Dick Dale: Πέθανε ο θρύλος της surf rock - Έκανε διάσημη τη "Μισιρλού"

Ο σπουδαίος κιθαρίστας Dick Dale, ο πρωτοπόρος της surf rock πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 81 ετών, όπως έκανε γνωστό ο μπασίστας του, Sam Bolle.

Ο κατά κόσμο Anthony Monsour γεννήθηκε το 1937. Ήταν από τους πρώτους που "πάντρεψαν" το rock'n'roll με ανατολίτικα στοιχεία.

Το κομμάτι του "Let’s Go Trippin’" του 1961, θεωρείται το πρώτο surf rock instrumental τραγούδι στην ιστορία. Ο ίδιος ο Dale είχε πει πως ο Σινάτρα του είχε προτείνει να

τον μανατζάρει, ωστόσο ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Ο Dale είχε συμβάλλει στην ανάπτυξη της κιθάρας Fender Stratocaster. "Ήμουν ο δοκιμαστής των ήχων του Leo Fender", έλεγε το 2011 στους Miami New Times. "Είχα διαλύσει 50 ενισχυτές. Γι΄αυτό και κάποιοι με έλεγαν πατέρα του Μέταλ", πρόσθετε.

Το 1962 παρουσίασε τη "Μισιρλού" στο show του Ed Sullivan. Το 1994 ο Ταραντίνο χρησιμοποίησε το θέμα για το soundtrack του Pulp Fiction. Σημειώνεται πως ο Dale γεννήθηκε στη Βοστόνη αλλά μεγάλωσε στο Quincy της Μασαχουσέτης πλάι σε Λιβανέζους μετανάστες. Εκεί άκουσε και τη "Μισιρλού", το προπολεμικό τραγούδι που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Τέτο Δημητριάδη (1927).

Τη δεκαετία του '70 ο Dale αποσύρθηκε από τη μουσική για να επανέλθει τη δεκαετία του '80. Το 1995 συνεργάστηκε με τον John Peel.

Το 2015 έλεγε στο Billboard magazine ότι θα σταματούσε οριστικά να παίζει "γιατί έρχεται η ώρα που θα πεθάνω". Ο σπουδαίος κιθαρίστας είχε χρόνιο πρόβλημα με τον διαβήτη.

Όπως ανακοίνωσε ο μπασίστας του Sam Bolle στη βρετανική εφημερίδα Guardian, πέθανε στο σπίτι του από καρδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα