Cesaria Evora: Η "ξυπόλητη ντίβα" που τραγουδούσε μόρνα

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στη Cesaria Evora (Σεβάρια Εβόρα), στη ντίβα τραγουδίστρια της εξωτικής θλίψης, που γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1941.

Η Cesária Évora (έζησε μέχρι το 17 Δεκεμβρίου 2011) που γεννήθηκε στο νησί Σάο Βισέντε του Πράσινου Ακρωατηρίου, ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια. Είχε το προσωνύμιο «ξυπόλητη ντίβα» εξαιτίας της προτίμησής της να τραγουδά

χωρίς να φοράει τα παπούτσια της.

Το είδος της μουσικής που υπηρετούσε ονομάζεται μόρνα, ήταν ένας συνδυασμός μπλουζ- παραδοσιακής μουσικής που γεννήθηκε στην περιοχή. Έκανε τη μουσική αυτή γνωστή στον κόσμο και κέρδισε ένα Grammy για το άλμπουμ της "Voz d'amor"..

Μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο και ξεκίνησε να τραγουδά σε μπαρ και κρουαζιερόπλοια από μικρή ηλικία.

Παρότι τα πρώτα χρόνια το όνομά της είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή, δεν μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό της μόνο με όσα έβγαζε από τη μουσική και σταμάτησε το τραγούδι για πολλά χρόνια. Όντας πλέον 40 ετών ξεκίνησε να ηχογραφεί τραγούδια στο Παρίσι και έβγαλε μία σειρά από άλμπουμ, που της έδωσαν την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Χρησιμοποίησε την φήμη της για να βοηθήσει όσους το είχαν ανάγκη και έγινε πρέσβειρα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Το αεροδρόμιο στη γενέτειρά της έχει λάβει το όνομά της, ενώ έχουν φιλοτεχνηθεί ένα άγαλμα και μία τοιχογραφία. Πέθανε το 2011 σε ηλικία 70 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα