43 χρόνια πριν - Πρώτοι καιροί, άλλοι καιροί

Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια ξεκινούσε κάτι εντελώς καινούργιο στην κρατική τηλεόραση: Ήταν Παρασκευή 21 Νοεμβρίου του 1975, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο δελτίο καιρού από τον πρώην συνάδελφό μας, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου (ΕΜΚ) και τέως βουλευτή κ. Νίκο Καντερέ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας «Weatherman»...

Σε σημερινή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό μας θυμίζει: «Σαν σήμερα πριν πολλά χρόνια βγήκε το πρώτο δελτίο καιρού στην

τότε ΥΕΝΕΔ από την ταπεινότητά μου».

Απ' ότι μας είχε πει, η αρχική πρόταση ήταν να βγαίνει στο δελτίο τέσσερις φορές τον μήνα για να καλύψει το Σαββατοκύριακο. Βαθμιαία όμως το εβδομαδιαίο δελτίο καιρού έγινε σιγά - σιγά καθημερινό, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο και με την ωρίμανση της τηλεόρασης και με πρωτοβουλία του ίδιου, δημιουργήθηκε το πρώτο δελτίο καιρού για τους αγρότες.

Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Έθνος έλεγε «Ήταν ένα δελτίο καιρού που σιγά- σιγά πήρε μεγάλη τηλεθέαση και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά τις προγνώσεις». Αργότερα ακολούθησαν δελτία καιρού και από τα δύο κρατικά κανάλια όπου συμμετείχαν ο Ανδρέας Λοζάνης, ο Γιώργος Μελανίτης, ο Γιάννης Βερόπουλος, ο Παύλος Κώτσης, ο Θέμος Ιωάννου, ο Δημήτρης Ζιακόπουλος , ο Πέτρος Ξηράκης, και ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος .

Και ενώ στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 1974 η Μπάρμπαρα Έντουαρντ ήταν η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια καιρού στο BBC η «επανάσταση» στην παρουσίαση του δελτίου καιρού στην Ελλάδα έγινε μια δεκαετία αργότερα. Συγκεκριμένα αυτό έγινε τον Οκτώβριο του 1985, όταν στη ζωή των αγροτών μπήκε η πρώην συνάδελφός μας, Ευρυδίκη Καραμανή. Ήταν η πρώτη γυναίκα μετεωρολόγος που έβγαινε στο γυαλί. Η Ευρυδίκη συνδύαζε στην ελληνική τηλεόραση αφενός την ωραία παρουσία, αφετέρου είχε το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο. «Ήταν δηλαδή 2 σε 1. Ωραία παρουσία και μετεωρολόγος».

Τα τηλέφωνα από τον κόσμο από λάτρεις του καιρού αλλά και από θαυμαστές της Ευρυδίκης ήταν πάρα πολλά και τα ζήσαμε όλη η νέα φουρνιά των μετεωρολόγων. Εμείς πήγαμε στην ΕΜΥ το 1986 πιάσαμε βάρδια στο ΕΜΚ (Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο) το φθινόπωρο του 1987.

Μετά από 30 και πλέον χρόνια τυχαίνει να είμαι διευθυντής στον χώρο που έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα ως Μετεωρολόγος . Αισθάνομαι δε ιδιαίτερη νοσταλγία για τα χρόνια που πέρασαν με ξενύχτια, αγωνίες και συζητήσεις στις βάρδιες με τους παλιούς καλούς συναδέλφους.

Και η ζωή συνεχίζεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα