Κατάθεση Ψινάκη για φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες σε πυροσβεστική και περιφέρεια

Επιτέλεσε το καθήκον του, ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και τελικά δεν υπήρχε κάτι περισσότερο που μπορούσε να κάνει. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, δήλωσε ξεκάθαρα, στις έγγραφες εξηγήσεις του στον εισαγγελέα, πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την ανατολική Αττική και έστειλε στο θάνατο 99 ανθρώπους, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πυροσβεστική για τη μη απομάκρυνση των πολιτών.

Σήμερα, ο δήμαρχος Μαραθώνα

κατέθεσε το υπόμνημά του, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς έχει κληθεί ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων για τις ενέργειες και παραλείψεις του τη φονική 23 Ιουλίου. Ο Ηλίας Ψινάκης στην ανωμοτί του κατάθεση επισημαίνει πως ο δήμος ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, καθώς είχε δοθεί έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων.

Στο 28σελιδο υπόμνημά του, αφού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, υπογραμμίζει ότι οι υπηρεσίες του δήμου εκείνο το πρωί, ήταν "σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας".

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην Πυροσβεστική για το ότι δεν υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτων. "Είναι η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά", επεσήμανε.

Η 23η Ιουλίου

Στις έγγραφες εξηγήσεις του, ο Ηλίας Ψινάκης σχολιάζει πως "με το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δημος."

Μάλιστα, απαντά και στις φωνές που τον κατήγγειλαν γιατί απουσίαζε από την περιοχή εκείνο το διάστημα. "Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιας. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θυελλα." εξηγεί.

"Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχηματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθωνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία" αναφέρει προσθέτοντας πως ο δήμος "δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι".

Keywords
Τυχαία Θέματα