Ξεκινά το λιόμαζωμα στα Χανιά με το λάδι στα 4,10 ευρώ το κιλό! Ψυχρολουσία με το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων – Άφαντα τα εργατικά χέρια

Στα 4,10 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού για το εξτρα παρθένο ελαιόλαδο τριών γραμμών, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, στην αρχή μιας ελαιοκομικής περιόδου που προδιαγράφεται καλή.

Ο πρόεδρος του Α.Σ., Χαρίλαος Βλαζάκης μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη για τις φετινές συνθήκες που αν και είναι ευνοϊκές, υπονομεύονται από την έλλειψη εργατικών χεριών ενώ αναμένονται εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

για την αιφνιδιαστική μείωση στις αγροτικές επιδοτήσεις που φτάνει το 20%-25%.

Λόγω της καλής τιμής, πάρα πολλοί αγρότες έσπευσαν να ξεκινήσουν πρώιμα την ελαιοσυγκομιδή, με τον κ. Βλαζάκη να σημειώνει πως «ο παραγωγός έχει πάντα το άγχος μη κάτι συμβεί και χάσει μέρος της παραγωγής. Οπότε ξεκινάει νωρίτερα». «Πρέπει να κοιτάμε όχι μόνο την τιμή αλλά και την απόδοση.

Αυτήν την περίοδο η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική αλλά δεν νομίζω πως τις περυσινές αποδόσεις θα τις πιάσουμε με κανένα τρόπο, γιατί η παραγωγή είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Οπότε ανά δέντρο όσο περισσότερο καρπό έχει τόσο μειώνεται η απόδοση»

Άφαντα τα εργατικά χέρια

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Βλαζάκης, το μεροκάματο φέτος είναι ανεβασμένο, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών: «Το πρόβλημα είναι πώς θα μαζέψουμε τις ελιές. Είναι πάρα πολλοί παραγωγοί που αυτήν την στιγμή δεν μπορούν να πάνε να μαζέψουν τις ελιές γιατί δεν βρίσκουν εργάτες» υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, πολλοί αλλοδαποί έχουν μετοικήσει πλέον σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ολλανδία, Βέλγιο κλπ όπου τα ημερομίσθια είναι πολύ υψηλότερα.

«Είναι άλλο πρόβλημα ότι όλοι οι αλλοδαποί που είναι νόμιμα στην χώρα δεν δέχονται να ασφαλιστούν για να μη χάσουν το ταμείο με αποτέλεσμα αφενός να δουλεύουν με τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο ατύχημα αφετέρου ο παραγωγός να μην μπορεί να εμφανίσει αυτό το μεγάλο έξοδο.

Αιφνίδιο κουτσούρεμα στις επιδοτήσεις

Σε ό,τι αφορά το 70% προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που εμφανίστηκε σημαντικά μειωμένη στους λογαριασμούς των αγροτών, ο κ. Βλαζάκης σημείωσε: «Υπάρχει μια μείωση περίπου 25%. Αυτό πλήττει κυρίως τους παραγωγούς που ήταν στο όριο των 300 ευρώ να πάρουν ή να μην πάρουν, αυτομάτως μένουν εκτός και αποκόπτονται για πάντα.

Από όλα αυτά δεν είχε τίποτα ανακοινωθεί. Αυτή τη στιγμή εμείς κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να δούμε για τον καθένα τι έχει συμβεί, αλλά είναι κλειστό το σύστημα. Απ’ ό,τι έμαθα σήμερα, το σύστημα θα ανοίξει στις 2 Νοεμβρίου αλλά και τότε δεν ξέρουμε τι θα δούμε»

zarpanews.gr

The post Ξεκινά το λιόμαζωμα στα Χανιά με το λάδι στα 4,10 ευρώ το κιλό! Ψυχρολουσία με το κουτσούρεμα των επιδοτήσεων – Άφαντα τα εργατικά χέρια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα