Βουλή: Αρχίζει το απόγευμα η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023

Τρίτη και 13, με φόντο το σκάνδαλο των κοριών που τυλίγει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και με το «ωστικό κύμα» από το σκάνδαλο Καϊλή στις Βρυξέλλες να «τυλίγει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αθήνα, αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του τελευταίου «γαλάζιου» προϋπολογισμού αυτής της κυβέρνησης. Στην έναρξη της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν

στην Ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ, υπενθυμίζεται, πως η ψήφιση του, παραδοσιακά, έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αυτές τις πέντε ημέρες στην Ολομέλεια, θα επιχειρήσει να παίξει το τελευταίο της χαρτί έτσι ώστε να αλλάξει σελίδα από την… ατζέντα των υποκλοπών. Την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τινάζει στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα «γαλάζια» στελέχη θα βρεθούν απέναντι στα ισχυρά «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης, «μακιγιάροντας» την εικόνα της επόμενης ημέρας. Και όλα αυτά με φόντο τις εκλογές για τις οποίες έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Η σύγκρουση θα κορυφωθεί το ερχόμενο Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, όπου και θα πάρουν τον λόγο, με αντίστροφη σειρά, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Εντός της κοινοβουλευτικής αρένας, μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο, θα υπάρξει και η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη και Τσίπρα. Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την τελευταία τους κοινοβουλευτική συνάντηση: Εκείνη που έληξε με τον πρωθυπουργό να επιλέγει την άτακτη φυγή από την Ολομέλεια μην απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρακολούθηση των αρχηγών του στρατεύματος και του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, σήμερα το απόγευμα στις 6, επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων.

Για έναν προϋπολογισμό «συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας» έχει μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ έχει κάνει λόγο για «ιστορικό, συμβολικό και κομβικό προϋπολογισμό». Όπως έχει εξηγήσει είναι ιστορικός, «διότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που συζητείται εκτός μνημονιακού προγράμματος αλλά και πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας», συμβολικός, διότι με αυτόν συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη σύνταξη του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων του 1823, που αποτέλεσε τον προπομπό του Κρατικού Προϋπολογισμού και κομβικός, διότι είναι ο προϋπολογισμός επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική ευστάθεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως τον καταψηφίζει καθώς θεωρεί πως είναι ένας προϋπολογισμός που «σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών», όπως έχει πει η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Αρνητική ψήφο στον προϋπολογισμό, θα δώσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας την αντίθεση τους στη «γαλάζια» οικονομική πολιτική.

ieidiseis.gr 

The post Βουλή: Αρχίζει το απόγευμα η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα