Τσίπρας: Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια, ούτε την ίδια τη δημοκρατία
Έκκληση προς την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των συνθηκών έξαρσης της πανδημίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινώντας την παρέμβασή του εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και τον πολιτικό έλεγχο» και «μέσα στον πανικό της οδηγείται σε αποφάσεις απαράδεκτες, σε μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικές».
Ο ίδιος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό ότι «επιμένει» και φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα». Επισήμανε δε, ότι στις αντιδράσεις των φοιτητών, των πρυτάνεων, ακόμα και των αστυνομικών, προστίθενται και οι αντιδράσεις σημαντικών στελεχών και της ΝΔ, όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Φορτσάκης.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγει να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει «επίτηδες», συμπλήρωσε, μιλώντας για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο». Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Οι αντιδράσεις αυτές είναι πάντοτε εύλογες. Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και μια δημοκρατία οφείλει να έχει τον διάλογο, να έχει τον αντίλογο, τη διαμαρτυρία ακόμα και τη διαδήλωση», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει σε «αθλιότητες» προκειμένου να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» ειδικά μετά το «φιάσκο» του πρωθυπουργού στην Ικαρία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ως «αθλιότητα» την «προσπάθεια» που έγινε το προηγούμενο Σάββατο να μην προβληθούν στις οθόνες της τηλεόρασης οι εικόνες από την Ικαρία, σχολιάζοντας ότι είναι «μάταιος κόπος» καθώς η «τεχνολογία δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια».
Επιπρόσθετα, στηλίτευσε την «ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη» της ΕΡΤ, για τη μη προβολή πλάνων από την Ικαρία και του Δημήτρη Λιγνάδη «με άλλους», αφήνοντας αιχμές κατά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενώνη περί «κάλυψής» του, ενδεχομένως «με άνωθεν εντολές».
Ως τρίτη «αθλιότητα», χαρακτήρισε την «προσπάθεια» της ΝΔ από χτες να «εξισώσει το κορονογλέντι της Ικαρίας» με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα, όπου, «μπροστά σε κάμερες» και «τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» συναντήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, ιδίως της εστίασης.
Τέλος, εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και την απόπειρα «να αλλάξει τις λέξεις από τη συνέντευξη» που παραχώρησε στον Alpha, «προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο της επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης από τις διαδηλώσεις.
Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που είπε είναι ότι «δέχεται το ρίσκο» και γι’ αυτό «ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση που δημιουργεί αντιδράσεις».
«Προφανώς και το κατάλαβε. Αλλά σε αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε υποπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση, με αλλαγή των λέξεων, για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», τόνισε, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην «επικοινωνιακή υπεροπλία» της κυβέρνησης, που της δίνει τη δυνατότητα «να κάνει ό,τι γουστάρει».
«Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια, ούτε την ίδια τη δημοκρατία. Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη. Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και μάλιστα στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη και για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και κυρίως για το γεγονός ότι εάν δεν αναστείλετε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και ευλόγως διαμαρτυρίες και ευλόγως διαδηλώσεις, οι οποίες πιθανόν και να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει «το ίδιο νομοσχέδιο», χωρίς αλλαγές, «μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεσης, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της εξάπλωσης του ιού πάνω από το κεφάλι μας».
The post Τσίπρας: Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια, ούτε την ίδια τη δημοκρατία appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοροναϊός : Πού εντοπίζονται τα 1.496 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς
- Κρούσματα σήμερα 10/2: 1.496 νέα, 795 στην Αττική - Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
- Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Σοκ στο «τριφύλλι»!
- Survivor Spoiler αποχώρηση: Αυτός αποχωρεί σήμερα (10/02) από το παιχνίδι
- ΠΟΥ: Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χορηγηθεί στους άνω των 65 ετών
- Πού εντοπίζονται τα 1496 νέα κρούσματα: Στο «κόκκινο» η Αττική με 775
- Kαρκίνος Προστάτη: Δέκα πολύτιμα tips που μειώνουν τον κίνδυνο
- Άυλη συνταγογράφηση: Ποιοι δεν θα λάβουν sms για τον εμβολιασμό - Πώς θα κλείσουν ραντεβού
- Πτώμα βρέθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει με το σκληρό lockdown στην Αττική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Ποιοι θα λάβουν sms για τον εμβολιασμό και ποιοι όχι – Διευκρινίσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Κρήτη | Συνάντηση Αρναουτάκη με την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών
- Κορονοϊός: Τα 1.500 αναμένεται να φτάσουν τα κρούσματα σήμερα
- Εκτόξευση των κρουσμάτων… Πόσα διαπιστώθηκαν σε Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη
- 1496 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – 17 νεκροί, 284 διασωληνωμένοι
- Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: “Όταν έκανα τηλεόραση στη Σουηδία, ήρθαν Ναζί να με σκοτώσουν επειδή ήμουν ξένη” | Video
- Χανιά | Η καλή πράξη της ημέρας: Πολύτεκνος οδηγός ταξί βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι με χρήματα
- Μόσιαλος: Μπορεί ο εμβολιασμός να εμποδίσει τη μετάδοση του κορονοϊού;
- Γερμανία: Δικαστική απόφαση ακυρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
- Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: “Όταν έκανα τηλεόραση στη Σουηδία, ήρθαν Ναζί να με σκοτώσουν επειδή ήμουν ξένη”

- Τελευταία Νέα zarpanews
- Ποιοι θα λάβουν sms για τον εμβολιασμό και ποιοι όχι – Διευκρινίσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Γερμανία: Δικαστική απόφαση ακυρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
- Μόσιαλος: Μπορεί ο εμβολιασμός να εμποδίσει τη μετάδοση του κορονοϊού;
- Εκτόξευση των κρουσμάτων… Πόσα διαπιστώθηκαν σε Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη
- 1496 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – 17 νεκροί, 284 διασωληνωμένοι
- Χανιά | Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση της Νέας Ψυχιατρικής Κλινικής δωρεά του Κληροδότηματος Μαλινάκη
- Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: “Όταν έκανα τηλεόραση στη Σουηδία, ήρθαν Ναζί να με σκοτώσουν επειδή ήμουν ξένη” | Video
- Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: “Όταν έκανα τηλεόραση στη Σουηδία, ήρθαν Ναζί να με σκοτώσουν επειδή ήμουν ξένη”
- Κρήτη | Συνάντηση Αρναουτάκη με την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μια δικαστική απόφαση, η ΕΥΠ και το λαθρεμπόριο πετρελαίου
- COSMOTE 5G: H μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών στην Ελλάδα
- Κορωνοϊός: Η Ιρλανδία τετραπλασιάζει τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς
- Ο Mark Webber οδηγεί την Porsche Taycan Cross Turismo
- Καταστήματα εστίασης Λέσβου: «θέλουμε να προλάβουμε τα λουκέτα που έρχονται»
- Σωματείο τουρισμού – επισιτισμού Ικαρίας: Κάλυψη των βασικών αναγκών όλων των εργαζόμενων στον κλάδο
- Δωρεά Φαρμακευτικού Συλλόγου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης
- Μαθήματα σε γονείς μαθητών που δεν είναι μητρική τους γλώσσα τα ελληνικά από τη δασκάλα των Οινουσσών
- Αρνητικά στο σύνολο τους τα rapid test που έγιναν στο Διμήνι