Τρίτη δόση εμβολίου: Για ποιους θα γίνει υποχρεωτική – Νέες αλλαγές για ανεμβολίαστους

Την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πανδημία σαρώνει τα πάντα στο διάβα της, αναγκάζοντας τη μία μετά την άλλη τις χώρες να αυστηροποιούν τα μέτρα – κάποιες ως σημείο μερικού lockdown- στη χώρα μας, το plan B έχει βγει από το συρτάρι και επανεξετάζεται. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει βάλει κάτω τα μοντέλα που ήδη εφαρμόζουν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία κα.

Όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έτσι και στην Αθήνα, τα μέτρα που

εξετάζονται, αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους – που προεξοφλείται από κυβερνητικές πηγές ότι θα περάσουν πολύ «δύσκολα Χριστούγεννα».

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση στη χώρα επιβαρυνθεί περαιτέρω, με ό,τι σημαίνει αυτό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους θα είναι ολικό. Θα έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να πηγαίνουν μόνον στην εργασία τους, στα φαρμακεία και στα καταστήματα τροφίμων.

Για τα τελευταία, μάλιστα, ακόμα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test, παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, αν η κατάσταση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «αγριέψει» κι άλλο.

Τα επερχόμενα μέτρα, ωστόσο, δεν εξαντλούνται στους ανεμβολίαστους, καθώς με τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως τη μαζική εισαγωγή ασθενών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, είναι προφανές ότι θα απαιτηθούν και μάλιστα τάχιστα και πιο οριζόντια μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα οριζόντια μέτρα ( για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ), μετά την αιφνιδιαστική από το Σάββατο, επαναφορά στα σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων του κανόνα ένας καταναλωτής ανά 9 τετραγωνικά, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συζητά – σε αυτή τη φάση – επέκταση ανάλογων περιορισμών και στην εστίαση, καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η πολιτεία, οι κανόνες λειτουργίας στη συντριπτική τους πλειονότητα τηρούνται και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται η λήψη μέτρων που θα δημιουργούσε νέα προβλήματα στον πολύπαθο κλάδο της εστίασης.

Αντιστοίχως η κυβέρνηση, αν και δεν είναι αρνητική, φαίνεται ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν θα επιστρέψει στο μέτρο της τηλεργασίας. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση από τους επιδημιολόγους, ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να αποδώσει, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, έχει αντιρρήσεις για μία σειρά από λόγους, με σημαντικότερο ότι θα δημιουργήσει «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Επίσης λέει κατηγορηματικό «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Και αυτό διότι, είναι αμφίβολο το ουσιαστικό πρόσθετο όφελος που θα έφερε για τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό, ενώ πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι καμία χώρα του κόσμου δεν είχε επιβάλει γενικά το μέτρο αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης ( Έθνος).

Πέραν των παραπάνω επιχειρημάτων, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη θέση αυτή και από την ανάλυση ποιοτικών ερευνών που έχει στη διάθεσή της, από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε οι εμβολιασμένοι – αν και οργισμένοι με τους ανεμβολίαστους – δεν επιθυμούν την επέκταση του μέτρου, το οποίο θεωρούν αντιδημοκρατικό.

Έρχεται μοντέλο Γαλλίας
Αντιθέτως, τα οριζόντια μέτρα που είναι στο τραπέζι και είναι πιθανό να εξαγγελθούν στα μέσα της εβδομάδας είναι η υποχρέωση ή ισχυρή σύσταση για χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω μπορεί να ανακουφίσει και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας) μίας μορφής υποχρεωτικότητας για την τρίτη, αναμνηστική, όπως αποκαλείται, δόση του εμβολίου για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το μοντέλο της Γαλλίας αλλά και του Ισραήλ, που για τους άνω των 65, το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει, αν μετά το πέρας πέντε εβδομάδων δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Βεβαίως, το θέμα αυτό έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του και το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ελπίζοντας σε μία κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση.

Πάντως, το προανήγγειλε ήδη χθες ο υφυπουργός κ. Ακης Σκέρτσος, λέγοντας ότι «είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας» (Ελεύθερος Τύπος).

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το ακαδίωκτο των γιατρών, οι οποίοι καθημερινά βιώνουν σκηνές τρέλας με αρνητές να μη δέχονται τη διασωλήνωσή τους και να χάνουν τη ζωή τους.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μία νομική ομπρέλα προστασίας των γιατρών από μηνύσεις και αγωγές» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος έχει προτείνει να απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, μικρή παράταση δίνει το υπουργείο Υγείας, πριν αρχίσει να αποστέλλει τα φύλλα πορείας προς τους γιατρούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση είναι ισχνή.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Τρίτη δόση εμβολίου: Για ποιους θα γίνει υποχρεωτική – Νέες αλλαγές για ανεμβολίαστους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρίτη, – Νέες,triti, – nees