Τράπεζα Χανίων: Δικαιώθηκαν στα Δικαστήρια 190 καταθέτες της «Χρυσής Επένδυσης» – Αγωνία για τις αποζημιώσεις μετά την απορρόφηση από την Παγκρήτια

Την αγωνία τους για το μέλλον των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί εκφράζουν καταθέτες – επενδυτές του προγράμματος «Χρυσή Επένδυση» της Τράπεζας Χανίων το οποίο «πάγωσε» από το 2015 με αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει έκτοτε να ρευστοποιήσουν τις συναιτεριστικές της μερίδες.Ήδη έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αγωγές σε βάρος της Τράπεζας ενώ μόνο τα δικηγορικά γραφεία του Νίκου Χαζηράκη και του Ευγένιου Αρετάκη έχουν διαχειριστεί 340 υποθέσεις. 

Από

αυτές έχουν προκύψει 190 θετικές πρωτόδικες αποφάσεις, 25 θετικές Εφετειακές αποφάσεις ενώ η πρώτη υπόθεση έχει ήδη φτάσει στον Άρειο Πάγο και θα τελεσιδικήσει τον Οκτώβριο.

Στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, τα μέλη του Σωματείου Καταθετών προχώρησαν σε γενική συνέλευση όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία του δικαστικού αγώνα αλλά και για την εξέλιξη της απορρόφησης της Τράπεζας Χανίων από την Παγκρήτια Τράπεζα και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις υποθέσεις τους.

Μιλώντας στο zarpanews.gr ο Συμεών Κωνσταντινίδης, μέλος του Σωματείου Καταθετών ανέφερε: 

«Βρισκόμαστε σε έναν δικαστικό αγώνα εναντίον της Τράπεζας, έχουμε πολλές επιτυχίες και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και στο Εφετείο και έχουμε μεγάλη αγωνία με την συγχώνευση, πώς θα πληρωθούν αυτοί που έχουν δικαιωθεί αλλά και τι θα γίνει με εκείνους που δεν έχουν προσφύγεια ακόμα». Όπως σημείωσε τα ποσά της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καταθέτες κυμαίνονται από 3.000 έως 750.000 – 800.000. «Άνθρωποι που επένδυσαν όλα τους τα χρήματα και βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση όταν τους είπε η Τράπεζα μετά το PSI ότι δεν μπορούν να τα πάρουν. Εμείς είχαμε υπογράψει με την «Χρυσή Επένδυση» ότι θα μπορούσαμε να τα πάρουμε όποτε θέλουμε».Ενημέρωση για την πορεία των υποθέσεων έκανε ο Νίκος Χαζηράκης. Όπως ανάφερε, έχουν προκύψει ήδη, 190 θετικές πρωτόδικες αποφάσεις από τις οποίες περίπου 10 έχουν επιδικάσει εν μέρει το ποσό το οποίο ζήτησε ο ζημιωθέις, κρίνοντας ότι υπήρχε συνυπαιτιότητα και από μέρους του, ότι έπρεπε να έχει αντιληφθεί την κατάσταση ενώ περίπου 180 επιδικάζουν όλο το ποσό σε αυτούς που δικαιώθηκαν.

Στον β΄βαθμό έχουν εκδοθεί ήδη 25 θετικές Εφετειακές αποφάσεις ενώ 7 άτομα έχασαν στο Εφετείο και έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο.Ο δικηγόρος Ευγένιος Αρετάκης έκανε ενημέρωση για την εικόνα που υπάρχει για την εξέλιξη της απορρόφησης της Τράπεζας Χανίων και δημιουργία της candia bank. «Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι επιβεβαιώνονται αυτά που είχαμε πει από το 2015, ότι η τράπεζα δεν πρόκειται ποτέ να ρευστοποιήσει τις μερίδες αυτού του προγράμματος.

Ενώ με την συγνώνευση μπαίνει ταφόπλακα και στις όποιες ελπίδες να υπάρξει ρευστοποίηση γιατί η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα απορροφηθεί από την Παγκρήρια Τράπεζα άρα θα γίνει και αυτή Α.Ε. το οποίο σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν μερίδες» τόνισε, σημειώντας πως από τη μεριά της Τράπεζας Χανίων ουδέποτε έγινε προσπάθεια προς την Τράπεζα Ελλάδος ώστε να προχωρήσει η ρευστοποίηση των μερίδων.

«Υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις καταθετών που δεν μπορούν να διαβιώσουν που έχουν προβλήματα υγείας, ηλικιώμενοι και η Τράπεζα δεν έκανε ποτέ καμία κίνηση να ρευστοποιήσει τις μερίδες τους» σημείωσε.

zarpanews.gr

The post Τράπεζα Χανίων: Δικαιώθηκαν στα Δικαστήρια 190 καταθέτες της «Χρυσής Επένδυσης» – Αγωνία για τις αποζημιώσεις μετά την απορρόφηση από την Παγκρήτια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα