Τους καθαρισμούς των επικίνδυνων ποταμιών και ρεμάτων περιμένει η Ιεράπετρα – Απανωτά τα αιτήματα από τους αγρότες

Οι εκτιμήσεις, εκείνων των ηλικιωμένων που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να παρατηρούν, να διαβάζουν τα σημάδια του καιρού και να αναλύουν τις δρίμες, έχοντας κάνει τις καταγραφές τους το πρώτο 12ήμερο του Αυγούστου, κάνουν λόγο για ένα κρύο βροχερό φθινόπωρο και ένα βαρύ χειμώνα που έρχονται με βήμα ταχύ.

Αυτές οι αναφορές έχουν προβληματίσει και ανησυχήσει τον αγροτικό κυρίως κόσμο της Ιεράπετρας, που διαπιστώνει ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι τακτικοί καθαρισμοί των ρεμάτων από την αντιπεριφέρεια

Λασιθίου που κάθε χρόνο είτε με τα ειδικά μηχανήματα έργου είτε αναθέτοντας εργολαβίες, προσπαθεί να καθαρίσει τα πιο επικίνδυνα ρέματα και τα ποτάμια ολόκληρου του νομού Λασιθίου.

Το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της αντιπεριφέρειας νομού Λασιθίου, είχε οργανώσει και ολοκληρώσει μέσα στο τρίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2019, τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων των χειμάρρων και των ποταμιών ανατολικά και δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας, απομακρύνοντας μάλιστα και όλα τα φερτά υλικά και τα καλάμια που ξηλώθηκαν από τις όχθες και την κοίτη των ρεμάτων.

Το 2020 και το 2021 συνέχισε τους καθαρισμούς, δίνοντας περισσότερο βάρος σε σημεία που δεν είχαν καθαριστεί φτάνοντας μέχρι τον πληγωμένο από τις πλημμύρες Μακρύ Γιαλό και τη Σητεία.

Ότι καθαρισμοί έγιναν στα ρέματα, στους χειμάρρους και στα ποτάμια της Ιεράπετρας το 2019 σήμερα δεν φαίνονται, καθώς τα καλάμια και η υπόλοιπη ενδοποτάμια βλάστηση , με τις πολλές βροχές των τελευταίων χρόνων έχουν μετατρέψει ξανά τις κοίτες τους σε ζούγκλα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που καταγράψαμε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ποτάμι που έρχεται από τη Βαϊνιά, διασχίζει τα Παραδείσια και τα Λιβάδια και εκβάλει ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας στον Άγιο Αντρέα. Μετρήσαμε το ύψος των καλαμιών τα οποία βρήκαμε σε πολλά σημεία να ξεπερνούν τα 15 μέτρα (ύψος διώροφου κτηρίου), η δε κοίτη του ποταμού είναι αδιάβατη ακόμα και με τα πόδια.

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης νομού Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, στον οποίο θέσαμε το πρόβλημα της καθυστέρησης του καθαρισμού των ποταμιών και των ρεμάτων της Ιεράπετρας, μας απάντησε ότι, «την εργολαβία του καθαρισμού των ποταμιών και των ρεμάτων της Ιεράπετρας την έχει αναλάβει ανάδοχος τον οποίο περιμένουμε να ξεκινήσει τις εργασίες του στις 4 Σεπτεμβρίου από το πιο επικίνδυνο ποτάμι, που είδαμε ότι είναι εκείνο που κατεβαίνει από τη Βαϊνιά και εκβάλει στον Άγιο Αντρέα. Είναι ένα δύσκολο ποτάμι που για πρώτη φορά στην ιστορία τρέχει τόσο νερό, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα τα καταφέρουμε να το καθαρίσουμε. Στη συνέχει θα ακολουθήσει ο καθαρισμός και των άλλων επικίνδυνων σημείων που έχουμε εντοπίσει και καταγράψει από την πρόσφατη αυτοψία που κάναμε, ανατολικά, βόρεια και δυτικά της Ιεράπετρας».

Σχετικά έγγραφα αιτήματα έχουν καταθέσει στο δήμο Ιεράπετρας πολλοί αγρότες, που έχουν τα θερμοκήπια τους κοντά στα ρέματα και τα ποτάμια και ανησυχούν γιατί αν τα πρωτοβρόχια έλθουν φέτος με μια μεγάλη ραγδαιότητα, τότε θα υπάρξει ο κίνδυνος της πλημμύρας και της καταστροφής των περιουσιών τους.

«Εμείς από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας, έχουμε διαβιβάσει εγγράφως όλα τα αιτήματα των δημοτών μας για καθαρισμούς σε επικίνδυνα σημεία, στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Περιμένουμε να εγκατασταθεί ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού και εμείς όπως κάνουμε πάντα θα βοηθήσουμε με τα φορτηγά και τα μηχανήματα που διαθέτουμε , ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Δυτικά της Ιεράπετρας το Φθινόπωρο του 2019 είχαν καθαριστεί σχεδόν όλα τα ρέματα μέχρι και ο Μπραμιανός ποταμός, που εκβάλει στην είσοδο της Γρα Λυγιάς, αλλά και το ρέμα των Διαβατών που εκβάλει στη δυτική έξοδο του ίδιου οικισμού.

Είχε γίνει τότε ο καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών στα δυτικά της Ιεράπετρας, αλλά τα μηχανήματα δεν είχαν πειράξει καθόλου το δέλτα του Καλαμαυκιανού ποταμού στην είσοδο του Στομίου, καθώς αυτό το σημείο είναι χαρακτηρισμένος προστατευόμενος υδροβιότοπος και απαγορεύεται η κάθε παρέμβαση με μηχανήματα έργου, για να μη χαλαστούν οι φωλιές των πτηνών της άγριας πανίδας.

Είναι ο μοναδικός ποταμός που πάντα μένει ακαθάριστος και είναι και ο μοναδικός που ξεχειλίζει κάθε χρόνο σχεδόν, και πλημμυρίζει θερμοκήπια σπίτια και επιχειρήσεις.

Σε αντίθεση με τον κανονισμό προστασίας των υδροβιότοπων ωστόσο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» και δεκάδες αγρότες και κάτοικοι της γειτνιάζουσας με τον Καλαμαυκιανό ποταμό περιοχής ,είχαν κάνει το 2019 έγγραφη αίτηση στο δήμο Ιεράπετρας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση για τον καθαρισμό του τμήματος εκείνου που κάθε χρόνο πλημμυρίζει και καταστρέφει τους ίδιους αγρότες και τις ίδιες επιχειρήσεις.

neakriti.gr

The post Τους καθαρισμούς των επικίνδυνων ποταμιών και ρεμάτων περιμένει η Ιεράπετρα – Απανωτά τα αιτήματα από τους αγρότες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιεράπετρα – Απανωτά,ierapetra – apanota