Το Βενιζέλειο Ωδείο τίμησε τον εμπνευστή του, Μανώλη Σκουλούδη – Ποιος ήταν ο πολυσχιδής Χανιώτης | Video+Photos

Μπορεί το Ωδείο Χανίων να επονομάζεται Βενιζέλειο, δεν είναι όμως τόσο γνωστό ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τη δημιουργία του ήταν ο πολυτάλαντος Χανιώτης | Video+PhotosΜανώλης Σκουλούδης. Ο ίδιος, μαζί με αρκετούς ακόμα μουσικούς και ανθρώπους των τεχνών ίδρυσε σωματείο το 1923, το οποίο είχε ως στόχο τη διάδοση των διάδοση των καλών τεχνών. Στη συνέχεια, ο Σκουλούδης παρακίνησε τον ίδιο τον Βενιζέλο να βοηθήσει και εκείνος προσέφερε 250.000 δραχμές της εποχής. Έτσι, η τοπική μουσική

σχολή μετατράπηκε, μέσω του συνδέσμου, στο Κρητικό Ωδείο, το οποίο σήμερα λέγεται Βενιζέλειο.

“Το ίδρυσε το ωδείο με τη βοήθεια του Βενιζέλου. Έκανε καριέρα στο Εθνικό Θέατρο σαν μουσικός, ώσπου τον απασχόλησε το θέατρο. Είχε μεγάλη δραστηριότητα και στον κινηματογράφο, τη δημοσιογραφία, ασχολήθηκε με την κριτική. Ήταν πάντα ενεργός μέχρι το τέλος της ζωής του. Και προς το τέλος της ζωής του οι στίχοι που άφησε ήταν όλοι σε γνήσια κρητική διάλεκτο”, επισήμανε η κόρη του ιδρυτή του ωδείου, Μανόλια Σκουλούδη, στο περιθώριο της τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο ωδείο. Η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στον εμπνευστή του ιδρύματος, με τη συμμετοχή της Μαρίας Τζομπανάκη, του Κώστα Αρζόγλου και σειράς άλλων ηθοποιών, ενώ ακούστηκαν και τραγούδια σε στίχους του. “Ένα όνειρο που είχαμε έγινε πραγματικότητα. Ο Βενιζέλος υπήρξε φίλος της οικογένειας του παππού μου, του Γεωργίου Σκουλούδη, ο οποίος υπήρξε και υπουργός Δικαιοσύνης. Ο πατέρας μου ξεκίνησε ως μουσικός και μετά ασχολήθηκε με θεατρικά έργα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως το Σταυροδρόμι. Για το ωδείο ήταν ο εμπνευστής και κατάφερε να υλοποιηθεί, χάρη στη βοήθεια του Βενιζέλου”, τόνισε η έτερη κόρη του Μανώλη Σκουλούδη, Κλεό.

Το όνομα του εμπνευστή του ωδείου δόθηκε σε αίθουσα του ιδρύματος, ώστε να υπενθυμίζει την προσφορά του, όχι μόνο για το ίδιο το Ωδείο, αλλά και τη συνολική του προσφορά στην τέχνη. “Ένας νέος άνθρωπος, σε ηλικία 22 ετών, ονειρεύτηκε να φτιάξει ένα ωδείο σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Υλοποιήθηκε με γενναία χρηματοδότηση από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και στη συνέχεια από την Έλενα. Νομίζω αργήσαμε λίγο να τον τιμήσουμε”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση:

Ο Μανώλης Σκουλούδης γεννήθηκε το 1901 στη Χαλέπα Χανίων. Πατέρας του ήταν ο δικαστικός Γεώργιος Σκουλούδης, ο οποίος την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας ανέλαβε σημαντικές διοικητικές θέσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της παιδείας. Αδερφή του ήταν η καλλιτέχνιδα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών Φλωρεντίνη Καλούτση-Σκουλούδη. Ήταν παντρεμένος με τη μεταφράστρια Διονυσία Σκουλούδη-Βικτωράτου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την ηθοποιό Κλεό Σκουλούδη και τη ζωγράφο Μανόλια Μπονάτσου-Σκουλούδη.

Σπούδασε πιάνο και θεωρία της μουσικής (1924–1926). Αρχικά, εργάστηκε δίνοντας κάποια ρεσιτάλ πιάνου, αλλά κυρίως απασχολήθηκε επαγγελματικά ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Με το πολύμορφο συγγραφικό του έργο υπήρξε υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας και της ανάδειξης των τοπικών γλωσσικών ιδιωμάτων.

Η περίοδος της Κατοχής φαίνεται να είναι μια εποχή ιδεολογικών και πνευματικών ζυμώσεων για τον Μ. Σκουλούδη. Συμμετέχει στην Αντίσταση με το Ε.Α.Μ. και έπειτα μοιάζει να μετακινείται περισσότερο προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι ιδεολογικοί του προσανατολισμοί αναδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό τόσο μέσα στα κείμενά του όσο και στις δράσεις του στον χώρο του πολιτισμού.

Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης με τον Γιάννη Τσαρούχη καθώς και με τον Μανώλη Καλομοίρη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Μάνο Κατράκη κ.ά. Πέθανε το 1989 στην Αθήνα και έχει ταφεί στον γενέθλιο τόπο του, στη Χαλέπα Χανίων.

zarpanews.gr

The post Το Βενιζέλειο Ωδείο τίμησε τον εμπνευστή του, Μανώλη Σκουλούδη – Ποιος ήταν ο πολυσχιδής Χανιώτης | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα