Το τιτάνιο είναι ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι μία από τις πέντε χώρες που παράγουν συμπυκνώματα μεταλλεύματος τιτανίου στον κόσμο. Η επικράτειά της κατέχει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων και της παραγωγής του ορυκτού, σημειώνει το περιοδικό.

Η Ουκρανία αντιπροσώπευε το 90% της παραγωγής συμπυκνωμάτων ιλμενίτη στην πρώην ΕΣΣΔ. Το μεγαλύτερο κοίτασμα απατίτη-τιτανίου στην Ευρώπη, το Σεμιγκορόσκιε, βρίσκεται στην περιοχή Ζιτομίρ.

Το Newsweek σημειώνει ότι το τιτάνιο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προηγμένης

στρατιωτικής τεχνολογίας στη Δύση καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων, αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ εισάγουν πάνω από το 90% του πόρου. Μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία δήλωσε στο δημοσίευμα ότι το μέταλλο αποτελεί «βασικό τρωτό σημείο» για την Αμερική.

«Εάν η Ουκρανία κερδίσει, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα είναι σε καλή θέση να δημιουργήσουν ένα νέο κανάλι για την παραγωγή τιτανίου. Αλλά αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει τα κοιτάσματα και τα εργοστάσια της χώρας, η Μόσχα θα αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της σε έναν ολοένα και πιο στρατηγικό πόρο», περιγράφει το Newsweek την ουσία της σύγκρουσης του τιτανίου.

Ο συντάκτης του άρθρου εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι το τιτάνιο δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο αντιρωσικών κυρώσεων. Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε μια πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό τιτανίου στον κόσμο, τη ρωσική εταιρεία VSMPO-Avisma.

ieidiseis.gr

The post Το τιτάνιο είναι ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Ουκρανία,ipa, oukrania