Το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποκατάσταση των συντάξεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας και παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις ασφυκτικές, προηγούμενες, δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, προχώρησε στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με κύρια επιδίωξη τη δικαιοσύνη, την ισονομία και τη διαφάνεια. Αυτό μερικώς επιτεύχθηκε, υιοθετώντας για πρώτη φορά, απλούς και καθολικούς κανόνες, για το σύνολο των ασφαλισμένων, ενοποιώντας ταμεία και διαδικασίες και εξασφαλίζοντας, την μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

του ΣΚΑ.

Ο δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί σαφή διαχωριστική γραμμή, σε σχέση με τις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που εξακολουθούν να σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση μέρους του πρώτου πυλώνα, της επικουρικής ασφάλισης, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, στοχεύοντας τελικά, στην κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και της εφάπαξ παροχής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση, η διασφάλιση της επάρκειας των παροχών και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια κυβέρνηση, που εξαπάτησε τους συνταξιούχους:

1. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ψήφισε στη βουλή, την 13η σύνταξη, δεσμευόμενη ότι, δεν θα την καταργήσει και το 2020, όχι απλά την κατήργησε, αλλά με τα χρήματα των συνταξιούχων(1 δις ευρώ), πληρώνει τις παχυλές αμοιβές των golden boys, που ιδιωτικοποιούν την επικουρική ασφάλιση(βλ. ΤΕΚΑ). Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2023, οι συνταξιούχοι θα ελάμβαναν και την 13η σύνταξη(πλήρη οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μέχρι 500 ευρώ) και αυξήσεις στις συντάξεις τους, σύμφωνα με το νόμο, αλλά και αναδρομικά, σε 3 ετήσιες δόσεις, για τις αντισυνταγματικές περικοπές, που έκανε η «κυβέρνηση Σαμαρά» σε δώρα και επικουρικές συντάξεις και κανένας «νόμος Κατρούγκαλου», όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης.

2. Η κυβέρνηση εμφανίζει τις νομοθετημένες, προ 5ετιας, αυξήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ(ν.4475/2017), ως αυξήσεις, που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από την 1.1.2023. Η αλήθεια είναι ότι, οι συνταξιούχοι «χρηματοδοτούν» οι ίδιοι τις αυξήσεις των συντάξεων τους, τις οποίες αν και μεσολαβεί «ο πιο δύσκολος Χειμώνας από το 1942», θα τις λάβουν στην καλύτερη περίπτωση, από τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή σε 6 μήνες από σήμερα. Περίπου δε 1 εκατομμύριο εξ αυτών, δεν πρόκειται να δουν καμία αύξηση στα εισοδήματα τους.

3. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι, καταργείται η «ασφαλιστική» εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων(ΕΑΣ), η οποία και θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και το 2023. Η αλήθεια είναι ότι, καταργείται μόνο η ειδική «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του ν. 3986/2011), σε όσους έχουν εισοδήματα, άνω των 12.000 ευρώ ετησίως(όχι μόνο από συντάξεις). Ειδικά οι χαμηλότερες συντάξεις, θα έχουν αύξηση μόλις 22 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, για τους συνταξιούχους, είναι μόλις 273 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

4. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η κατώτατη εισφορά που πλήρωνε το 87% των ασφαλισμένων, ήταν 185 ευρώ. Ο «νόμος Βρούτση»(ν.4670/2020) ήταν εκείνος, που αύξησε τις εισφορές κατά 20% και η κατώτατη εισφορά αυξήθηκε, από τα 185 ευρώ, στα 220 ευρώ. Επιπλέον, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους μικρομεσαίους, η κυβέρνηση αυξάνει από το 2023, τις εισφορές των μη μισθωτών, για πάνω από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, κατά το ύψος του πληθωρισμού, ήτοι μεταξύ 8%-9%.

5. Η κυβέρνηση με το ν.4714/2020 απέκλεισε, όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια τον Ιούλιο του 2020, από την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές και δώρα. Ενώ υπουργοί της κυβέρνησης, προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές, η κυβέρνηση οχυρώνεται, πίσω από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης (βλ. απόφαση ΣτΕ)λέγοντας στους συνταξιούχους και στους …κληρονόμους τους, «να τρέξουν», στα πανάκριβα δικαστήρια, για να δικαιωθούν.

Όσοι πρόλαβαν(μόνο 300.000)να ασκήσουν αγωγές, θα λάβουν ενδεχομένως όσα δικαιούνται, οι υπόλοιποι 2.200.000 απλά …έχασαν. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά τους, σε 3 ετήσιες δόσεις, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση του κράτους, απέναντι στους συνταξιούχους.

6. Πάνω από 80.000 κύριες συντάξεις εκκρεμούν (μαζί με τις διεθνείς), 124.000 επικουρικές βρίσκονται στοιβαγμένες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και άλλα 55.000 εφάπαξ, αναμένουν να εκδοθούν. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν 60.000 «παράλληλες» συντάξεις, που παραμένει άγνωστο, πότε θα διεκπεραιωθούν. Το «κρυφό χρέος» για τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Ήταν ο κ. Χατζηδάκης, που πριν λίγους μήνες μας έλεγε ότι, τον Ιούνιο του 2022 το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα είναι, δήθεν, παρελθόν.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, Κυβέρνηση της ΝΔ και αξιοπιστία, δεν συμβαδίζουν.

Σε σχέση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ έχει αποφασιστεί να καταργηθεί με τον ν. 3863/2010, και στο «email Χαρδούβελη» συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο της κατάργησης. Δεν έβαλε η δική μας κυβέρνηση τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση εμείς κάνουμε μια αρχή, στην αποκατάσταση των αδικιών των κυβερνήσεων του «πάλαι πότε δικομματισμού» και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση στην αγορά εργασίας, θα εξετάσουμε μετρά περαιτέρω ενίσχυσης, των χαμηλοσυνταξιούχων(όπως για παράδειγμα η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης ως ποσοστό του διάμεσου εισοδήματος).

Η προσωπική διαφορά, που θεσπίστηκε με τον ν.4387/2016 λειτούργησε προστατευτικά για τις «παλιές» συντάξεις. Με κόπο κατορθώσαμε να αποτρέψουμε τις μειώσεις έναντι εκείνων, που μιλούσαν για συνταξιούχους «που λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλές συντάξεις και ζουν πάνω από τις δυνατότητες τους». Οι νέες συντάξεις με το ν.4475/2017 αυξάνονται κατ’ έτος και με τις αυξήσεις εξισώνονται, παλιοί και νέοι συνταξιούχοι. Παρόλα αυτά εξετάζονται μέτρα άρσης, μιας υπαρκτής αδικίας.

Η εισφορά των 0,20 ευρώ, προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις των συνταξιούχων (χρήματα τα οποία ο Υπουργός Εργασίας, αρνείται να αποδώσει στις συνταξιουχικές ενώσεις) θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, αλλά και την εξασφάλιση της ύπαρξής τους. Τα χρήματα έχουν δοθεί για τα έτη μέχρι το 2018, και πρέπει να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά, για τα έτη 2019-2022 από την παρούσα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να είναι σε ομηρία οι συνταξιουχικές ενώσεις.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των συνταξιούχων.

Δεσμευόμαστε για:

Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξηςΕπιστροφή αναδρομικών με βάση τις αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές και «δώρα» για το 11μηνοΚατάργηση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης)Αυξήσεις στις συντάξεις με βάση την εφαρμογή του ν.4475/2017
Αύξηση του αφορολόγητου για συνταξιούχους στα 10.000 ευρώΕπαναφορά του επιδόματος τέκνου εφόρου ζωής στις συνταξιοδοτούμενες μητέρεςΑύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανίδρυση ΣΕΠΕ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αντιμετώπιση του δημογραφικού πτρβλήματος.Μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα(ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μειώνουν το ενεργειακό κόστος, μείωση φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα, παρεμβάσεις στην παιδεία, στο ΕΣΥ κλπ.) ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και συνθέτουν ένα ανθεκτικό κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος, Τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης για την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

ieidiseis.gr

The post Το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αποκατάσταση των συντάξεων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα