Τι βρίσκεται στο κέντρο της Γης; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε

Η «καρδιά» του εσωτερικού πυρήνα της Γης, δηλαδή το κέντρο του πλανήτη, πιθανώς είναι μια μπάλα από σίδηρο, με ακτίνα περίπου 650 χιλιομέτρων, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Οι ερευνητές της Σχολής Γεωεπιστημών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα, που έκαναν τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», βάσισαν τους υπολογισμούς τους στη μελέτη σεισμικών κυμάτων που ταξιδεύουν διαμέσου του υπεδάφους της Γης.

Η νέα μελέτη βρήκε για πρώτη

φορά ότι αυτά τα κύματα «αντηχούν» κατά μήκος όλης της διαμέτρου του πλανήτη έως πέντε φορές. Η ταχύτητα που ταξιδεύουν τα κύματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαρτυρά την παρουσία μιας διακριτής εσωτερικής σφαίρας, που είναι ξεχωριστή από το εξωτερικό στρώμα του εσωτερικού πυρήνα.

Η μελέτη του κέντρου της Γης θεωρείται ζωτική για την κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης της Γης. Η παρουσία και το μέγεθος ενός ξεχωριστού εσώτατου πυρήνα μέσα στον εσωτερικό πυρήνα αποτελεί μια υπόθεση εδώ και καιρό, αλλά και αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.

Το εξωτερικό κέλυφος του εσωτερικού πυρήνα και η πρόσφατα επιβεβαιωμένη εσώτατη σφαίρα του είναι και τα δύο αρκετά ζεστά για να λιώσουν, αλλά είναι ένα συμπαγές κράμα σιδήρου-νικελίου επειδή η απίστευτη πίεση στο κέντρο της Γης τον καθιστά στερεή κατάσταση.

«Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εσωτερικό πυρήνα ως πλανήτη μέσα στον πλανήτη. Πράγματι, είναι μια συμπαγής μπάλα, περίπου στο μέγεθος του Πλούτωνα και λίγο μικρότερη από το φεγγάρι», δήλωσε ο γεωφυσικός του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και συγγραφέας Hrvoje Tkalčić.

Ο εσωτερικός πυρήνας αναπτύσσεται αργά σε μέγεθος εις βάρος του εξωτερικού πυρήνα, στερεοποιώντας τα λιωμένα υλικά καθώς η Γη ψύχεται σταδιακά – όπως έκανε από τη γέννησή του περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

«Η λανθάνουσα θερμότητα που απελευθερώνεται από την στερεοποίηση του εσωτερικού πυρήνα της Γης οδηγεί τη μεταφορά στον υγρό εξωτερικό πυρήνα, δημιουργώντας γεωμαγνητικό πεδίο της Γης», δήλωσε ο παρατηρητικός σεισμολόγος Thanh-Son Pham του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στην Καμπέρα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. «Η ζωή στη γη προστατεύεται από επιβλαβείς κοσμικές ακτίνες και δεν θα ήταν δυνατή χωρίς ένα τέτοιο μαγνητικό πεδίο», καταλήγει.

ieidiseis.gr

The post Τι βρίσκεται στο κέντρο της Γης; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα