Βρετανία: Προς τετραήμερη εβδομάδα εργασίας – Τα οφέλη για εταιρείες και εργαζόμενους

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα ενός project για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, με τη συμμετοχή 61 εργοδοτών που “δοκίμασαν” τα κόστη και τα οφέλη μιας τέτοιας, δομικής αλλαγής.

Μάλιστα, το νέο εργασιακό σχήμα απέσπασε τη θετική αντίδραση των εργοδοτών μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου που κράτησε έξι μήνες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών να εμφανίζονται πρόθυμοι να

το συνεχίσουν.

Το πρόγραμμα, το οποίο οργανώθηκε από την 4 Day Week Global, πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2022, και συμμετείχαν διαφόρων τύπων οργανισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα του HR, εταιρείες λογισμικού και μονάδες μεταποίησης.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, διαπιστώθηκε ότι η τετραήμερη εργασία είχε “εκτεταμένα οφέλη”, ιδίως για την ευημερία των εργαζομένων.

Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελεί ακόμα και προαναγγελία μιας αλλαγής στην εργασδία όπως την είχαμε συνηθίσει, έτσι ώστε σε λίγο καιρό όλοι να έχουμε είτε ένα διάλειμμα στα μέσα της εβδομάδας ή ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο ως κανονικότητα.

Είναι σημαντικά τα οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες;

Η Faye εργάζεται ως προϊσταμένη για τη Citizens Advice στο Gateshead, όπου περίπου 200 υπάλληλοι έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Όπως είπε, σύμφωνα με το BBC, το ρεπό της δίνει χρόνο να “ανακάμψει και να αναρρώσει”.

Ως αποτέλεσμα, επιστρέφει στη δουλειά της “έτοιμη για όλα” και, όπως εκτιμά, καταφέρνει να φέρει εις πέρας πολλά, ακόμη και περισσότερα απ’ ό,τι συνήθιζε σε πέντε ημέρες, σε αυτές τις τέσσερις.

Η συνάδελφός της, Bethany Lawson, λέει ότι είδε την ομάδα της πιο εύκολα διαχειρίσιμη τώρα που οι περισσότεροι έχουν τετραήμερη εβδομάδα, αφήνοντας της περισσότερο χρόνο για να προχωρήσει, και είπε επίσης ότι μπορεί να πιέσει τον εαυτό της λίγο περισσότερο μετά από μια μέρα “επανεκκίνησης”.

Αλλά για να λειτουργήσει η τετραήμερη εβδομάδα με πλήρη αμοιβή σε όλη την οικονομία, οι εργοδότες θα θέλουν να δουν αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δημιουργούν σε τέσσερις ημέρες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που δημιουργούσαν σε πέντε ημέρες για να βγάλουν αρκετά χρήματα ώστε να πληρώσουν τους μισθούς μιας ολόκληρης εβδομάδας.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι, παρόλο που η δοκιμή έγινε μεταξύ οργανισμών που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν και, επομένως, ήταν πιο πιθανό να λειτουργήσει, τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ μιας εργάσιμης εβδομάδας με λιγότερες ημέρες.

“Δεν έχουμε μια σταθερή εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη με την παραγωγικότητα”, λέει η Juliet Schor από το Boston College, το οποίο, μαζί με τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, ήταν ένα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πίσω από το δοκιμαστικό αυτό πρόγραμμα. “Γνωρίζουμε όμως ότι σε μια σειρά άλλων καταγραφών, είτε μιλάμε για έσοδα, είτε για τη φθορά [του εργατικού δυναμικού], είτε για αναφορές των ίδιων των εργαζομένων για την παραγωγικότητα, είτε για την ευημερία των εργαζομένων και το κόστος, είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα”.

56 από τις 61 εταιρείες δήλωσαν ότι θα κρατήσουν την τετραήμερη εβδομάδα

Ενώ οι περισσότερες από τις εταιρείες που έλαβαν μέρος δήλωσαν ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα της παραγωγικότητας και των επιδόσεων, μόνο 23 παρείχαν οικονομικά στοιχεία που κάλυπταν τα έσοδα, και αυτά έδειξαν ότι τα έσοδα είχαν μείνει σε γενικές γραμμές τα ίδια κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της δοκιμής.

Όμως, από τις 61 εταιρείες που συμμετείχαν, οι 56 δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν με την τετραήμερη εβδομάδα, τουλάχιστον προς το παρόν, εκ των οποίων οι 18 δήλωσαν ότι η πολιτική αυτή αποτελεί μόνιμη αλλαγή.

Η Tyler Grange, μια περιβαλλοντική εταιρεία συμβούλων που διαθέτει έξι γραφεία σε όλη την Αγγλία, είναι μία από αυτές που αγκάλιασαν πλήρως το νέο πρότυπο.

Ο Simon Ursell, διευθύνων σύμβουλός της, παραδέχεται ότι ο πρώτος μήνας της δοκιμής ήταν “λίγο δύσκολος”.

Δεν ήθελε απλώς να συμπιέσει σε τέσσερις ημέρες τη δουλειά που γινόταν σε πέντε, διότι αυτό θα έθετε το προσωπικό υπό υπερβολική πίεση, λέει.

Αντ’ αυτού, το σχέδιο ήταν να αφαιρεθούν οι περιττές συναντήσεις, τα ταξίδια και οι διοικητικές εργασίες. Αλλά τελικά ήταν το ίδιο το προσωπικό που βρήκε την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα.

“Βασικά, αν δώσεις στους ανθρώπους αυτό το απίστευτο κίνητρο μιας ολόκληρης ημέρας από το χρόνο τους την εβδομάδα, θα δουλέψουν πολύ σκληρά για να το πετύχουν”, λέει.

Τώρα, λέει, το προσωπικό του κάνει 2% περισσότερο σε τέσσερις ημέρες από ό,τι συνήθιζε να κάνει σε πέντε. Η ομάδα είναι πιο ευτυχισμένη. Οι απουσίες έχουν συρρικνωθεί κατά δύο τρίτα και οι αιτήσεις για εργασία στο Tyler Grange διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τα γενικά ευρήματα της έκθεσης: ότι το προσωπικό ήταν πολύ λιγότερο πρόθυμο να δηλώσει ασθένεια και περισσότερο πρόθυμο να παραμείνει στον εργοδότη του, μειώνοντας το κόστος πρόσληψης και καθιστώντας την εκπαίδευση του προσωπικού πιο αποδοτική.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα για κάθε οργανισμό. Η Citizens Advice στο Gateshead, όπου εργάζεται η Faye, δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεσμευτεί για μια μόνιμη τετραήμερη εβδομάδα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος Alison Dunn λέει ότι η φιλανθρωπική οργάνωση διαπίστωσε πολλά οφέλη από τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μικρότερης εξουθένωσης του προσωπικού της, το οποίο δέχεται μεγάλη πίεση στην τρέχουσα κρίση κόστους ζωής.

“Έχει λειτουργήσει απόλυτα στην πλειονότητα των επιχειρήσεων”, λέει. “Αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς της επιχείρησης όπου οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πόσο αποτελεσματικό θα είναι”.

news247.gr

The post Βρετανία: Προς τετραήμερη εβδομάδα εργασίας – Τα οφέλη για εταιρείες και εργαζόμενους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα