Τι σχεδιάζει να κάνει η Μονή Γουβερνέτου στο ακίνητο μετά την «έξωση» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων

Θύελλα αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων προκάλεσε η είδηση της «έξωσης» του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Χανίων από την Μονή Γουβρνέτου.

Την (ΕΔΩ) δημοπρασία  την ανεύρεση χώρου που θα στεγάσει το κοινωνικό παντοπωλείο καθώς η δωρεάν παραχώρηση από την Εκκλησία του υπάρχοντος ακινήτου επί της οδού Περίδου, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Όπως έκανε γνωστό η αρμόδια αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, η  την Μονή Γουβερνέτου στην οποία ανήκει το ακίνητο,

δεν  αφήνει κανένα περιθώριο νέας παράτασης.

«Η εκκλησία ως προς τα δημοτικά κτήρια είναι αμείκτη και κάθετη. Ο θεοφιλέστατος με έχει πάρει τέσσερα τηλέφωνα από τα Χριστούγεννα να μου υπενθυμίσει ότι λήγει η παραχώρηση. Δεν θέλει να μπει σε καμία συζήτηση μαζί μας, ούτε για το ύψος του μισθώματος.»

Κέντρο ενάντια στις αμβλώσεις

Όπως είπε η κα Ζερβουδάκη, ο ηγούμενος της Μονής σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, της ανέφερε πως στον συγκεκριμένο χώρο πρόκειται να λειτουργήσει κέντρο κατά των αμβλώσεων.

Θύελλα αντιδράσεωνΣτις τοποθετήσεις τους, επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή που θα φέρει τον Δήμο σε πολύ δύσκολη θέση, κάνοντας λόγο για μια αντικοινωνική απόφαση της τοπικής εκκλησίας.Χαρακτηριστικά ο Νίκος  Βουρλάκης, τόνισε πως η Εκκλησία με αυτήν την κίνηση, «θα στερήσει από τον Δήμο μια δομή που εξυπηρετεί την αποστολή της Εκκλησίας, την αλληλεγγύη» και κάλεσε το συμβούλιο να μην συμμορφωθεί με την έξωση.Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευτύχης Δαμιανάκης:τόνισε πως πρόκειται για μια δομή ύψιστης αλληλλεγγύης και πρόννοιας

Ο Μπάμπης Λουτσέτης ανέφερε πως «σίγουρα το τίμημα δεν θα είναι χαμηλό. Για μια περιουσία της Εκκλησίας που δεν την γέννησε η Μονή Γουβερνέτου. Είναι ακίνητα που τα άφησαν πιστοί φεύγοντας από την ζωή»

«Η χρήση που σχεδιάζει η Μονή, μας γυρίζει στο Μεσαίωνα. Βάζει τις γυναίκες σε κίνδυνο, μας γυρίζει σε άλλες εποχές» σημείωσε ο Γιάννης Σαρρής.

«Είναι ντροπή. Είναι το 7ο-8ο θέμα που συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο για ακίνητα της Εκκλησίας» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογριδάκης. «Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι άρχοντες αυτού του τόπου, το δημοτικό συμβούλιο έχει ζητήσει εδώ και έξι μήνες ραντεβού με τον Δεσπότη και μας δέχεται!» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του τοπικού Περιβολίων, Πέτρος Μιχαηλίδης, ανέφερε πως  την ίδια στάση κρατά και η ενορία Περιβολίων που ζήτησε αντίτιμο για ένα οικόπεδο. Προχώρησε δε ακόμα παραπέρα καλώντας «να γίνει παράσταση διαμαρτρίας έξω από το κοινωνικό παντοπωλείο, να μην βγούμε.»

Ο Τάσος Βάμβουκας,  αναφέρθηκε στο ακίνητο που στεγάζει το δημοτικό σχολείο στον Αγιο Λουκά, όπου  μιλάει για οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί. «Οι σχέσεις Δήμου και Εκκλησίας, πρέπει να είναι ισότιμες, πρέπει να γίνει συνάντηση με τον Δεσπότη.» ανέφερε.

«Έχω επικοινωνήσει 10 φορές με τον Δεσπότη, δεν υπάρχει απάντηση» τόνισε ο κ. Δαμιανάκης

Η δημοπράτηση

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, στην σημερινή του συνεδρίαση καλείται να εγκρίνει την εκκίνηση όλων των διαδικασιών που είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνει η εκμίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Συγκεκριμένα:
-το ακίνητο θα πρέπει να έχει εμβαδόν περίπου 120 – 150 τ.μ.
-να είναι μερικώς ή πλήρως διαμορφωμένο για άμεση χρήση του και λειτουργία της
κοινωνικής δομής

-να είναι εύκολα προσβάσιμο με μέσα μαζικής μεταφοράς
-να έχει πρόσβαση κατάλληλη για χρήση από άτομα ΑμεΑ
-να βρίσκεται στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς: Κυδωνίας
Μυλωνογιάννη, Υψηλαντών, Καραΐσκάκη, αφενός για την υποστήριξη του από το προσωπικό
του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος
και αφετέρου για την εύκολη πρόσβαση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η μίσθωση του χώρου αυτού κρίνεται επιβεβλημένη λόγω έλλειψης ιδιόκτητου οικήματος στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά του Δημαρχείου.

Προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο προς μίσθωση ακίνητο, προτείνεται η διεξαγωγή
δημοπρασίας σύμφωνα με το ΠΔ 270/81.

Σύμφωνα με την παρ. 1ε του άρθρου 72 του ν. 3852/10, η κατάρτιση των όρων, η σύνταξη της διακήρυξης και η κατακύρωση όλων των δημοπρασιών είναι αρμοδιότητα της
Οικονομικής επιτροπής.

Με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ.270/81 ορίζεται ότι : «Αι δημοπρασίαι δια την εκποίησιν ή εκμίσθωσιν πραγμάτων των Δήμων και κοινοτήτων διεξάγονται υπό Επιτροπής
αποτελούμενης, των μέν δήμων, εκ του δημάρχου, ως Προέδρου και δύο δημοτικών
συμβούλων, των δε κοινοτήτων εκ του Προέδρου της Κοινότητος, ως Πρόεδρου και δύο
κοινοτικών συμβούλων.»

Η αναφερόμενη επιτροπή έχει ήδη οριστεί σύμφωνα με την αριθμό 44/21-02-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου “Ορισμός μελών Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών”

zarpanews.gr

The post Τι σχεδιάζει να κάνει η Μονή Γουβερνέτου στο ακίνητο μετά την «έξωση» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μονή Γουβερνέτου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δήμου Χανίων,moni gouvernetou, koinoniko pantopoleio, dimou chanion