Θα μας σώσουν τα τζάκια τον χειμώνα; – Χανιώτες αγοράζουν καυσόξυλα από τον Αύγουστο | Τιμές και συμβουλές

| Τιμές

Από το κατακαλόκαιρο ξεκίνησαν να εφοδιάζονται με καυσόξυλα οι Χανιώτες, προσβλέποντας σε έναν δύσκολο και κυρίως πολυέξοδο χειμώνα στον τομέα της θέρμανσης. Ενώ παλαιότερα η ζήτηση άρχιζε κυρίως τον Σεπτέμβριο, φέτος οι καταναλωτές άρχισαν να αγοράζουν καυσόξυλα από τα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου, βλέποντας τις εξωφρενικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και εκείνες στα καύσιμα. Στο μεταξύ, οι έμποροι τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια ξύλων, αλλά τον χειμώνα υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν ελλείψεις.

Τι ξύλα πωλούνται στα Χανιά

“Τα

ξύλα που πωλούνται είναι κατα 95% ελιά και είναι όλα από τον νομό Χανίων”, δήλωσε στο zarpanews.gr o Σταύρος Σταυρουλάκης, ιδιοκτήτης του καταστήματος “Καυσόξυλα Χανίων” στον Καλυκά. “Ο κόσμος έχει αρχίσει να αγοράζει από τα τέλη Ιουλίου και υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή και για άλλους 4-5 μήνες υπάρχουν αρκετά ξύλα. Αλλά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο είναι πιθανό να υπάρξει έλλειψη”.

Το ίδιο επιβεβαίωσαν και στο κατάστημα “Το Κουτσουράκι” στην οδό Κισσάμου. “Στα Χανιά πωλείται ελιά σχεδόν αποκλειστικά. Ξεκίνησε η ζήτηση αρχές Αυγούστου. Προς το παρόν υπάρχει ξύλο αλλά αν κάνει χειμώνα ίδιο με τον περσινό, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα”, ανέφερε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Θεοδώρα Γαβαλά.

Τιμές σήμερα και… αύριο

Τα καυσόξυλα πωλούνται με το κυβικό μέτρο. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος, καθώς είναι πιο εύκολο να υπολογίσει κανείς την ποσότητα που αγοράζει με ένα απλό μέτρο.

Οι τιμές αυτή τη στιγμή στα Χανιά κυμαίνονται στα 90 ως 95 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά μέσο όρο κατά 10 ευρώ. Πριν έναν χρόνο κυμαίνονταν στα 80 με 85 ευρώ, αλλά οι έμποροι επικαλούνται το ότι και οι ίδιοι αγοράζουν τα ξύλα ακριβότερα φέτος, ενώ υπάρχει και αύξηση του κόστους μεταφορικών λόγω της ανατίμησης στα καύσιμα.

Όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας όμως, αναμένονται ανατιμήσεις. Ήδη οι επαγγελματίες του χώρου που μίλησαν στο zarpanews.gr θεωρούν πολύ πιθανό οι τιμές να αυξηθούν και αν αρχίσει να εκδηλώνεται έλλειψη, να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ ανά κυβικό. 

Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πόσα ξύλα θα χρειαστεί κανείς για τον χειμώνα, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, το μέγεθος και η μόνωση του σπιτιού, το είδος του τζακιού, άλλα είδη θέρμανσης που μπορεί να έχει το σπίτι, ακόμα και οι προτιμήσεις του καθενός για το πόσο ζεστό θέλει να είναι το σπίτι του, επηρεάζουν την κατανάλωση.

“Κάποιος που καίει ελάχιστα και αν όλες οι συνθήκες είναι καλές, μπορεί να περάσει όλο τον χειμώνα με 7-8 κυβικά. Κάποιος που καίει πολύ και συνεχώς, μπορεί να χρειαστεί ένα κυβικό την εβδομάδα”, δήλωσε ο κ. Σταυρουλάκης.

Τι να προσέξουμε

Ο καθορισμός τιμής με τον όγκο αντί για το βάρος θεσπίστηκε το 2013, γιατί είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα κάποιοι έμποροι να βρέχουν τα ξύλα για να βαρύνουν και να πωλείται έτσι η ίδια ποσότητα πιο ακριβά. Ωστόσο η στοίβα των ξύλων που αγοράζει κανείς θα πρέπει να είναι πυκνή, με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά, γιατί αν έχει κενά, τότε ο πελάτης κυριολεκτικά θα αγοράσει… αέρα.

Ο καταναλωτής πρέπει να ελέγχει το ξύλο που αγοράζει, να βεβαιωθεί ότι δεν έχει προσμίξεις από άλλα ξύλα όπως αλμυρίκια ή κάτι άλλο, γιατί δεν έχουν την ίδια θερμαντική ικανότητα. Επίσης τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, καθώς αν περιέχουν υγρασία, χάνεται μεγάλο μέρος της θερμαντικής ικανότητάς τους.

Πολύ σημαντικό είναι η αγορά να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και οι αυξημένες τιμές που πάντοτε συνεπάγεται.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καίει κανείς στο τζάκι του παλιά έπιπλα, μελαμίνες ή μοριοσανίδες (MDF), γιατί περιέχουν καρκινογόνα χημικά που με την καύση απελευθερώνονται και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Συλλογή ξύλων από τα δάση

Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα κατοίκων της υπαίθρου να προβαίνουν σε περισυλλογή ξύλων από τα δημόσια δάση, υπό προϋποθέσεις. Όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να ζητήσουν άδεια από τη διεύθυνση Δασών Χανίων, ενώ τα ξύλα που θα μαζέψουν προορίζονται αποκλειστικά για ίδια χρήση και δεν μπορούν να πωληθούν.

zarpanews.gr

The post Θα μας σώσουν τα τζάκια τον χειμώνα; – Χανιώτες αγοράζουν καυσόξυλα από τον Αύγουστο | Τιμές και συμβουλές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα