Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου έτους… Covid ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Τις οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 κλήθηκε να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων στην ειδική συνεδρίαση που διεξήχθη για τον σκοπό αυτόν την Παρασκευή, πριν από την τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε αμέσως μετά.

Το 2020 ήταν ένα έτος απροσδόκητο, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, εννοώντας προφανώς την πανδημία. “Δεν ήταν εύκολο να κρατηθεί η ισορροπία, οι συνθήκες άλλαζαν συνεχώς. Μόνο από το τουριστικό προϊόν, από το τέλος παρεπιδημούνων τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά περισσότερο από 80%. Τα ανταποδοτικά τέλη μηδενίστηκαν, πράγμα που μας κόστισε

περίπου 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Είχαμε πολύ αυξημένες δαπάνες ειδικά στην κατεύθυνση του προσωπικού. Το οικονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς 2020 εντέλει ήταν αρνητικό κατά 2.8 εκατομμύρια ευρώ”.

Η Μαρία Καρύδη, προϊσταμένη οικονομικής υπηρεσίας, αναφέρθηκε στις οικονομικές καταστάσεις, με τον ισολογισμό να είναι στα 187 εκατομμύρια ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα να μειώνονται κατά 2.5 εκατομμύρια ευρώ περίπου το έτος εκείνο.

Ο Σταύρος Νικηφοράκης, ορκωτός ελεγκτής, μιλώντας για τις οικονομικές καταστάσεις, έκανε τέσσερις παρατηρήσεις, καταρχάς ότι παρουσιάζονται αυξημένα ίδια κεφάλαια κατά 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τα οποία προέρχονται από απαιτήσεις προ του 2015 και ακόμα και προ του 2011, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν.

Επίσης δεν είχαν ολοκληρωθεί διαδικασίες υπόχρεων εισφορών σε γη ή χρήμα για όλες τις δημοτικές ενότητες για εκτιμώμενο ποσό 7.6 εκατομμυρίων σε χρήμα και 2.8 εκατομμυρίων σε γη. Επίσης, ποσό 1.1 εκατομμυρίων από είσπραξη για ένταξη στο σχέδιο πόλεως προ το 2011, το οποίο δεν είναι σαφές.

Τέλος, ο δήμος δεν είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες καταγραφής του παγίου κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν απόλυτα καταγεγραμμένη η περιουσία του, ιδιαίτερα όσα προήλθαν από τη συγχώνευση του Καλλικράτη.Ο Γ. Φραγκάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη του Γρηγόρη Αρχοντάκη, είπε πως δεν έχει λάβει ποτέ την αναλυτική έκθεση των ορκωτών ελεγκτών. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών απάντησε πως στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής είχε γίνει ενημέρωση πως το αρχείο της έκθεσης ήταν υπερβολικά μεγάλο και γι’ αυτό θα έπρεπε να το παραλάβουν όσοι το επιθυμούσαν από τη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης στη συζήτησε ξεκαθάρισε ότι τα χρέη προς τους ΟΤΑ που δημιουργήθηκαν προ του 2012 δεν διαγράφονται και πως σχετική διάταξη νομοσχεδίου που είχε κατεβεί στη Βουλή, δεν ψηφίστηκε ποτέ, αντίθετα δόθηκε και παράταση στην αναζήτηση οφειλών.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για τα ανείσπρακτα, όπου κλήθηκαν οφειλέτες να πληρώσουν, βάσει ρύθμισης που υπήρχε ως το τέλος του 2019, πράγμα που απέφερε έσοδα. Τόνισε ακόμα ότι οι καταστάσεις αφορούν το 2020 και πως τα αποτελέσματα της πολιτικής της δημοτική αρχής θα φανούν στις χρήσεις των επόμενων ετών.

Όσο για τη σημαντική υστέρηση εσοδων του 2020, ο δήμαρχος την απέδωσε στην επιθυμία της δημοτικής αρχής να ελαφρύνει όσο περισσότερο γινόταν τους δημότες εν μέσω πανδημίας.

Οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

zarpanews.gr

The post Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου έτους… Covid ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα