Τα Χανιά τιμούν τον μεγάλο αρχιτέκτονα Aldo Rossi – Διήμερο εκδηλώσεων στο ΚΑΜ με προβολή, διάλεξη και εργαστήρι για παιδιά

Την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο σκέψης και το έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Άλντο Ρόσσι θα έχουν μικροί και μεγάλοι στα Χανιά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον μεγάλο Ιταλό αρχιτέκτονα Άλντο Ρόσσι, διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Οι

λεπτομέρειες της δράσης ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου των διοργανωτών, το πρωί της Πρασκευής.

Πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Χανίων και μέλος της αρχιτεκτονικής επιτροπής του ΚΑΜ, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, τόνισε πως «Τα Χανιά κάνουν μια τολμηρή κίνηση εξωστρέφειας» Ο Άλντο Ρόσσι ήταν ένας αρχιτέκτονας πάρα πολύ σημαντικός. Είχε γράψει το βιβλίο “Η αρχιτεκτονική της πόλης” με το οποίο έγινε κύρια προσωπικότητα για την σχέση πολεοδομίας – ιστορίας – μνήμης στις πόλεις. Η αρχιτεκτονική του ήταν πάρα πολύ σημαντική, απλά, με απλές γραμμές αλλά έψαχνε την ευτυχία στην ζωή των ανθρώπων και έβλεπε τα κτήρια σαν κελύφη που ταιριάζουν με την υπόλοιπη πόλη αλλά που στην διάρκεια της ιστορίας είναι άγνωστο τι λειτουργίες θα φιλοξενήσουν. (…) Η έκθεση αυτή έχει τελειώσει αλλά το φιλμ που κάναμε είναι κάτι που θα μείνει και φυσικά έχει μόνο εκπαιδευτικό σκοπό.

Το φιλμ γυρίστηκε σε σκηνοθεσία του Andrea Rovetta, Ιταλού σκηνοθέτη ο οποίος μοιράζει την ζωή του μεταξύ Ρώμης και Χανίων. «Όταν μου ζητήθηκε να κινηματογραφήσω και να μεταφέρω την έκθεση για τον Άλντο Ρόσσι, με μεγάλη χαρά δέχτηκα να το κάνω. Έτσι γεννήθηκε ένα ντοκιμαντέρ που διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι ένα ταξίδι στο πλούσιο υλικό που θα δούμε (…) το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με υλικό και μουσικές» σημείωσε. «Επειδή κι εγώ δεν είχα ιδέα από αρχιτεκτονική, πιστεύω ότι το να έρθεις πιο κοντά με όλα αυτά τα χρώματα, με όλα αυτά τα σχέδια, με όλη αυτή τη μαγεία της έκθεσης, είναι κάτι που από μόνο του καθιστά το φιλμ ενδιαφέρον για κάθε πολίτη» σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά με το γιατί να παρακολουθήσει κάποιος την προβολή. «Είναι μια καταπληκτική ξενάγηση, στο έργο του Άλντο Ρόσσι και μάλιστα στο αυθεντικό, μια μοναδική ευκαιρία να μπει κανείς μέσα στον κόσμο αυτού του αρχιτέκτονα» προσέθεσε ο κ. Πιστόπουλος.

«Το κέντρο αρχιτεκτονικής μεσογείου, σε μια διαρκή προσπάθεια να επικοινωνήσει με αντίστοιχους φορείς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, προχώρησε σε συνεργασία με το ΜΑΧΧΙ της Ρώμης, ένα μουσείο που αποτελεί κόσμημα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Γιάννης Γιαννακάκης. «Θα δούμε ουσιαστικά μια ξενάγηση της έκθεσης για τον Άλντο Ρόσσι που φιλοξενήθηκε στο μουσείο ΜΑΧΧΙ της Ρώμης, θα έχουμε εκλεκτούς προσκεκλημένους που θα μιλήσουν γι’ αυτό και ταυτόχρονα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα να έρθουν σε επαφή με την αρχιτεκτονική και τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη» προσέθεσε. 

Στις εκδηλώσεις του διημέρου αναφέρθηκε η Ένα Βαλίνα Γεροπάντα, αρχιτέκτων, Επ.Καθηγήτρια Πολ.Κρήτης: Αύριο Σάββατο 5 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα, θα γίνει στο ΚΑΜ η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ και θα ακολουθήσει διάλεξη και την δεύτερη μέρα Κυριακή θα διοργανωθεί εργαστήριο αρχιτεκτονικής από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με θέμα «Ένα θέατρο που ταξιδεύει» για παιδιά 8 έως 16 ετών.

zarpanews.gr

The post Τα Χανιά τιμούν τον μεγάλο αρχιτέκτονα Aldo Rossi – Διήμερο εκδηλώσεων στο ΚΑΜ με προβολή, διάλεξη και εργαστήρι για παιδιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα