«Στον αέρα» η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες… «Θα αγωνιστώ με όλη μου την ψυχή για να παραταθεί η προθεσμία»

«Εγώ σας λέω τώρα ότι θεωρώ ότι τα ακίνητα που δεν έχουν κάνει ενστάσεις στα Χανιά είναι περισσότερα από αυτά που έχουν κάνει» εκτίμησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, ο οποίος μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη για την επιτακτική ανάγκη να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 15ης Ιουλίου καθώς από την περασμένη Παρασκευή το σύστημα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», υπολειτουργεί.

«Θα αγωνιστώ με όλη μου την ψυχή για να

παραταθεί η προθεσμία» σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Την περασμένη εβδομάδα αναφέραμε ότι η 15η Ιουλίου ως τελευταία ημέρα υποβολής αντιρρήσεων και ενστάσεων δεν είναι ικανή επουδενί να ικανοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες υποβολής αντιρρήσεων και ενστάσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Χανιά».

«Σκεφτείτε ότι οι τελευταίες ενστάσεις ήταν την Πέμπτη 11.500 κι εμείς θεωρούμε ότι οι ενστάσεις που πρέπει να κατατεθούν είναι άλλες τόσες και ίσως ακόμα παραπάνω» εκτίμησε ο κ. Πραματευτάκης.

Αναλύοντας την ουσία του προβλήματος, ο κ. Πραματευτάκης, ανέφερε:

«Εμείς οι δικηγόροι ζούμε και βιώνουμε το τι έχει συμβεί. Πηγαίνουμε στα χωριά μας, συναντάμε τους κατοίκους, απευθύνονται σε εμάς, έχουμε δυνατό δεσμό μαζί τους και μπορούμε να σας πούμε με αξιοπιστία ότι είμαστε ασφαλείς ως προς την κρίση μας.

Ο κόσμος έχει δικαιολογημένα παράπονα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει. Πρέπει να γίνει και σωστά. Αλλά αυτό το απότομο κλείσιμο των χαρτών σε μία εποχή στην οποία προερχόμαστε από την πανδημία, για τους αγρότες είχαμε μια πολύ κακή χρονιά ως προς το λάδι, έχουν αδύναμα οικονομικά και καλούνται να καταβάλουν αυτή τη στιγμή ένα υπέρμετρο χρηματικό ποσό για την υποβολή των αντιρρήσεων».

Μεγάλο το κόστος

Ως εκ τούτου, το κόστος υποβολής καθίσταται απαγορευτικό για πολλούς ιδιοκτήτες γης:

«To κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η διεύθυνση δασών λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο όπως θα έπρεπε και συνεπώς ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί σε μηχανικό να συντάξει τοπογραφικό με συντεταγμένες, στην συνέχεια στον λογιστή του, στον δικηγόρο του να κοιτάξει την ορθότητα των στοιχείων και στην συνέχεια να υποβάλει την ένσταση. Από ‘κει και πέρα, για ένα ακίνητο δύο στρεμμάτων το τέλος είναι 45 ευρώ και πάει λέγοντας.

Συνεπώς έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα Χανιά και πρέπει να προστατευθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων».

«Δεν υπάρχει χρόνος για πρόδηλο»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για υποβολή ένστασης με τη μορφή πρόδηλου σφάλματος, καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν ενστάσεις με την μορφή αντιρρήσεων:

«Πρέπει να πάμε σε ενστάσεις και για να γίνει ένσταση πρέπει να καταβληθεί το παράβολο και να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα ώστε την τελευταία μέρα να λάβουμε αριθμό πρωτοκόλλου. Ο κόσμος πρέπει να υποβάλει την ένσταση γιατί οδηγούμαστε μετά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Στα Χανιά έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων επειδή έχουμε συγκεκριμένα έθιμα. Ο κάθε πατέρας μοίραζε την περιουσία του σε πολύ μικρά κομματάκια για να τα δώσει στα παιδιά του. Αυτό έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο αριθμό εκτάσεων. Αυτό δεν συμβαίνει στην Μακεδονία ή στην Θεσσαλία» τόνισε.

Παράλληλα μετέφερε μια εικόνα παραίτησης του κόσμου: «Το Σάββατο πήγα σε 6-7 χωριά, έκανα την δική μου εκστρατεία. Άκουσα κόσμο να λέει ότι “Δεν προλαβαίνουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ας μας τα πάρει το δημόσιο” Εγώ βέβαια τους έλεγα ότι αυτό το πράγμα είναι αβάσιμο είναι απαράδεκτο για ‘μενα.

«Όλοι μας το έχουμε αμελήσει. Το να κάνουμε πράγματα την τελευταία στιγμή είναι στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Αλλά όλα είναι εναντίον σε αυτήν την συγκυρία» ανέφερε τέλος.

zarpanews.gr

The post «Στον αέρα» η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες… «Θα αγωνιστώ με όλη μου την ψυχή για να παραταθεί η προθεσμία» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα