Στα Χανιά μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη για το πρόγραμμα Erasmus

Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας έχει τη χαρά να υποδεχθεί στα Χανιά (10-14/10/2022) μαθητές και καθηγητές από τις χώρες Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και Πολωνία στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS ΚΑ229 με τίτλο “WATER GUARDS!”.

Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2022 στη Γένοβα της Ιταλίας, όπου βρίσκεται και το συντονιστικό σχολείο.

Το θέμα της συνάντησης στα Χανιά

έχει ως τίτλο «Η Επιστήμη του νερού» (The Science of Water) και στη διάρκεια της εβδομάδος θα γίνουν συνεργασίες, δράσεις, μαθήματα και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

«Το νερό είναι ζωή και μερικές φορές χρησιμοποιείται από όλους μας περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Παρόλο που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Λιγότερο από 3% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο και το 2,5% από αυτό βρίσκεται παγωμένο στην Ανταρκτική, το Βόρειο πόλο και τους παγετώνες. Έτσι η ανθρωπότητα μπορεί να βασιστεί στο 0,5% για ολόκληρο το ανθρώπινο οικοσύστημα.

Μη υπεύθυνη κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε κρίση που θα επηρεάσει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτικό να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των παιδιών και των εφήβων που θα εξελιχθούν στους ενήλικες του μέλλοντος.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαδικασίες μάθησης, όπως τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν το νερό οι πρόγονοί μας και πώς το χρησιμοποιούμε σήμερα, καθώς και τη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων για την αθρωπότητα της ανεύθυνης κατανάλωσης νερού. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να γίνουν οι ενεργοί υπερασπιστές και να διαδώσουν την αντίληψη της υπεύθυνης κατανάλωσης του νερού.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό στοχεύουμε να μετατρέψουμε τα σχολεία που συμμετέχουν σε σχολεία «φιλικά προς το νερό» (water friendly schools) αλλά και να κινητοποιηθούν οι τοπικές αρχές να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο στις επιμέρους δράσεις, τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες τους.

Τέλος, αυτή η ιδέα να μεταφερθεί και στα άλλα σχολεία των περιοχών που γίνεται το πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, «μικρές σταγόνες όπως αυτή μπορούν να γίνουν ωκεανός».

Η διευθύντρια του Γυμνασίου και υπεύθυνη του προγράμματος, Ιωάννα Βουρεξάκη,
Οι καθηγητές- μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας και οι μαθητές του Erasmus.

zarpanews.gr

The post Στα Χανιά μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη για το πρόγραμμα Erasmus appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Ευρώπη, Erasmus,chania, evropi, Erasmus