Σαρηγιάννης: Έντονα ανοδική τάση της πανδημίας στα Χανιά με υποψίες για διασπορά της μετάλλαξης όμικρον

Έχει αρχίσει μια σημαντική επιβράδυνση έως ήπια αναστροφή της πτωτικής πορείας της διασποράς πανελλαδικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε περιοχές της Κρήτης όπως τα Χανιά ή στην Εύβοια η τάση είναι αυξητική ως προς την διασπορά του ιού.

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 147 κρούσματα , παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε

σχέση με τη Δευτέρα, επανήλθε σε πτωτική ήπια πορεία, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 45).

Αντίθετα, στα Χανιά με 162 κρούσματα , παρατηρείται συνέχιση της ανοδικής πορείας με εντονότερο ρυθμό από αυτόν που υπαγορεύει το μοντέλο, δημιουργώντας και εδώ υποψίες για αυξημένη διασπορά του στελέχους Ο (Σχήμα 46).

Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 41 κρούσματα, η ήπια ανοδική πορεία εμφανίζει κάμψη, και εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 47).

Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα, καθώς εντοπίστηκαν 20 κρούσματα (Σχήμα 48), συνεχίζει η πτωτική πορεία, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

Με βάση το Σχήμα 61, αλλά και τη συνολικότερη πορεία των τελευταίων ημερών όπως αυτή αποτυπώνεται στο Σχήμα 58 (πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιοχή), ενώ γενικά οι περισσότερες περιοχές είναι σε πτώση, έντονα ανοδική τάση έχουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν, η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Πέλλα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Εύβοια.

Όσον αφορά τη Μακεδονία, προβληματίζουν επιπλέον οι περιοχές με ανοδική τάση, όπως η Πέλλα, ή επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, όπως η Κοζάνη, η Δράμα και τα Γρεβενά.

Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων, εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων, ενώ συνιστάται εντατικοποίηση των αλληλουχίσεων των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις περιοχές αυτές για ταχεία ανίχνευση πιθανής διασποράς της μεταλλαγής Ο (ιδιαίτερα στην Λακωνία, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Εύβοια και την Αττική).

Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζει να υπάρχει σημαντική διασπορά και βέβαια δημιουργεί έντονη ανησυχία ιδιαίτερα σε σχέση με την έντονη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ σχετικά με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19.

Με δεδομένα τα υπάρχοντα ανοίγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, την παρουσία των μεταλλάξεων (και ιδίως της Β.1.1.529) και τις μετακινήσεις πληθυσμού είναι ακόμα πιο σημαντική η τήρηση των μέτρων, με κυριότερη την ορθή και μαζική εφαρμογή των self-test, με ταυτόχρονη αύξηση της ιχνηλασίας των επαφών των ανιχνευθέντων ως θετικοί και καραντίνα 14 ημερών για τους συμπολίτες μας που θα επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικοί στην μόλυνση με SARS-CoV-2 ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.

zarpanews.gr

The post Σαρηγιάννης: Έντονα ανοδική τάση της πανδημίας στα Χανιά με υποψίες για διασπορά της μετάλλαξης όμικρον appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαρηγιάννης, Έντονα, Χανιά,sarigiannis, entona, chania