Ραφιόλια με πλιγούρι και φέτα

Τα ραφιόλια προέρχονται από τα ιταλικά ραβιόλια και είναι η παρακαταθήκη που άφησαν οι Ενετοί στους κρητικούς μετά από 400 χρόνια στη Κρήτη. Με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε η συνταγή διατηρόντας το σχήμα τους και τα μετέτρεψαν σε πιτάκια. Δοκιμάστέ τα σε μια εκδοχή με πληγούρι και φέτα!

Συστατικά

Για τη ζύμη

440 γρ. αλεύρι σκληρό100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.40 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το λάδωμα του μπολ10 γρ. αλάτι2 κ.σ. χυμό λεμονιού250 γρ. νερό

Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο2 φρέσκα κρεμμυδάκια100
γρ. πλιγούρι150 γρ. νερόαλάτιπιπέρι1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο150 γρ. φέτα50 γρ. τυρί κρέμα

Για τη σύνθεση

αλεύρι γ.ο.χ.1 κρόκο, από μεσαίο αυγό, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό500 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το νερό, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη.Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι, και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.Προσθέτουμε τη φέτα και το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα με τη βοήθεια ενός πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει η ζύμη, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 8 εκ.Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο του κάθε κομματιού.Αλείφουμε περιμετρικά τη ζύμη με τον κρόκο και καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι ζύμης.Πιέζουμε ελαφρά για να φύγει όλος ο αέρας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες ώστε να κλείσουν και να δημιουργήσουμε το ραφιόλι.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα ραφιόλια.Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει.Ρίχνουμε σε δόσεις τα ραφιόλια και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.Αφαιρούμε τα ραφιόλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

The post Ραφιόλια με πλιγούρι και φέτα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα