«Πρωτοπορούν» οι Χανιώτες στη βία κατά των γυναικών | Photos

Με την σιωπηρή συγκάλυψη της κοινωνίας και πολλές φορές με την ενθάρρυνση από μητέρες και αδελφές, οι Χανιώτες -αλλά και συνολικότερα οι Κρητικοί- σύζυγοι και σύντροφοι κρατούν την θλιβερή πρωτιά στην άσκηση βίας κατά των γυναικών, σε πανελλαδικό επίπεδο.Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στην εκδήλωση για την ισότητα των φύλων που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Κ.Ε.Θ.Ι., την υποστήριξη του Συνηγόρου του Πολίτη και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Χανίων.«Ρεκόρ» περιστατικών στο

Ξενώνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ψυχολόγος του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, συνολικά στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, η δομή έχει δεχθεί συνολικά 149 αιτήματα για φιλοξενία, ενώ φιλοξενήθηκαν τελικά 50 γυναίκες 49 παιδιά. «Οι υπόλοιπες δεν φιλοξενήθηκαν είτε γιατί κινδύνευαν πάρα πολύ οπότε έπρεπε να φυγαδευτούν σε άλλη πόλη είτε γιατί δεν πληρούσαν κάποιες προδιαγραφές, είτε γιατί ενεργοποιήθηκε φιλικό και συγγενικό δίκτυο και φιλοξενήθηκαν σε οικείο περιβάλλον» εξηγεί και σημειώνει πως από τις αρχές του έτους, στον ξενώνα φιλοξενούνται και γυναίκες θύματα διακρίσεων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.

«Ο ξενώνας στα Χανιά έχει τους πιο υψηλούς δείκτες καταγγελιών και φιλοξενιών» συμπληρώνει, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι τυχαίο. «Ζούμε σε μια κοινότητα με αρκετή βία και η βία είναι ενιαία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα κακομεταχειριστούν ζώα, που θα κάνουν τους νταήδες κλπ» εξηγεί και κάνει λόγο για «κοινωνική νομιμοποίηση της βίας» δηλαδή, όπως λέει «είτε το σύνολο γνωρίζει ότι υπάρχει βία σε μία οικογένεια και δεν αντιδρά ή και ακόμα η ίδια η οικογένεια ενισχύει ευθέως την βία, δηλαδή έχουμε δει πάρα πολλές περιπτώσεις όπου πίσω από τον δράση βρίσκεται η οικογένεια του, δηλαδή η μητέρα του ή η αδελφή του που του λένε «Τι άντρας είσαι εσύ που σε κάνει ό,τι θέλει», «Σε έχει βάλει στο βρακί της» και τέτοια».

Εξαγωγή… σε φαινόμενα βίας

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «ως κοινότητα τροφοδοτούμε την υπόλοιπη Ελλάδα με φαινόμενα. Η Κρήτη είναι πρώτη στα αυτοκινητιστικά και στην κακομεταχείριση των ζώων. Όλα αυτά συνδέονται» γι’ αυτό, στόχος είναι να ενεργοποιηθεί η κοινότητα, να συνειδητοποιήσει την βία και να την αντιμετωπίσει.

Θα υπάρξει μεγάλο θύμα

«Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό… Να εξάγουμε φαινόμενα, να δίνουμε νέες έννοιες, δεν είναι τυχαίο. Όσο περνά ο καιρός η βία είναι όλο και πιο άγρια, πιο σαδιστική, πιο ακραία Δυστυχώς φοβόμαστε θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο θύμα, μία Ιφιγένεια, ώστε η κοινότητα να πει «ως εδώ».

Η εκδήλωση

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε συζήτηση, προβολές και μουσική εκδήλωση, με τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη στο πιάνο και την ερμηνεύτρια, Ειρήνη Τζομπανάκη.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα