Πότε φορολογούνται τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων

Οι «παροχές σε είδος» από τον εργοδότη, ένα τρικ προκειμένου οι μισθωτοί να λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις χωρίς το υπερβολικό κόστος των έμμεσων επιβαρύνσεων, υπόκεινται τελικά σε ασφαλιστές κρατήσεις αν υπερβαίνουν τα 6 ευρώ τη ημέρα.

Επίσης εισφορές θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση, τα ξενοδοχεία κ.α. για τα φιλοδωρήματα που αφήνει η πελατεία (τρίτα πρόσωπα). Ποσά που εντοπίζονται όταν συμπεριλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής (σ.σ. συνήθως προστίθενται όταν πληρώνουμε με «πλαστικό χρήμα»-κάρτα).

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

ο νέος τρόπος αντιμετώπισης και επιβάρυνσης των εν λόγω παροχών ισχύει αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου.

Προκειμένου να απαλλαγούν των εισφορών οι επιταγές, διατακτικές σίτισης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή προς τους εργαζόμενους, πρέπει να δίνονται εξ ελευθεριότητας του εργοδότη και δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων. Δεν πρέπει δηλαδή να θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Ουσιαστικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε Συλλογική Σύμβαση. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση αίρονται (καταργούνται) μονομερώς από τον εργοδότη ανά πάσα στιγμή, εφόσον χορηγούνται από την ελεύθερη θέλησή του…

Ως τέτοιες «παροχές σε είδος» θεωρείται ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο κατά την διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος.

Έτσι, των ασφαλιστικών εισφορών εξαιρούνται οι παροχές όταν:

– Εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

– Χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.

4 Προϋποθέσεις

Επιπλέον πρέπει αυτές οι παροχές να πληρούν αθροιστικά τέσσερις προϋποθέσεις:

1) Χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

2) Η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι (6) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.

3) Ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα.

Συμβεβλημένο δίκτυο

4) Η ανωτέρω ανταλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζόμενους.

Σε περίπτωση μη τήρησης και των τεσσάρων προϋποθέσεων οι χορηγούμενες από τον εργοδότη διατακτικές σίτισης εμπίπτουν στο άρθρο 38 του Ν.4387/16, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 34 του ν. 4670/2020 και επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές 20%.

Τα φιλοδωρήματα

Από την άλλη, αποδοχές στις οποίες υπολογίζονται εισφορές θεωρούνται οι κάθε είδους παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούνται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, τακτικά ή έκτακτα, είτε από συμβατική ή νόμιμη υποχρέωση, είτε οικειοθελώς, ως αντάλλαγμα για την εργασία τους.

Επίσης υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών για τα χρηματικά ποσά (φιλοδωρήματα ή άλλου είδους αμοιβές) που καταβάλλονται κατά συνήθεια από τρίτους και που υπολογίζονται βάσει σχετικών πινάκων

Εξαιρούνται

Εξαιρούνται επίσης των εισφορών οι παροχές κοινωνικού χαρακτήρα που είναι τα δώρα λόγω γάμου του ασφαλισμένου ή των τέκνων του, ή λόγω γέννησης τέκνων του ασφαλισμένου και το βοήθημα σε οικογένεια θανόντος ασφαλισμένου.

ieidiseis.gr

The post Πότε φορολογούνται τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα