Πόσα self test έχουν διατεθεί στα Χανιά – Τι να κάνετε αν βγείτε θετικοί

Απρόσκοπτα εξελίσσεται η διαδικασία διάθεσης των self test στα Χανιά και εκατοντάδες χιλιάδες συσκευασίες έχουν ήδη μοιραστεί στους πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο zarpanews.gr ο Γιάννης Σημαντηράκης, Γενικός Διευθυτής του ΣΥΦΑΧ, ο συνεταιρισμός έχει διαθέσει συνολικά 270.000 self test στα συνεργαζόμενα φαρμακεία

από τις αρχές Απριλίου. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα τεστ έχουν κατευθυνθεί στο Ρέθυμνο, από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν φαρμακεία στα Χανιά, τα οποία εφοδιάζονται από άλλους προμηθευτές.

Όπως επισήμανε ο κ. Σημαντηράκης, η ζήτηση έχει αυξηθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης ότι πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν πάντως προβλήματα επάρκειας, ούτε και ανεφοδιασμού, με τα φαρμακεία στα Χανιά να ανεφοδιάζονται τρεις φορές τη μέρα από τον ΣΥΦΑΧ.

“Δεν είναι καθόλου αμελητέα διαδικασία, διότι είναι παράλληλη με όλες τις άλλες δραστηριότητες”, δήλωσε ο κ. Σημαντηράκης. “Τα τεστ διατίθεται δωρεάν αλλά πρέπει να κόβονται μηδενικά παραστατικά, γίνεται ανεφοδιασμός συνεχώς, ενώ και οι φαρμακοποιοί επιβαρύνονται με μια διαδικασία που δεν τους αποφέρει κάτι. Ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες που χρειάζονται φάρμακα. Το κάνουμε όμως για το καλό όλων μας και ελπίζουμε σύντομα να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή τη δοκιμασία.”

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δύο self tests, ένα για την εβδομάδα της 24ης Μαΐου και ένα για εκείνη από τις 31 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests με τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική ταυτότητά τους ή άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης.

Αφού κάνουν το self test θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

Μετά την ταυτοποίηση μέσω των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, που ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του) και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

zarpanews.gr

The post Πόσα self test έχουν διατεθεί στα Χανιά – Τι να κάνετε αν βγείτε θετικοί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα