Ποιοι γέμισαν με στίχους τους τοίχους στα Χανιά; Κρήτη, αναγέννηση και street art συναντιούνται στους δρόμους της πόλης! Photos

Χιλιοτραγουδισμένα δίστιχα του Ερωτόκριτου ξεπηδούν από τα βιβλία του Κορνάρου, παίρνουν μορφή με τα… βασιλικά ελληνικά του Βεργύκιου και αποτυπώνονται με σπρέι σε μεγάλους τοίχους στα Χανιά.

Το zarpanews.gr συνάντησε επί το έργον, μαθητές, φοιτητές και καθηγητές από την μεγάλη και ορεξάτη ομάδα του Τυποτρόπιου που εκτελεί μια σημαντική αποστολή: Επιστρέφει στους Κρητικούς την ιστορία τους, με χαρτιά, ψαλίδια και σπρέι!

Πρώτο ραντεβού ο μεγάλος τοίχος του Δημοτικού Κήπου, απέναντι από το Εθνικό Στάδιο. Καμιά δεκαπενταριά

φοιτητές από το ΤΕΙ Γραφιστικής και αλλού, μαθητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και πιτσιρίκια από την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, έχουν κόψει καλλιτεχνικά γράμματα σε μεγάλα χαρτιά και με κολλητική ταινία και θρησκευτική ευλάβεια, τα τοποθετούν πάνω στον τοίχο, το ένα δίπλα στο άλλο. Λίγο πιο πέρα, οι καθηγητές – συντονιστές, επιβλέπουν διακριτικά.

Κρήτη, αναγέννηση και street art

Είναι ένα εικαστικό «που συνδυάζει Κρητική λογοτεχνία, αναγεννησιακή τυπογραφία και street art» μας εξηγεί η φοιτήτρια γραφιστικής, ‘Ολγα Μπιτσάκη, συντονίστρια της ομάδας «Τυποτρόπιον» που αποτελείται από 20 περίπου φοιτητές από διάφορες σχολές -Κρητικούς και μη- και η οποία κάτω από την «ομπρέλα» ενός περιφερειακού δικτύου που έστησε η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει βάλει «στον χορό» μαθητές 30 περίπου σχολείων σε όλη την Κρήτη. Η Όλγα, πρώην μαθήτρια του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, λειτούργησε ως σύνδεσμος, μεταξύ του καθηγητή στο ΤΕΙ που αποτύπωσε ηλεκτρονικά την περίφημη γραμματοσειρά Grec du Roi του Βεργύκιου και της ζωγράφου και καθηγήτριας στο ΕΠΑΛ, Όλγας Βερυκάκη που πίστεψε στην ιδέα και τους έφερε σε επαφή με την Δευτεροβάθμια.

«Ο Ρώκριτος είν’ Έρωτας, κι αν και φτερά δεν έχει, μηδέ θαρρείς κ’ εχάσε τα―πού βρίσκουνται, κατέχε». Τα κολλημένα γράμματα παίρνουν μορφή και παιδιά με μαύρο σπρέι χρωματίζουν το αγαπημένο δίστιχο.

«Η τεχνική συνδυάζει stencil και σπρέι, δηλαδή τυπώνεται ο στίχος με τη γραμματοσειρά πάνω σε χαρτί, στη συνέχεια κόβεται και ύστερα τοποθετείται στον τοίχο και γράφεται με σπρέι» μας εξηγεί η κ. Βερυκάκη: «Το εντυπωσιακό σε αυτό το project είναι ότι συνδυάζει κάτι που έρχεται από τα χρόνια της Αναγέννησης με το σήμερα, πράγμα το οποίο γενικά έχει μια επιστροφή. Έρχεται η λογοτεχνία με τις σύγχρονες τεχνικές ζωγραφικής να φέρει πίσω τον ρομαντισμό της εποχής, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα στη σύγχρονη τέχνη».

«Όλο αυτό, είναι μια ομορφιά από μόνο του: Μια ιδέα όμορφη φέρνει συναισθήματα και χρώματα και σχέδια, γράμματα που έχουν ξεχαστεί, γαληνεύει όταν το διαβάζεις, σε βοηθάει να ονειρεύεσαι, είναι τέχνη συνδυαστική, καθημερινή και αιώνες πριν» συμπληρώνει. Η κα Βερυκάκη, στο πλαίσιο του δρώμενου βρέθηκε το πρωί στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου μαζί με την ομάδα έγραψαν στον τοίχο, στίχους από την Ερωφίλη.

«Να ανθίσει η Κρήτη με δίστιχα του Ερωτόκριτου»

Η πρώτη φάση είχε γίνει το 2016, μετά από συνεργασία του Μουσείου Τυπογραφίας με τον Γιώργο Ματθιόπουλο, καθηγητή εφαρμογών στο τμήμα γραφιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Όλο αυτό το project ξεκίνησε για να φέρουμε τα παιδιά σε μια δημιουργική συνεργασία που συνδυάζει τη μελέτη της λογοτεχνίας με τις νέες μορφές τέχνης» μας λέει. Είναι ο άνθρωπος που αποτύπωσε ηλεκτρονικά την καλλιτεχνική γραμματοσειρά Grec Du Roi που ανέπτυξε ο Κρητικός καλλιγράφος της Ρώμης, Άγγελος Βεργύκιος, κατά παραγγελία του Γάλλου Βασιλιά το 1541. Ήταν η ωραιότερη γραμματοσειρά της εποχής που έγινε πρότυπο της ελληνικής γραφής για όλα τα τυπογραφεία της Ευρώπης.

«Στην ουσία το project είναι μια καλλιτεχνική υπόθεση ένα… τι θα γινόταν αν ο Ερωτόκριτος τυπωνόταν με αυτήν την γραμματοσειρά» εξηγεί στο zarpanews.gr ο κ. Ματθιόπουλος, δεδομένου ότι, όταν πλέον η Κρητική λογοτεχνία τυπώνεται, στις στις αρχές του 17ου αιώνα, η γραμματοσειρά έχει ξεπεραστεί.

«Παντρεύουμε την κρητική λογοτεχνία με κρητική γραμματοσειρά. Θέλουμε να βγει προς τα έξω αυτή η εικόνα στην Κρήτη» συμπληρώνει. Στόχος; «Να δημιουργηθεί ένα εικαστικό, λογοτεχνικό ακόμα και θεατρικό συμβάν… να ανθίσει η Κρήτη με δίστιχα του Ερωτόκριτου.Αρωγός η Δευτεροβάθμια – Ενθουσιασμένοι οι μαθητές

«Εγώ και λόγω καταγωγής θεώρησα ότι η όλη ιδέα παραπέμπει άμεσα στο έργο του Ερωτόκριτου, ένα κομμάτι που είναι καθαρά πολιτισμικό στοιχείο της περιοχής μας, της Κρήτης,. Στήσαμε ένα περιφερειακό δίκτυο ώστε να πιάσει όλα τα σχολεία της Κρήτης με στόχο να αποτυπώσουμε τους στίχους στους σχολικούς χώρους και όχι μόνο σε όλη την Κρήτη» τονίζει ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης. «Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά με πολύ μεράκι, με πολύ διάθεση με πολύ όρεξη!» συμπληρώνει.

«Χαιρόμαστε που τα παιδιά μας έχουν την δυνατότητα να δουν στην πράξη πως δουλεύουν οι φοιτητές και ανοίγεται μπροστά τους ένας καινούριος κόσμος» λέει από την πλευρά της η κα Ερασμία Καλαϊτζάκη, υποδιεύθυντρια 1ου ΕΠΑΛ.

«Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι ένας πλούτος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά της τρίτης τάξης αγκάλιασαν το πρόγραμμα που συνδύαζε τέχνη και θεωρία, είχαν ενεργητική συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και χάρηκαν πάρα πολύ που συμμετείχαν» συμπληρώνει η καθηγήτρια του σχολείου, Κατερίνα Μπομπολάκη.

Ενεργοί στο project και μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης: Ερεύνησαν, διάβασαν τον Ερωτόκριτο, έκαναν ωραίες βόλτες και γνώρισαν γειτονιές και κτήρια των Χανίων. Ο Γιώργος, ο Ανδρέας και ο Αριστοφάνης, λένε στο zarpanews.gr: «Δεχτήκαμε με χαρά. Θέλαμε να δούμε πως είναι. Βλέπαμε, ρωτούσαμε, μετρούσαμε… Παράλληλα διαβάζαμε τον Ερωτόκριτο. Είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε περήφανοι».

«Ζητούν να πάμε και στα σπίτια τους!»

Όσο για την ανταπόκριση του κόσμου; Θερμή και ενθουσιώδης! «Την προηγούμενη φορά, ζητούσαν να πάμε και στα σπίτια του! Ένας παππούς μας είδε τυχαία, διάβασε ολόκληρο τον Ερωτόκριτο, ξεχώρισε το δίστιχο που ήθελε, μας το έστειλε του το φτιάξαμε το έκοψαν οικογενειακώς με τη γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια και πήγαμε και του το φτιάξαμε» εξιστορεί η Όλγα Μπιτσάκη.

Ερωτόκριτος και σε 3d!

Εκτός από τους τοίχους του Κήπου, της Παιδικής Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης, παράλληλα γράφονται δίστιχα σε σχολεία στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη.

Όσο για τα επόμενα σχέδια της ομάδας; Η Όλγα μας αποκαλύπτει πως ήδη street artrists από Ελλάδα και εξωτερικό έχουν συμφωνήσει να έρθουν στα Χανιά και δημιουργήσουν τοιχογραφίες από τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη, ενώ έχουν βρεθεί ήδη και οι πολυκατοικίες (έχουν συμφωνήσει ήδη οι ένοικοι)! Ένας άλλος στόχος είναι να προχωρήσουν κατασκευές βασιζόμενες στην τυπογραφία, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους σε όλη την Κρήτη, αυτό θα ξεκινήσει από Ρέθυμνο. Τέλος, πρόκειται να αποτυπωθούν σε χάρτη όλα τα δίστιχα, ώστε να μπορέσει ο τουρίστας, ταξιδεύοντας στην Κρήτη να διαβάσει και τα δίστιχα.

Θέλουν στήριξη!

Τέλος, η Όλγα καλεί όποιον θέλει να συμμετέχει να ακολουθήσει την ομάδα «Τυποτρόπιον» στο FacebookQ «Είμαστε εθελοντική δράση, όποιος θέλει να βοηθήσει, χρειαζόμαστε χρήματα, υλικά, εισιτήρια, αλλά κόσμο που έχει όρεξη να κόψει!»

zarpanews.gr

Keywords
χανια, κρητη, art, photos, photos, αναγεννηση, art, τει, επαλ, σχολεια, project, θεατρο, συμμετοχή, ελλαδα, δραση, εισιτήρια, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ζερβακης, γυναικα, επαλ, καθημερινη, ομορφια, πλαισιο, προγραμμα, ρεθυμνο, σχολες, χρωματα, ανθρωπος, αριστοφανης, τει, γινει, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διευθυνση, δυνατοτητα, δικτυο, ευλαβεια, εγινε, εισιτήρια, εκπαιδευση, ενεργα, ερωτοκριτος, ερωφιλη, ερχεται, τεχνη, ζωγραφου, ιδεα, υποθεση, θεωρια, εικονα, κατασκευες, λογοτεχνια, μαυρο, μορφη, ομαδα, ολγα, ομορφη, ουσια, παιδια, παμε, περιφερειακο, προγραμματα, πρωι, ραντεβου, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σπιτια, σπρει, σχεδια, τοιχος, τοιχογραφιες, τμημα, φοιτητρια, φτερα, φορα, χαρα, αιωνες, ελληνικα, εθνικο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, project, κομματι, μελετη, μπροστα, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα