Ποιοι δεν κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου

Η διαδικασία για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 θα ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου στην χώρα μας, ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Χθες, κατά την έκτακτη ενημέρωση του υπ. Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσαν πως αύριο ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για τέταρτη δόση για τις ηλικίες από 60 ετών και άνω.

Αρχικά, αύριο θα ανοίξει για τους 80 ετών και άνω και θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες το άνοιγμά της για τους 70 έως 79 ετών και ακολούθως

η ομάδα 60 – 69 ετών.

Ποιοι 60άρηδες δεν θα κάνουν προς το παρόν τέταρτη δόση

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση δεν είναι υποχρεωτική αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών – ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τόνισε, ότι το όφελος και αυτής της δόσης θα είναι μεγάλο καθώς έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την τρίτη δόση.

Όσοι έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Με τι εμβόλιο θα γίνεται η τέταρτη δόση

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η τέταρτη δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την τρίτη δόση.

Οι αλλαγές για τις άλλες δόσεις των εμβολίων

Όσον αφορά στον αρχικό εμβολιασμό, πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα.

Ωστόσο για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Ποια παιδιά θα την κάνουν
Τα παιδιά 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα μπορούν να κάνουν τέταρτη δόση, τρεις μήνες μετά τη λήψη της τρίτης.

Τρίτη δόση μπορεί να χορηγείται σε παιδιά ίδιας ηλικίας, με αυξημένο κίνδυνο λόγω σοβαρών νοσημάτων.

Η πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

ieidiseis.gr

The post Ποιοι δεν κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι,poioi