Ποια είναι η μαγική λέξη που σε βοηθάει να κάνεις ό,τι θέλεις;

Για να πείσεις τους ανθρώπους να σε αφήσουν να κάνεις αυτό που θέλεις, αρκεί απλά να τους δώσεις το λόγο που θέλεις να το κάνεις, ακόμα και αν είναι ασήμαντος. Με βάση αρκετά βιβλία ψυχολογίας, η «μαγική» λέξη που ανοίγει την πόρτα για να πραγματοποιήσεις μια επιθυμία σου είναι η λέξη «επειδή».

Οι πειστικές ικανότητες της λέξης «επειδή» αποδεικνύονται σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ που πραγματοποιήθηκε το 1970 με επικεφαλής την ψυχολόγο Ellen Langer.

Η ψυχολόγος ζήτησε αρχικά ευγενικά από ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για το φωτοτυπικό να της παραχωρήσουν τη θέση

τους χωρίς να τους εξηγήσει το γιατί. Λίγοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της.

Στη συνέχεια ζήτησε πάλι να περάσει πρώτη στην ουρά αλλά αυτή τη φορά έγινε πιο συγκεκριμένη εξηγώντας τους ότι ο λόγος που το ζητάει είναι επειδή βιάζεται. Αρκετοί τότε παραχώρησαν τη θέση τους.

Την τρίτη φορά η ψυχολόγος ζήτησε να περάσει πρώτη στην ουρά λέγοντας απλά ότι θέλει να βγάλει φωτοτυπίες και χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δικαιολογίες.

Και τότε κατάφερε πάλι να πετύχει τον σκοπό της καθώς το αίτημα της συνοδευόταν από μια εξήγηση άσχετα με το αν αυτή η εξήγηση θεωρείται σημαντική.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι όταν τους ζητάς κάτι δεν δίνουν τόσο πολύ βάση στο περιεχόμενο της δικαιολογίας αλλά απλά και μόνο στο γεγονός ότι τους εξηγείς το γιατί.

Η μαγική λέξη «γιατί» ή «επειδή» ανοίγει λοιπόν την πόρτα στο να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα