Παράταση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ζητούν φορείς των Χανίων – Μόνο το 23% έχει δηλωθεί | Video + Photos

«Κακές συγκυρίες στα Χανιά»

Παράταση των δηλώσεων των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο ζητούν από κοινού φορείς των Χανίων. Όπως έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Δυτικής Κρήτης Σπύρος Σοφιανός, μέχρι σήμερα έχει δηλωθεί μόλις το 23% των 570.000 ακινήτων του νομού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Χανίων Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για «κακές συγκυρίες στα Χανιά» και δήλωσε πως είναι αναγκαία η παράταση αφού και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το κτηματολόγιο, δεν μπορούν να αντεπαξέλθουν στο τεράστιο φόρτο εργασίας μέσα σε τόσο μικρό διάστημα:

«Τα Χανιά είχαν την ατυχία να συμπέσει το Εθνικό Κτηματολόγιο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, το οποίο δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα και στα μεν και στα δε. Είναι φανερό από τα αποτελέσματα, διότι δεν μπορούμε ξαφνικά να δεχθούμε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδος, με πανάκριβη αξία γης, ότι ξαφνικά ο κόσμος αδιαφόρησε για το κτηματολόγιο και δεν ενδιαφέρεται για την ιδιοκτησία του. Αυτό δείχνει μια αδυναμία να ανταπεξέλθει ο ιδιοκτήτης, ο πολίτης, το οποίο οφείλεται ξεκάθαρα, στο ότι ούτε το δυναμικό των τεχνικών του νομού ούτε οι υπόλοιποι επαγγελματίες δικηγόροι και υπηρεσίες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το φόρτο».

Καλογερής για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο: Αστεία τα νούμερα

Στο μεταξύ ο κ. Καλογερής παραδέχθηκε ότι υπάρχει και η νοοτροπία της τελευταίας στιγμής αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα χαμηλά ποσοστά δηλώσεων:

«Υπάρχει πράγματι η νοοτροπία των ανθρώπων να περιμένει τελευταία στιγμή να δηλώσει τις ιδιοκτησίες του αλλά εδώ έχουμε αντικειμενικές δυσκολίες. Έχουμε μια ενσωμάτωση γύρω στο 23% και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της προθεσμίας δεν θα περάσει το 30% σε κάθε περίπτωση. Επομένως είναι ένα νούμερο αστείο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ολοκληρώσει την ανάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου και ζητάμε εύλογα παράταση».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης, τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη παράτασης των δηλώσεων κτηματογράφησης, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες στο σύστημα: «Δεν υπήρχε μέρα για τον Δεκέμβριο εκτός από δυο μέρες. Μέχρι σήμερα το βράδυ, δεν θα έχουμε ούτε για τον Δεκέμβριο καμία μέρα και καθίσταται πρόδηλο ότι πρέπει να πάμε στο νέο έτος».

Την ίδια ώρα ο κ. Πραματευτάκης έκανε λόγο για κακές συγκυρίες στα Χανιά, αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες και στον κορονοϊό, που φαίνεται να δυσκόλεψαν και να καθυστέρησαν την διαδικασία δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. «Η μεγαλύτερη συγκυρία ήταν η οικονομική αδυναμία του κόσμου. Ο απλός κόσμος των χωριών μας, της υπαίθρου, δεν έχει αυτή τη στιγμή την δυνατότητα να φτιάξει αυτά τα χαρτιά γιατί έχουν μεγάλη δαπάνη, η οποία δαπάνη δεν αντέχεται από το βαλάντιό του. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κατάσταση και οι πολίτες να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση ούτως ώστε να κλείσει ομαλά αυτός ο κύκλος. Υπάρχει οργή του κόσμου δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση».

Τέλος, ο κ. Πραματευτάκης τόνισε πως η παράταση που έχει δοθεί για το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μέχρι 18 Οκτωβρίου και όχι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2023, όπως πιστεύουν ορισμένοι πολίτες, οι οποίοι όπως είπε, έχουν μπερδέψει την ημερομηνία με αυτή της κτηματογράφησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός, επισήμανε την ανάγκη παράτασης δηλώσεων του κτηματολογίου και παράλληλα τόνισε πως τα Χανιά είναι ο μοναδικός νομός που έχει μείνει ανοιχτός για δηλώσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα:

«Πέρα από την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία απορροφά πάρα πολλούς μηχανικούς, έχουμε παράλληλα και ταυτόχρονα το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και αρκετά μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία απασχολούν πολύ κόσμο, χαρακτηριστικές είναι οι προκαταρκτικές μελέτες του ΒΟΑΚ. Έχουμε μια λήξη κτηματολογίου, η οποία λόγω των συνθηκών κράτησε στα Χανιά το λιγότερο διάστημα από όλους τους νομούς της Ελλάδος, κάτι το οποίο σε μια περιοχή με τόσο υψηλές αξίες, θεωρώ ότι έπρεπε να διορθωθεί εξαρχής. Και το 23% να γίνει 35, πάλι είμαστε πολύ χαμηλά. Αυτή είναι μια παθογένεια που δεν αφορά μονάχα τα Χανιά αλλά το κεντρικό κράτος. Οι αναντιστοιχίες του δασολογίου είναι κάτι που δεν μπορεί να το πληρώσει ο λαός των Χανίωνη και οι επαγγελματίες του τόπου. Για τον λόγο αυτό ζητάμε μια παράταση που να είναι ρεαλιστική και πιθανότατα να χρειάζεται και μια έξτρα παρέμβαση έτσι ώστε κάποια μεγάλα μελετητικά γραφεία να ασχοληθούν με τους νομούς που έχουν μείνει εξαιρετικά πίσω. Τα Χανιά είναι ο τελευταίος νομός που ξεκίνησε να κτηματογραφείται και είναι και ο τελευταίος νομός που έχει μείνει ανοιχτός για τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Οι φορείς των Χανίων περιμένουν πως και πως η εισήγησή τους να εισακουστεί από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να επωφεληθούν όλο και περισσότεροι πολίτες.

zarpanews.gr

The post Παράταση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ζητούν φορείς των Χανίων – Μόνο το 23% έχει δηλωθεί | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παράταση, Κτηματολόγιο, Χανίων – Μόνο, – | Video + Photos,paratasi, ktimatologio, chanion – mono, – | Video + Photos