«Οι κτηνοτρόφοι αφανίζονται – Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης» – Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος στα Χανιά | Photos + Video

Την απόγνωσή του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου για το αυξημένο κόστος παραγωγής και την απαξία των προϊόντων τους, μετέφεραν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκπρόσωποι του κλάδου, στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ, το πρωί της Τετάρτης.

Η σύσκεψη υπό τον κ. Γεωργαντά, έγινε με την συμμετοχή του γ.γ. του Υπουργείου κ. Μπαγινέτα και των βουλευτών Χανίων της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη.

Ο

κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε μέτρα στήριξης ήδη από την Μ. Εβδομάδα και διεμήνυσε πως η στόχευση του Υπουργείου ειναι τα χρήματα να κατευθυνθούν μόνο στους πραγματικούς κτηνοτρόφους, σε όσους κατέχουν ζωικό κεφάλαιο και όχι στους ιδιοκτήτες των βοσκοτόπων.

«Θερμή» υποδοχή

Από νωρίς το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη  της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων έχουν συγκεντρωθεί στο ΜΑΙΧ, με σημαίες και συνθήματα, προειδοποιώντας για αφανισμό λόγω των αυξήσεων στις ζωοτροφίες και τα αγροεφόδια αλλά και στο ρεύμα, το πετρέλαιο και το μεταφορικό κόστος.

Ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΣ Μανούσος Στραυριανουδάκης μιλώντας στον υπουργό ανέφερε πως τον Οκτώβρη δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. «Αν θέλαμε 20.000 ευρώ, τώρα θέλουμε 55.000 ευρώ στα λιπάσματα. Αν ακριβύνουν τα προϊόντα μας δε θα τα τρώει κανείς. Είναι προϊόντα που πρέπει να μπαίνουν σε κάθε λαϊκή οικογένεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργαντάς πήγε στους διαδηλωτές και συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί τους. Αφού άκουσε αναλυτικά τα αιτήματά τους τόνισε

ως η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι σημαντική ειδικά για την Κρήτη. «Κάνουμε έλεγχο γι’ αυτό. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει ενεργειακή κρίση κάποιες τιμές δικαιολογούνται. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποια αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν. Η κυβέρνηση δεν είπε ότι σταματάει εδώ, είναι δίπλα, για να δει τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια» τόνισε ο υπουργός.

Αισχροκέρδεια σε ζωοτροφές και λιπάσματα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ζωοτροφές και αγροεφόδια με τον κ. Γεωργαντά να προαναγγέλλει πρόστιμα καθώς όπως είπε ήδη διενεργούνται έλεγχοι. «Οι αυξήσεις δεν δικαιολογούνται. Έλεγχοι γίνονται παντού και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς. «Να πατάξετε την κεδροσκοπία. Να τους τσακίσετε» ζήτησε από τη μεριά της η κα Μπακογιάννη. Την συμβολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές στην Κρήτη, ζήτησε ο κ. Βολουδάκης. «Επειδή η αγορά της Κρήτης είναι μικρή, οι συνεννοήσεις μεταξύ επιχειρήσεων είναι εύκολες και αυτό αυξάνει το κόστος» τόνισε ο κ. Βολουδάκης.

Μάλιστα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με την βεβαίωση της παράβασης και την επιβολή του προστίμου ασχέτως με το εάν έχει υποβληθεί ένσταση.

Στήριξη στους πραγματικούς παραγωγούς

Το Υπουργείο δεσμεύτηκε να λάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των αδικιών που επέφερε η ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους της προηγούμενης ηγεσίας του, το περασμένο φθινόπωρο.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον πραγματικό παραγωγό. Αυτόν που παράγει πραγματικά» τόνισε ο Υπουργός. 

Συγκεκριμένα προανήγγειλε τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές μέσα στην Μ. Εβδομάδα που θα φτάσει τα 50 εκ. ευρώ με βάση τον τζίρο του 2021.Πληρωμή πιθανότατα την Μ. Τετάρτη της συνδεδεμένης ενίσχυσης γάλακτος για τα αιγοπρόβατα.Ενεργοποίηση του μέτρου για το μεταφορικό ισοδύναμο που το δικαιούται η Κρήτη.

«Υπάρχει πραγματικά ένα πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής που δυσκολεύει τους αγρότες μας τόνισε ο κ. Γεωργαντάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. (…) Δεν αρκούν τα μέτρα. Ξέρουμε καλά ότι το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο. Προσπαθούμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά εργαλεία» τόνισε.

Για μια «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» έκανε λόγο από τη μεριά της η κα Μπακογιάννη: «Η Ε.Ε. οφείλει να αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν δραματικά αλλάξει και ότι το θέμα των παραγωγών τροφών σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ό,τι γινόταν τώρα» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα». Προσέθεσε μάλιστα πως αυτή την στιγμή υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης χρήματα τα οποία κάθονται.

Τέλος ο κ. Βολουδάκης, έκανε λόγο για «ασφυκτικές συνθήκες στον πρωτογενή τομέα». «Η Κρήτη έχει και το κόστος μεταφοράς αλλά και μια μικρή αγορά που μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις (…) Οι συνθήκες αυτές έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. (…) Βλέπω μια αλλαγή πνεύματος στο Υπουργείο προς την σωστή κατεύθυνση.» τόνισε, μεταξύ άλλων. Παράλληλα ζήτησε διόρθωσε στα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που αδικεί τους κτηνοτρόφους της Κρήτης λόγω στρεμματικών περιορισμών.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσαν οι κύριοι Γεωργαντάς, Μπακογιάννη και Βολουδάκης:

Ξενάγηση στο ΜΑΙΧ

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργαντάς πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του ΜΑΙΧ κ. Μπαουράκη ενώ για περίπου 1,5 ώρα ξεναγήθηκε σε όλα τα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

                      

The post «Οι κτηνοτρόφοι αφανίζονται – Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης» – Σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος στα Χανιά | Photos + Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα