Οι άνθρωποι συνδεόμαστε με τις μηχανές που εμφανίζουν ανθρώπινες συμπεριφορές

Επιστήμονες του Ιnstituto Italiano di Tecnologia (θεωρείται το καλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ιταλίας) που ασχολούνται με τις έρευνες που έχουν στόχο την εξέλιξη της τεχνολογίας, δημιούργησαν ανθρωποειδές ρομπότ με αυτογνωσία. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν όσοι συναναστρέφονται μαζί του. Στην πραγματικότητα, το χειρίζονταν ερευνητές.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέλει να απαντήσει η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών είναι αν οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με ρομπότ που δεν φαίνονται μεν, ανθρώπινα, αλλά εμφανίζουν ανθρώπινες συμπεριφορές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Technology,

Mind and Behavior έδειξε πως μπορούν.

Οι εθελοντές λάτρεψαν το iCub

Το ρομπότ που ονομάστηκε iCub δημιουργήθηκε και προγραμματίστηκε, για να μελετήσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μηχανών με ανθρώπους. Το εξελιγμένο ανθρωποειδές έχει κάμερες στα μάτια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ανθρώπους και τη δυνατότητα να μιμείται ανθρώπινες συμπεριφορές και να ολοκληρώνει περίπλοκες αποστολές.

Είχε εντυπωσιάσει τον πλανήτη, κατά την παρουσία του στο Italia’s Got Talent, το 2016.

Για την πιο πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες το προγραμμάτισαν για να αλληλεπιδράσει με εθελοντές ανθρώπους, όπως παρακολουθούσαν μαζί μικρής διάρκειας βίντεο με ζώα -κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οικογένειες και παρέες.



Σε κάποια από τα πειράματα, το iCub προγραμματίστηκε να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπο: χαιρετούσε τους μετέχοντες, όταν έμπαιναν στο δωμάτιο, τους συστηνόταν, ρωτούσε το όνομα τους και αντιδρούσε στα βίντεο με ιαχές χαράς, έκπληξης και δέους (ανάλογα με το τι έβλεπε) Επίσης, συχνά έριχνε ματιές στα μάτια των ανθρώπων.

Σε άλλα πειράματα ‘συμπεριφερόταν’ περισσότερο ως μηχάνημα: αγνόησε τους ανθρώπους που ήταν γύρω, στα βίντεο έκανε τους ήχους που περιμένεις να κάνει ένα ρομπότ, ενώ είχαν απενεργοποιηθεί οι κάμερες στα μάτια.

Μετά το τέλος όλων των πειραμάτων, οι μετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα InStance Test, που είχε σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τις απόψεις τους για τη ψυχική κατάσταση του ρομπότ σε 34 διαφορετικά σενάρια. Διαπιστώθηκε ότι πολλοί εξ όσων είχαν δει την ‘ανθρώπινη εκδοχή’ ήταν πιο πιθανό να κάνουν λόγο για ‘σκόπιμη στάση’ του ρομπότ (το αντιμετώπισαν σαν να πίστευαν ότι είχε δικές του σκέψεις και επιθυμίες), από ότι για μηχανική στάση.

Δηλαδή, οι μεν είπαν πως το iCub “γοητεύτηκε από τη χρήση ενός εργαλείου” που είχε επιλέξει για μια δουλειά, μεταξύ πολλών και οι δε ότι “έπιασε το πιο κοντινό αντικείμενο”.

Οι μελετητές είπαν πως περίμεναν να συμβεί αυτό, αλλά όχι στο βαθμό που συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες ήταν πίσω από ό,τι έκανε ο iCub (μέσω χειρισμού), με τους συγγραφείς να εξηγούν ότι “οι άνθρωποι πρέπει να δουν στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά ενός ρομπότ, για να το αντιληφθούν ως ανθρώπινο. Τα ευρήματα δείχνουν πως οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συνδέσεις με ρομπότ. Κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη χρήση τους, στην υγειονομική περίθαλψη -ειδικά σε ό,τι αφορά ηλικιωμένους ασθενείς”.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν και ότι για να δημιουργήσουν οι άνθρωποι διαρκείς κοινωνικούς δεσμούς με τα ρομπότ, πρέπει να αφήσουν πίσω τους τους φόβους που έχουν προκύψει από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, για την κυριαρχία των μηχανών επί των ανθρώπων.

“Οι άνθρωποι έχουν την τάση να φοβούνται το άγνωστο”, έγραψαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, “ωστόσο τα ρομπότ είναι απλώς μηχανές και είναι πολύ λιγότερο ικανά από τις φανταστικές απεικονίσεις τους στη λαϊκή κουλτούρα”. Για να βοηθήσουν να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις, οι επιστήμονες πρότειναν να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση του κοινού, ως προς το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα ρομπότ. “Έτσι θα γίνουν λιγότερο τρομακτικά”.

news247.gr

The post Οι άνθρωποι συνδεόμαστε με τις μηχανές που εμφανίζουν ανθρώπινες συμπεριφορές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα