Νικητής με 27,6% ο Μακρόν στη «μάχη» με τη Λεπέν – Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις για τον β’ γύρο

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας με

καταμετρημένο το 97%, ο κ. Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 27.6% των ψήφων (9.560.545) ενώ η κυρία Λεπέν από το 23,4% (8.109.857).

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό 21,95%.

Η αποχή ήταν στο 25,11%, ποσοστό χαμηλότερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ODOXA που προέβλεπε 27,4%.

Οι δηλώσεις των μονομάχων

Οι δύο μονομάχοι αμέσως μετά τα πρώτα exit polls κάλεσαν σε συσπείρωση.

Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η κυρία Λεπέν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Ο κ. Μακρόν δήλωσε έτοιμος να δημιουργήσει νέα δομή, για να συσπειρωθεί, ανεξαρτήτως «διαφορών», αυτό που αποκάλεσε «ευρύ πολιτικό κίνημα ενότητας και δράσης»

Ο τρίτος υποψήφιος ο Ζαν Λικκ Μελανσόν, αποδεχόμενος την ήττα του κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν.

«Είναι η ανθρώπινη συνθήκη να βρίσκεσαι συνεχώς αντιμέτωπος με αποφάσεις που δύσκολα λαμβάνονται», είπε, ενώ αναγνωρίζοντας τον θυμό των γάλλων πολιτών, τους κάλεσε να μην κάνουν λάθη «που σίγουρα θα ήταν ανεπανόρθωτα».

«Τώρα είναι στο χέρι σας. Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Και για τα υπόλοιπα, οι Γάλλοι είναι σε θέση να ξέρουν τι να κάνουν, είναι σε θέση να αποφασίσουν τι να κάνουν. Δεν πρέπει να δώσετε ψήφο στην κ. Λεπέν», διαμήνυσε ο Μελανσόν.

Marine #LePen says #Macron “has fought against individual nations and individual peoples in Europe”.

“On the 24th of April, people will vote for our society and civilization,” she says. “It will be one where people defend the French language, our civilization, our way of living” pic.twitter.com/4ICjGarRAy

— Dave Keating (@DaveKeating) April 10, 2022

Ο δεύτερος γύρος

Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Ενώ, ποσοστό 52% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 48% της Μαρίν Λεπέν, δίνει ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η κυρία Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Ambiance chez Macron, lorsque Mélenchon appelle à ne pas donner “une seule voix” à l’extrême-droite. #Presidentielle2022 pic.twitter.com/KlFcAoRu3N

— Wladimir Garcin-Berson (@vladogb) April 10, 2022

Οι υπόλοποι υποψήφιοι

Θεωρητικά, οι υποψήφιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεωρούνται δεξαμενή για την κυρία Λεπέν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του.

Ωστόσο, το πόσο θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των υπολοίπων υποψηφίων που έμειναν εκτός κούρσας στους ψηφοφόρους τους να φράξουν τον δρόμο της κυρίας Λεπέν μένει να αποδειχθεί, με δεδομένη την προσωπικότητα του κ. Μακρόν, ο οποίος δεν προκαλεί ακριβώς συμπάθεια στους υποστηρικτές της αριστεράς. Για τη Σαντρίν Ρουσό των Πρασίνων, ο πρόεδρος καλά θα έκανε «να ψάξει τους ψηφοφόρους της αριστεράς και των οικολόγων έναν προς έναν». Ο πολιτολόγος Πασκάλ Περινό υπερθεματίζει: η κυρία Λεπέν μοιάζει ικανή να φθάσει πολύ πιο μακριά από ό,τι το 2017, επομένως ο κ. Μακρόν «πρέπει να κινητοποιηθεί για να προσελκύσει ψήφους υποστηρικτών του Ζαν-Λικ Μελανσόν», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARTE.

Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο –έχει παρομοιαστεί με το Brexit, ή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ– με δεδομένες τις θέσεις της, τη διακηρυγμένη εχθρότητά της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή την πρόθεσή της να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του NATO, για παράδειγμα. Θα ήταν διπλή πρωτιά: θα σηματοδοτούσε την πρώτη επικράτηση ακροδεξιάς υποψήφιας στις κάλπες και την πρώτη ανάδειξη γυναίκας στην προεδρία. Ο Λουί Αλιό του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement national, RN), του κόμματός της, είπε ενθουσιωδώς «ξεκινάει νέα εκλογική διαδικασία».

Στιγμή-κλειδί του επόμενου δεκαπενθημέρου προεξοφλείται πως θα είναι η παραδοσιακή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων την 20ή Απριλίου.

Το 2017, ο κ. Μακρόν σάρωνε το γαλλικό πολιτικό σκηνικό και την αντίπαλό του (66,1% στον δεύτερο γύρο), όμως φέτος η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν –του πρώτου υποψήφιου της άκρας δεξιάς που πέρασε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το 2002– φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη. Επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων –τη βασική ανησυχία του εκλογικού σώματος, κατά τις δημοσκοπήσεις– την ώρα που ο κ. Μακρόν, σε μεγάλο βαθμό αφοσιωμένος στη διπλωματία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν φάνηκε να δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στον πρώτο γύρο. Το άνετο προβάδισμά του, που έφθανε ως και τις 10 μονάδες κατά ορισμένες δημοσκοπήσεις μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, συρρικνώθηκε θεαματικά.

Για τον Αντριάν Τιερί, 23χρονο υποστηρικτή του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν γύρισε όλη τη Γαλλία στην προεκλογική της εκστρατεία και απέδειξε ότι «ξέρει πώς να μιλήσει στον κόσμο για τα χειροπιαστά προβλήματά του. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, εκείνος (ο πρόεδρος Μακρόν) θα χρειαστεί να στρέψει πιο πολύ την προσοχή του σε όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, να κάνει διάλειμμα από τη διπλωματία».

Μόνη βεβαιότητα είναι πως η χθεσινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε την κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στη Γαλλία, με την κυρία Πεκρές των Ρεπουμπλικανών να μην ξεπερνά καν το 5% και την Αν Ινταλγκό, την υποψήφια των Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να καταγράφει ακόμη πιο απογοητευτική επίδοση, μένοντας κάτω από το 2% (στο 1,7%).

Μακρόν: Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα

«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας», υπογράμμισε ο Μακρόν.

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τους ανθυποψήφιούς του.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ την Anne Hidalgo, τον Yannick Jadot, τη Valérie Pécresse και τον Fabien Roussel, που με υποστήριξαν απόψε», είπε.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που αυτά τα τελευταία χρόνια έδωσαν τόσα πολλά, παντού, σε όλη τη Γαλλία. Ξέρω πολύ καλά τι σας οφείλω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε.

Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε: «Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν τελείωσε. Η συζήτηση που θα κάνουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Θέλουμε μια ανεξάρτητη Γαλλία επειδή είναι ισχυρή οικονομικά, οικολογικά, αγροτικά και πολιτιστικά; Θέλουμε μια Γαλλία όπου, μέσω της οικολογίας, θα μειωθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλους; Θέλουμε μια Γαλλία που συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη, τη λογική, την ικανότητα, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια;».

«Θέλω μια Γαλλία που μάχεται αποφασιστικά ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό, αλλά όχι μια Γαλλία που εμποδίζει τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους να τρώνε σύμφωνα με τις διδαχές της θρησκείας τους. Θέλω μια Γαλλία που είναι μέρος μιας ισχυρής Ευρώπης, όχι μια Γαλλία που αφήνει την Ευρώπη με συμμάχους μόνο τη διεθνή των λαϊκιστών και των ξενοφοβικών», είπε, κατηγορώντας τη Μαρίν Λεπέν.



Λεπέν: Θα ενώσω τη διχασμένη Γαλλία

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών μετά τον Μακρόν, κάλεσε σήμερα τους Γάλλους να “συγκεντρωθούν” γύρω από ένα “μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο” και να “υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή”.

“Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού”, δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να “αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας”, να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το “κοινωνικό χάσμα”, στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

TOUS les Français doivent se rassembler pour #MarinePrésidente ! Le 24 avril, TOUT est possible ! #presidentielles2022 pic.twitter.com/dtXJ3rZQUF

— Rassemblement National (@RNational_off) April 10, 2022

ieidiseis.gr

The post Νικητής με 27,6% ο Μακρόν στη «μάχη» με τη Λεπέν – Τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις για τον β’ γύρο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα, exit polls, στην κ, σας ευχαριστώ, γαλλια, exit, νέα, people, civilization, twitter, δημοσκοπηση, nato, εκλογες, ψηφοφορία, οφείλω, ηλεκτρικος, δημοψηφισμα 2015, tous, est, μυστικες δημοσκοπησεις, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, exit poll, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, κοινωνια, αυτοκινητο, εθνικη, ηττα, ονοματα, ουκρανια, χθες βραδυ, ωρα, people, εβδομαδες, βιοτικο επιπεδο, βραδυ, δευτερο, δυναμη, δηλωσεις, δομη, δικτυο, ειπε, εκστρατεια, εμειναν, εξι, εσωτερικων, ευρωπη, ιδια, ομιλια, κυρια, λαθη, λαθος, μακρια, μπορειτε, παντα, οφείλω, πιο πολυ, προβληματα, σας ευχαριστώ, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, χερι, ψηφοφορία, civilization, est, εθνικο, exit, χωρα, κυριακη, μοιαζει, nato, στην κ, tous, θεσεις
Τυχαία Θέματα