«Μουδιασμένες» οι κρατήσεις τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη – Στο βασίλειο του «last minute» η τουριστική σεζόν

Σε χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό στην Κρήτη εξελίσσεται η φετινή, με την ενεργειακή κρίση όμως να υπονομεύει τις ελπίδες για επιμήκυνση της σεζόν καθώς οι κρατήσεις φαίνεται να παρουσιάζουν ένα μικρό «μούδιασμα» το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Αυτά ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στο ZARPA RADIO

89,6 και την Φανή Νικηφοράκη. 

«Κατά την άποψή μου ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα πάνε καλά και θα κλείσουν μια χρόνια που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 2019. Το θέμα είναι τι θα μένει στις τσέπες του κόσμου» σημείωσε.

«Είναι μια χρονιά με κλιμακωτές διακυμάνσεις, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο ο τίτλος ήταν στο κατόπι του ’19, ο Ιούλιος και Αύγουστος ξεπέρασαν το 2019, ο Σεπτέμβριος έχει ένα μικρό «μούδιασμα» ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο αλλά πιστεύω θα πάει πολύ καλά και αυτός.

Για τον Οκτώβρη πάνε καλά οι προκρατήσεις αλλά απομένει να δούμε πως θα καταλήξει. Είναι χρονιά που κινείται στο βασίλειο του last minute» σημείωσε και προσέθεσε:

«Φανταστείτε ότι ο Σκανδιναβός κλείνει το ταξίδι του Οκτώβριο – Νοέμβριο, τώρα πια η μέση εκτίμηση για το ότι θα κάνω διακοπές είναι στις δύο εβδομάδες. Έχει αλλάξει στον κόσμο η λογική του ταξιδιού. Υπάρχει η μεγάλη παραίτηση, όπου έχουμε 12% ανεργία και 100.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην Ελλάδα. Περίεργοι καιροί, ταραγμένοι».

Φόβοι για την επόμενη  χρονιά

Σε ό,τι αφορά το 2023 ο κ. Κώτσογλου αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα αστάθειας με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, που θα επηρεάσει τις ενέργειες επιθυμίας όπως είναι οι διακοπές.

«Οι χρονιές θα είναι πολύ περίπλοκες. Δηλαδή η γραμμική αύξηση του τουρισμού που είχαμε από το 2010 έως το 2019 που τα Χανιά διπλασίασαν τον τουρισμό τους δηλαδή από τις 600.000 πήγαμε στο 1.200.0000, δεν θα ξαναϋπάρξει. Τώρα οι χρονιές είναι πολύ πιο ρευστές. Δηλαδή φέτος, ο τίτλος ήταν «θα ταξιδέψω σαν να μην υπάρχει αύριο». Του χρόνου, ο τίτλος θα είναι «θα ταξιδέψω αν βρω τα χρήματα» αυτή είναι η διαφορά.

Το «στοίχημα» της Κρήτης

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος και νοιγμα σε νέες αγορές αποτελούν τους πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για τον τουρισμό.

Μιλώντας για την πρόσφταη παρουσία της Περιφέρειας στην Γερμανία και την έκθεση Caravan Salon την μεγαλύτερη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στον κόσμου σημείωσε ότι: «Οι Γερμανοί έχουν περίπου 700.000 περιηγητές και έναν τζίρο για τον περιηγητικό τουρισμό που ξεπερνά τα 15 εκ.» συνεπώς τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια: «Τους είπαμε ότι πλέον η Κρήτη έχει τέσσερις προορισμούς ουνέσκο και οι τέσσερις ορεινοί, Λευκά Όρη, Ψηλορείτη, Γεωπάρκο Σητείας, Αστερούσια. Κι έτσι έχει ωριμάσει η μορφή του περιηγητή που θα κάνει έναν κυκλικό δρόμο. Αυτό δεν θα είναι ποτέ το κεντρικό τουριστικό μας προϊόν, το κεντρικό τουριστικό μας προϊόν θα είναι ήλιος και θάλασσα γιατί εκεί στηριζόμαστε αλλά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία ισορροπία αναπτύσσοντας παράλληλα άλλες μορφές.

Πτήσεις 

Για το αίτημα της Ryanair για μηδενισμό των φόρων τον χειμώνα στο οποίο δεν ανταποκρίνεται η ελληνική κυβέρνηση τόνισε:  «Η Περιφέρεια δεν συμμετέχει, σε αυτές τις συζητήσεις. Η Περιφέρεια μπορεί απλώς να ενισχύσει όποια αεροπορική εταιρεία θελήσει να έρθει και να κάνει ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Όταν ζητείται μια τέτοιου είδους τοποθέτηση θεσμική πια που ακουμπάει στην λογική ότι όταν δεν έχει κόσμο δώσε κίνητρα αυτό είναι θέμα πολιτείας.

Πρέπει να μιλήσουμε λίγο στην γλώσσα τους. Δεν βρίσκω κάτι πιο υγιές από το να δώσουμε κίνητρα την εποχή που δεν έχουμε κόσμο» και προσέθεσε:

«Δύο πράγματα ζητούν οι αεροπορικές: Χαμηλούς ή καθόλου φόρους την εποχή που δεν έχει κόσμο και εξήγησέ μου ή βοήθησέ με σε αυτό που λέμε Load Factor δηλαδή τί πληρότητα θα έχουν οι πτήσεις μου.

Δηλαδή και οι ντόπιοι επιχειρηματίες πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι είμαστε ανοικτοί και δεν είμαστε γιαπί τον χειμώνα. Αυτό θα πρέπει να παίξει 1,2,3 χρόνια ότι είμαστε ανοικτοί και όχι κλειστοί.

Αν λοιπόν γίνει αυτό και δουλέψει και με μια καλή πολιτική στους φόρους τότε η αεροπορική θα πει ας το δοκιμάσω και μετά θα μπορέσει να επεκταθεί».

Όμως, όπως σημείωσε, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι «η επέκταση της τουριστικής περιόδου  είναι από πάνω προς τα κάτω δηλαδή,  Εθνική πολιτική, συμφωνία με τους επιχειρηματίες, συμφωνία με τις αεροπορικές, το τηρείς 2-3 χρόνια και μετά πας παρακάτω.

Για το… ξεχειμώνιασμα των Γερμανών στα Χανιά

Ερωτηθείς σχετικά με το κάλεσμα σε Γερμανούς συνταξιούχους να «ξεχειμωνιάσουν» στα Χανιά, σχολίασε:

«Το ελληνικό-γερμανικο επιμελητήριο έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια αυτήν την διαδικασία. Αυτοί οι  άνθρωποι δεν θέλουν μόνο ένα κατάλυμα, θέλουν ζωή. Πρέπει να βρουν ένα κράτος συντεταγμένο. Δίκτυα, υποδομές, σχολεία, χώρους για τα παιδιά. Αν τα έχουμε όλα αυτά τότε μπορούμε να τους πούμε ελάτε να ζήσετε αυθεντικές εμπειρίες, ελάτε να ζήσετε πραγματική ζωή. Κι αν ανέβει το ζάχαρο, κάτι θα κάνουμε και γι’ αυτό, δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε τον γιατρό σας πίσω στην Γερμανία».

Συνοψίζοντας, αυτό που τόνισε είναι ότι «και για τον χειμερινό τουρισμό και για την επέκταση, δεν χρειάζονται μόνο καταλύματα. Χρειάζεται μια συστράτευση της κοινωνίας και μια επάρκεια σε αυτό και αυτά ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω»

«Είμαστε ήλιος και θάλασσα και πρέπει να αποδείξουμε όλα τα άλλα» «Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε πάνω από 120 μουσεία στην Κρήτη, οπότε είμαστε πολιτιστικός προορισμός, πρέπει να ξαναθυμήσουμε την κρητική διατροφή γιατί έχει γίνει ψευδεπίγραφα μεσογειακή, πρέπει να αποδείξουμε ότι η ορθοδοξία είναι εκεί και ότι οι προσκυνηματικοί προορισμοί υπάρχουν, πρέπει να προωθήσουμε μέσω του national geographic τους ουνεσκικούς μας προορισμούς για να ξέρει ο επισκέπτης ότι μπορεί να περιηγηθεί σε αυτούς.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανθρωπογεωγραφία του τουρισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κώτσογλου, η πανδημία έφερε και τεκτονικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του τουρισμού στα Χανιά:

«Το 2018 είχαμε φτάσει 72% Σκανδιναβούς, η μόνιμη σύνθεση ήταν δύο παλιοί επισκέπτες και ένας νέος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτό αντιστράφηκε πλήρως και είχαμε δύο νέοι – ένας παλιός.

Επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μας επισκέφθηκαν νέοι άνθρωποι σε ποσοστό 60% κάτω των 35 ετών. 16% ήταν οι 35-45, 16% οι 45-55 και μόλις 8% οι άνω των 55. Όμως αυτή η τελευταία κατηγορία είναι απίστευτα όμορφη για την Κρήτη, άνθρωποι που δεν έχουν περιορισμούς στα χρήματα, τους αρέσει η εμπειρία, θέλουν να περπατήσουν να ζήσουν, να δουν, χωρίς να κάνουν extreme πραγματα και κατά συνέπεια η Κρήτη τους βολεύει πάρα πολύ.

Όπως φαίνεται μετά την πανδημία αυτοί επανακάμπτουν οπότε φιλοδοξούμε ότι οι Οπότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι οι νέοι θα θέλουν να ξανάρθουν και οι παλιοί θα θέλουν να ξανάρθουν και τότε θα πρέπει να βρούμε τις υποδομές για να είναι καλή η διαμονή τους.

Για τον Μυλοπόταμο

Τέλος, ως προς το εάν οι Γερμανοί ήταν επηρεασμένοι από το συμβάν στον Μυλοπόταμο, τόνισε πως δεν ήταν επηρεασμένοι, δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα τους.

«Εμάς ως Κρήτη, αυτό που μας διαφοροποιεί από άλλους προορισμούς είναι η φιλοξενία. Αυτό τους λέμε, ότι σας δίνουμε την δυνατότητα να ζήσετε την εμπειρία, να γίνετε ένα με την κοινωνία. Και είμαστε πολύ περήφανοι όταν το κάνουμε και καθόλου περήφανοι όταν δεν το κάνουμε.

Δεν ρώτησαν κάτι αλλά παραμένει ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε αν θέλουμε να λεγόμαστε η γη του Ξένιου Δία.».

zarpanews.gr

The post «Μουδιασμένες» οι κρατήσεις τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη – Στο βασίλειο του «last minute» η τουριστική σεζόν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα