Μέρκελ: Ξεκάθαρη η διαφωνία με τον Τραμπ για την Βόρεια Κορέα

Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle παραχώρησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ λίγες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η καγκελάριος εξέφρασε την αντίθεσή της στις απειλές Τραμπ κατά της Β. Κορέας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD και εξέφρασε την ανησυχία της για τη μεταφορά

διενέξεων από την Τουρκία στην Γερμανία.

“Τάσσομαι κατά μιας τέτοιας απειλής”, ανέφερε σχετικά με την ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ. “Για μένα και την κυβέρνηση ισχύει ότι δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση μια στρατιωτική λύση. Πιστεύουμε στις διπλωματικές προσπάθειες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές. Η ενδεδειγμένη απάντηση κατά την άποψή μου είναι η επιβολή κυρώσεων και η εφαρμογή τους. Θεωρώ ότι όλα τα υπόλοιπα σε σχέση με την Βόρεια Κορέα είναι λάθος. Και εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφωνία με τον αμερικανό πρόεδρο”.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε πρόθυμη να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με την Πιονγιανγκ στο πρότυπο της συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε συνεργασία, πάντα, με τους εταίρους:

“Αν και από γεωγραφικής άποψης η διένεξη είναι πολύ μακριά από τη Γερμανία ωστόσο μας αφορά. Και γι αυτό τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις και στην περίπτωση του Ιράν. Αυτή την οδό -ή κάποια παρόμοια – θέλουμε να ακολουθήσουμε και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας από κοινού με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ”.

“Δεν θα συνεργαστώ ποτέ με την AfD”

Η γερμανίδα καγκελάριος, ερωτηθείσα για τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει δημοσκοπικά το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία(AfD), υπογράμμισε πως η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή του είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας από την κυβέρνηση.

“Πρέπει να δίνονται λύσεις στις ανησυχίες του πληθυσμού ως προς την απασχόληση, την παιδεία και το ασφαλιστικό. Την ίδια στιγμή ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια σαφής θέση κατά του μίσους και της βίας”.

Η Α. Μέρκελ δεν θέλησε ωστόσο να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή της, το AfD θα εισέλθει στην επόμενη Βουλή με διψήφιο ποσοστό: «Δεν θέλω διότι ποτέ δεν θα συνεργαστώ με την Εναλλακτική για τη Γερμανία».

“Δεν θέλουμε τη μεταφορά διενέξεων από την Τουρκία στη Γερμανία”

Στη διένεξη με την Άγκυρα και τις συλλήψεις γερμανών πολιτών στην Τουρκία, αναφέρθηκε, επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη μεταφορά των διενέξεων από την Τουρκία στην Γερμανία:

“Ανησυχούμε διότι διαπιστώνουμε ότι διάφορες ομάδες Τούρκων της Γερμανίας αλληλοκατασκοπεύονται εδώ στη Γερμανία. Αυτό δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε τη μεταφορά διενέξεων από την Τουρκία στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό θα φροντίσουμε όλες οι διαφορετικές ομάδες να ζουν στη Γερμανία ειρηνικά και ανενόχλητες”.

Πηγή: dw.de Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber

Keywords
Τυχαία Θέματα