Μανώλης Δερμιτζάκης: Τα νέα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν

Η εφαρμογή ενός σκληρού lockdown δεν θα λειτουργήσει, γιατί «εδώ που φτάσαμε δεν αντέχει η κοινωνία κάτι τέτοιο»

«Δε νομίζω ότι θα δούμε σοβαρή βελτίωση με τα νέα μέτρα διότι είναι λίγα σε σχέση με τα προηγούμενα που ήδη ίσχυαν και δεν απέδωσαν. Μεταβλήθηκαν λίγο τα μέτρα ενώ έπρεπε να είναι πολύ αυστηρά». Τάδε έφη ο καθηγητής Γενετικής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας αποκλειστικά στο iEidiseis λίγη ώρα αφού

οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα.

«Δε νομίζω ότι η μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους είναι το βασικό. Αντίθετα το πρόβλημα προκαλούν οι πολλές συναθροίσεις μέσα σε σπίτια. Διότι όποιος θέλει να κάνει παρέα με τον γείτονά του στην πολυκατοικία ή το συγγενή του στη γειτονιά θα βρεθεί μέσα σε σπίτι. Το να πάει να αθληθεί κάπου έξω και μακριά από το σπίτι του ή να επισκεφτεί ένα άλλο σούπερ -μάρκετ σε μακρινό Δήμο δεν είναι σημαντικό για να βελτιωθεί η κατάσταση…

Τον ρωτήσαμε να μάς πει ευθέως ποιο θα ήταν το απόλυτο μέτρο για άμεση βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα εδώ που φτάσαμε… Και το έκανε!

«Καθαρά, μαθηματικά και στεγνά, θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρξει αυστηρός αποκλεισμός όλων των μετακινήσεων. Δηλαδή να μην πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους και να υπάρχει ακόμα και περιορισμός χρονικός στο πόσο βγαίνει κάποιος από το σπίτι. Αν μπορούσε να εφαρμοστεί ένα τέτοιο αυστηρό μοντέλο lockdown, τότε θα βλέπαμε αποτελέσματα…» μάς λέει ο κ. Δερμιτζάκης.

Αλλά συμπληρώνει: «Εδώ που φτάσαμε δεν αντέχει η κοινωνία κάτι τέτοιο».

Κι άρα, η γνώμη του είναι ότι θα έπρεπε να διοχετευτεί η κινητικότητα έξω από τα σπίτια με την ελπίδα ότι αυτό θα μειώσει και τη μετάδοση. Καθώς «αφού θέλουν να συναντηθούν δυο οικογένειες, ας το κάνουν σε μια υπαίθρια καφετέρια ή εστιατόριο κι όχι σε σπίτι».

Ο καθηγητής σημειώνει βέβαια ότι ακόμα και η δική του άποψη αν εφαρμοζόταν, θα ήταν ένα ρίσκο χωρίς καμία βεβαιότητα βελτίωσης της κατάστασης. «Αλλά δεν το δοκιμάσαμε και δεν θα μάθουμε ποτέ», προσθέτει.

Η εμπειρία της Ελβετίας

Όπως σημειώνει μιλώντας στο iEidiseis ο καθηγητής που ζει με την οικογένειά του στην Ελβετία, «άλλες χώρες έχουν διαφορετική προσέγγιση. Τις καθημερινές δεν συναντιούνται ούτως ή άλλως οι άνθρωποι. Στην Ελβετία ο κόσμος δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ τις καθημερινές. Πάει από την εργασία κατευθείαν στο σπίτι του. Άρα τον να τον περιορίσεις να μην πάει εστιατόριο, δεν του κάνει τίποτα. Για την Ελλάδα όμως, που βγαίνουν σχεδόν καθημερινά για καφέ κλπ, ο περιορισμός είναι πιο δύσκολος στην εφαρμογή», εξηγεί.

Μάς κούρασαν

Ο καθηγητής θεωρεί ότι ο δισταγμός να ληφθούν αυστηρά μέτρα όταν έπρεπε, κούρασε. «Αν επέβαλαν ένα πιο αυστηρό lockdown αμέσως μετά τα Χριστούγεννα (που ο κόσμος δεν ήταν τόσο κουρασμένος), αυτό θα έριχνε απότομα τα κρούσματα και νομίζω θα έφτανε τα πράγματα σε μια τέτοια κατάσταση που με κάποια καταστήματα ανοιχτά θα διατηρούσαμε καλό επίπεδο μέχρι να έρθει η άνοιξη», εξηγεί. Και προσθέτει ότι τώρα είμαστε πιο κουρασμένοι και δεν ελπίζει σε σωστή τήρηση των μέτρων.

Το iEidiseis του έθεσε το ερώτημα αν ο συνδυασμός άνοιξη και εμβολιασμοί θα βελτιώσουν την κατάσταση από τον επόμενο μήνα. Για να λάβουμε μια δυσοίωνη απάντηση…

«Αν φτάσουμε τέλη Μαρτίου με 4000 κρούσματα, θα πάρει χρόνο να μαζέψουμε την κατάσταση. Η άνοιξη θα μειώσει την μετάδοση αλλά αν ξεκινήσουμε από ένα σημείο εκκίνησης υψηλό, θα πάρει μήνες για να δούμε βελτίωση» τονίζει.

Όσο για τις μεταλλάξεις και την «ευθύνη» τους για την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Γενετικής μάς απαντά πάλι ξεκάθαρα και ανατρεπτικά:

«Οι μεταλλάξεις φταίνε λίγο αλλά περισσότερο φταίει ο κόσμος. Ο ιός άλλαξε λίγο αλλά ο κόσμος πολύ. Η τήρηση των αποστάσεων και η ευλαβική τήρηση των μέτρων έχουν χαθεί και αυτός είναι ο κύριος λόγος της αύξησης των κρουσμάτων» μάς λέει και προτείνει κάτι που πρώτη φορά λέγεται στην Ελλάδα:

«Θα έπρεπε να υπάρχει διεπιστημονική επιτροπή που να εισηγείται τα μέτρα κι όχι μόνο γιατροί. Συγκοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι κλπ για να μας πουν την γνώμη τους και να πάρουμε σωστή απόφαση. Εδώ στην Ελβετία η task force αποτελείται από επιστήμονες στην βιοηθική, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους κι έχει 4-5 υποεπιτροπές που όλοι μαζί διαχειρίζονται την κατάσταση. Δεν τους χρησιμοποίησαν σωστά κι εδώ, αλλά πάντως η αρχή είναι σωστή. Κάτι τέτοιο θα δούλευε και στην Ελλάδα.

Τώρα ακούν μόνο τους γιατρούς που δεν φτάνουν μόνο αυτοί… Η πανδημία είναι κοινωνικό πρόβλημα και όχι απλά υγειονομικό. Βάζω και μένα μέσα σε αυτό. Χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων για να την διαχειριστούμε σωστά. Να δώσουμε κίνητρο να συμμετέχουν στα μέτρα οι πολίτες και όχι να τους τα επιβάλλομε χωρίς επιχειρήματα».

The post Μανώλης Δερμιτζάκης: Τα νέα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα