Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα στο Ρέθυμνο – Εκκενώνεται το χωριό Μέλαμπες | Video + Photos

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που καίει σε δύο μέτωπα και κάτω από ισχυρούς ανέμους στο Ρέθυμνο

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες προς την Νέα Κρύα Βρύση.

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο όπου έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα, στον Κόρακα Ροδακίνου και στην ενότητα Αγίου Βασιλείου (δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ).

Ο νότος του Ρεθύμνου διατηρεί σχεδόν πάντα ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα και το έργο

των πυροσβεστών να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κόρακα.

Στην Παραλία Κόρακα όπου οι φλόγες κατακαίουν χαμηλή βλάστηση και ελιές, δόθηκε εντολή απομάκρυνσης του κόσμου από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Παραλίας.

Δυνάμεις πυρόσβεσης από την φωτιά στην Ορνέ μεταβαίνουν στον Κόρακα και ενισχύονται και από άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Παράλληλα, ρίψεις πραγματοποιούν τα ελικόπτερα πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο.

Στη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κόρακα στο Ρέθυμνο επιχειρούν 45 Πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα της Πυροσβεστικής. Οι εναέριες δυνάμεις αποτελούνται από 5 ελικόπτερα.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν και υδροφόρες του δήμου.





Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κόρακας Ρεθύμνου . Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 15, 2022

pic.twitter.com/7M9XtXKmVM

— THEPLIATSIKOS (@Pliatsikos77) July 15, 2022

Η φωτιά στην περιοχή Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου ξέσπασε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Από εκείνη την ώρα στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με 58 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική «η φωτιά καίει χορτολιβαδική και αγροτική έκταση ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Ορνέ».



Στις φωτογραφίες του cretapost, διακρίνεται ξεκάθαρα η στιγμή που οι πυροσβέστες μέσα από τα ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει από νωρίς το πρωί σε Ροδάκινο και Ορνέ.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα τρία ελικόπτερα της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά και του ΕΜΟΔΕ) έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατακαίει από νωρίς το πρωί την περιοχή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν εγκριθεί και αναμένεται να καταφθάσουν στην Κρήτη επιπλέον δύο ελικόπτερα από την Αθήνα και την Καλαμάτα.

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5-6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60-70 km/h (σταθμός Πλακιά).

Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και τις πρώτες βραδινές ώρες οπότε και περιμένουμε τη σταδιακή βελτίωση τους. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν εκ νέου το Σάββατο.

Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο. Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών μπροστά από το κύριο μέτωπο της φωτιάς), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο. Επιπροσθέτως, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την επικρατούσα βλάστηση της περιοχής είναι ικανοί να δώσουν πολύ υψηλές ταχύτητες εξάπλωσης.

Η παρακάτω εικόνα δίνει τη θέση των ενεργών εστιών στην αρχή της πυρκαγιάς, όπως ανιχνεύθηκαν από το δορυφόρο MODIS της NASA και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

zarpanews.gr

The post Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα στο Ρέθυμνο – Εκκενώνεται το χωριό Μέλαμπες | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα