Λογαριασμοί ρεύματος: Tα ποσά που θα πληρώσετε μετά τις ανακοινώσεις – Αναλυτικά παραδείγματα

Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Σεπτέμβριο

Το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Κώστας Σκρέκας (δείτε ΕΔΩ). Μετά την αφαίρεση της επιδότησης οι τιμές για τον Σεπτέμβριο είναι στο επίπεδο εκείνων του Αυγούστου, με την κρατική παρέμβαση στους λογαριασμούς ωστόσο να είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς φτάνει στα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρχικά έκανε λόγο για «έναν χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

«Δεν

υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα εξασφαλίσαμε την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και επαγγελματιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς διαμορφώνονται οι λογαριασμοί

Η τιμή της κιλοβατώρας στη ΔΕΗ, με βάση τις νέες ανακοινώσεις, έφτασε πριν από την επιδότηση στα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Μετά τις παρεμβάσεις, ένα λογαριασμός με κατανάλωση 300 kwh τον Σεπτέμβριο από τα 236,4 ευρώ θα «κοστίζει» στον καταναλωτή 44,7 ευρώ με τα 191,7 ευρώ να επιδοτούνται από το κράτος.

Αντίστοιχα σε έναν λογαριασμό με κατανάλωση 600 kwh από τα 472,8 ευρώ που κοστίζει (με 0,80 τη χρέωση) τα 383,4 θα επιδοτούνται από το κράτος και τα υπόλοιπα 89,4 ευρώ θα τα καταβάλει ο καταναλωτής.

Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις και στους άλλους παρόχους, αναλόγως και το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει.

Σημειώνεται πως:

Η Protergia έχει χρέωση 0,78213 ευρώ για την ημέρα και 0,77855 για τη νύχτα.

Η NRG έχει χρέωση στα 0,768 με εξαίρεση το πρόγραμμα prime όπου εμπεριέχει εφάπαξ συνδρομή.

Η Hρων στο πρόγραμμα Ήρων Generous έχει τιμή 0,750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%.

Η Elpedison στα 1,0804 ευρώ, στο οποία εφαρμόζεται έκπτωση συνέπειας 0,400 ευρώ.

Η Zenith έχει χρέωση 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση φθάνει στα 67,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τις επαγγελματικές παροχές ισχύος μέχρι 35kVA στα 60,4 λεπτά, για τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές στα 34,2 λεπτά και για το αγροτικό τιμολόγιο στα 63,9 λεπτά. Με τις επιδοτήσεις αυτές απορροφάται από το 89% έως και το 100% της αύξησης στα τιμολόγια.

«Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος ανακοίνωσε επίσης:

Τον εξορθολογισμό των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά που εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις επειδή πχ θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια και

Την εφαρμογή από τον επόμενο μήνα ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου που θα χρηματοδοτείται από εισφορά ύψους 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα η οποία θα περιλαμβάνεται στο λογαριασμό ΥΚΩ.

real.gr

The post Λογαριασμοί ρεύματος: Tα ποσά που θα πληρώσετε μετά τις ανακοινώσεις – Αναλυτικά παραδείγματα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα