Λάθη και παραλείψεις: Αιχμές Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων κατά κυβέρνησης

Διπλά εκτεθειμένη η κυβέρνηση τόσο πριν όσο και μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Το μεγάλο ερώτημα, που ηχεί ακατάπαυστα στο μυαλό όλων των Ελλήνων, μετά το σοκ της τραγικής απώλειας των συμπολιτών μας (ταυτοποιήθηκαν συνολικά 56 νεκροί) είναι να τεκμηριωθεί τι πήγε λάθος, ποιος έφταιξε αλλά και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

Ήρθε όμως η μαρτυρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) Γιόζεφ Ντόπελμπαουερ να ταράξει τα νερά καθώς ο ίδιος τόνισε ότι όχι μόνο είχαν ενημερώσει στο παρελθόν την Κομισιόν για

τα προβλήματα και τις παραλείψεις στην ασφάλεια των ελληνικών τρένων, αλλά και ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων που όρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στον… αέρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο STAR αποκάλυψε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είχε στο παρελθόν ενημερώσει την ΕΕ πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανεξάρτητος φορέας που μπορεί να διερευνήσει με αμεροληψία σιδηροδρομικά δυστυχήματα, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 2023 και παρά του ότι συστάθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων έμεινε μόνο στα χαρτιά. Μάλιστα η Επιτροπή αντί να πλαισιωθεί από ειδικούς, καταργήθηκε πριν καν λειτουργήσει καθώς η κυβέρνηση έφτιαξε μια νεα επιτροπή με την αιτιολογία να τρέξουν όλα γρήγορα.

Ο Γιόσεφ Ντοπελμπάουερ, επι της ουσίας αποδόμησε τις έως σήμερα κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης τονίζοντας: «Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των ερευνών. Να έχουμε την τεχνική έρευνα που θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα κενά, την νομική έρευνα, για τις νομικές ευθύνες από τον εισαγγελέα και την έρευνα για τις πολιτικές ευθύνες» και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει οι έρευνες να διαχωριστούν. Ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί μία σωστή και εις βάθος έρευνα εκ της οποίας το αποτέλεσμα θα προκύψουν μαθήματα που θα πρέπει να γίνουν κατανοητά για να αποφευχθούν ατυχήματα στο μέλλον».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την διερεύνηση ατυχημάτων τα μέλη των Επιτροπών πρέπει πρώτα οι ελεγκτές να περάσουν εκπαίδευση, να εξεταστούν και στη συνέχεια να πιστοποιηθούν από ανεξάρτητη αρχή. Μάλιστα η διάρκεια της πιστοποίησης είναι για 3 χρόνια και παύουν τα μέλη να είναι μέλη αντίστοιχων Επιτροπών.

Συνάντηση με Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Kristian Schmidt, Διευθυντή αρμόδιο για τις χερσαίες μετακινήσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Josef Doppelbauer, την Elzbieta Lukaniuk, μέλος του επιτελείου της Επιτρόπου Μεταφορών Adina Vălean, και την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελένη Παλαιολόγου.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό τις πρώτες σκέψεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις, για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόλυτα διαφανούς διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη, θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα.

ieidiseis.gr

The post Λάθη και παραλείψεις: Αιχμές Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων κατά κυβέρνησης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λάθη, Αιχμές Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων,lathi, aichmes evropaikou organismou sidirodromon