Κρήτη | Τρέχουν τώρα για τα επικίνδυνα δέντρα – Πού βρίσκονται οι «παγίδες θανάτου»

Το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με επικίνδυνα μεγάλα σε ηλικία δέντρα ανά το Ηράκλειο έφερε για τα καλά στην επιφάνεια το τραγικό δυστύχημα με τη φονική πτώση του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας στις 18 Αυγούστου, που στοίχισε τη ζωή του 51χρονου Παναγιώτη Μητρέλου και φαίνεται ότι σήμανε μια διαφορετική πλέον κινητοποίηση και στις τάξεις του Δήμου Ηρακλείου, που «τρέχει» τώρα διαδικασίες κοπής τους, αρχής γενομένης από μεγάλα δέντρα- «παγίδες θανάτου» πέριξ του παλιού νεκροταφείου, αλλά και στην περιοχή του Μασταμπά.

Είναι

χαρακτηριστικό πως με εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται στη συνεδρίαση μεθαύριο, Δευτέρα, να αποφασίσει την κοπή ή μη δεκάδων μεγάλων δέντρων, στη συντριπτική τους πλειονότητα πεύκων, τα οποία παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα και θεωρούνται έτοιμα να πέσουν! Δέντρων για τα οποία πάντως, όπως προκύπτει μέσα από τη σχετική αλληλογραφία, έχουν αποσταλεί σχετικά αιτήματα από δημότες εδώ και μήνες ή και χρόνια, με τις σχετικές ενέργειες από πλευράς Δήμου να επισπεύδονται τώρα, προφανώς, στον απόηχο βεβαίως του τραγικού συμβάντος της 18ης Αυγούστου.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, για δέντρα κατά βάση εντός ή περιμετρικά του παλιού κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου, τα οποία παρουσιάζουν υπερβολικά μεγάλη κλίση, λόγω μεγάλης ηλικίας, λόγω μερικής ξήρανσης ή καταπόνησης του ριζικού τους συστήματος από τις κατά καιρούς τεχνικές εργασίες πλησίον τους.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Πρασίνου, δέχεται κλήσεις από κατόχους οικογενειακών μνημάτων, από επισκέπτες και εκκλησιαστικό κοινό του κοιμητηρίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που διαμαρτύρονται για τη πρόκληση σημαντικών φθορών στα μάρμαρα των τάφων, ενώ εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά τους.

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται συνολικά 112 μεγάλα δέντρα, κυρίως πεύκα περιφερειακά του κοιμητηρίου, ωστόσο στη φάση αυτή ζητείται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το «πράσινο φως» για την κοπή 29 δέντρων (28 πεύκων και 1 ευκάλυπτου).

«Περιφερειακά και εντός του κοιμητηρίου φύονται 112 πεύκα και άλλα δέντρα. Τα δέντρα αυτά είναι μεγάλης ηλικίας, με την κλίση πολλών εξ αυτών να έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, με ενδεχόμενο κίνδυνο πτώσης τους, χωρίς δυνατότητες στήριξης ή ελάφρυνσής τους λόγω του δυσπρόσιτου της θέσης τους.

Εδώ και μήνες, η Υπηρεσία μας έχει εντοπίσει τα επικίνδυνα δέντρα που πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο λόγω της μεγάλης κλίσης που έχουν πάρει λόγω μεγάλης ηλικίας, λόγω μερικής ξήρανσης ή καταπόνησης του ριζικού τους συστήματος από τις κατά καιρούς τεχνικές εργασίες πλησίον τους.

Συνολικά απαιτείται η κοπή 28 πεύκων και 1 ευκαλύπτου, που κατανέμονται ως εξής: 9 πεύκα στην οδό Βασιλείου Σμπώκου, 5 πεύκα στην οδό Μηνά Γεωργιάδη, 14 πεύκα και 1 ευκάλυπτος στην οδό Πλούτωνος», αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο και επισημαίνεται: «Σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι ευνοϊκές συνθήκες για την κοπή των 29 συνολικά δέντρων, καθώς:

Έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά από το Τμήμα Δημοτικών Κοιμητηρίων όλοι οι ιδιοκτήτες-δικαιούχοι των οικογενειακών μνημάτων που βρίσκονται πλησίον των προτεινόμενων προς κοπή δέντρων.

Υπάρχει σε εξέλιξη εργολαβία συντήρησης πρασίνου, όπου έχουμε προβλέψει άρθρα στη σχετική μελέτη, σύμφωνα με τα οποία ο ανάδοχος μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλα γερανοφόρα οχήματα, τα οποία ο Δήμος μας δε διαθέτει, για την κοπή των εν λόγω δέντρων χωρίς να προκληθούν φθορές ή καταστροφές των υποκείμενων των δέντρων μνημάτων.
Σε αντικατάσταση αυτών των δέντρων θα φυτευτούν άμεσα από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου μας, όπου είναι εφικτό, και πάντα στον χώρο του κοιμητηρίου, αντίστοιχος αριθμός καλλωπιστικών δέντρων».

Στην Ιερολοχίτων – Επικίνδυνα δέντρα στον Μασταμπά

Σε έτερο κομμάτι της εισήγησης ως προς την απομάκρυνση δέντρων ζητείται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την κοπή δέντρων στην περιοχή του Μασταμπά, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιερολοχιτών.

Όπως αναφέρεται από την Υπηρεσία Πρασίνου, «η Υπηρεσία μας, κατόπιν τηλεφωνικών αιτημάτων για την ύπαρξη επικίνδυνου πεύκου επί της οδού Ιερολοχιτών αριθμός 27 (έναντι 32), πραγματοποίησε αυτοψία και κατόπιν προσεκτικού ελέγχου διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο δέντρο, εκτός της κλίσης του, φέρει σοβαρές προσβολές από ξυλοφάγα έντομα στον κορμό του και ενδείξεις σήψης στον κορμό του. Το πρόβλημα αυτό δεν ήταν ορατό, αφού το σημείο προσβολής καλύπτεται από το φυτό σεφλέρα που εξέρχεται από ιδιωτικό αύλειο χώρο και παράλληλα το δέντρο εφάπτεται του χώρου αυτού, μειώνοντας τη δυνατότητα ελέγχου του.

Παράλληλα, εξετάζοντας ηλεκτρονικά αιτήματα της… στην ίδια περιοχή, στη συμβολή της Πατριάρχου Γρηγορίου με την οδό Ατσιπάδων προς τη Ραυτοπούλου για απομάκρυνση κλώνων πεύκου που δημιουργούν πρόβλημα στην οικία της, διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο δέντρο φέρει, εκτός της κλίσης του, ανασήκωμα του πεζοδρομίου και σκίσιμό του στον κεντρικό βραχίονά του, καθιστώντας το πολύ επικίνδυνο για πτώση».

neakriti.gr

The post Κρήτη | Τρέχουν| Τρέχουν τώρα για τα επικίνδυνα δέντρα – Πού βρίσκονται οι «παγίδες θανάτου» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | Τρέχουν, – Πού,kriti | trechoun, – pou