Κινητοποιήσεις σήμερα στα Χανιά για την ημέρα ενάντια στην βία κατά των γυναικών

Κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά, για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

«Στις 25 Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διαδηλώνουμε μαζικά! Φέτος η βία κατά των γυναικών έχει αποτελέσει ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα του κινήματος.

Οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες φέτος στην Ελλάδα είναι 13, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Ζούμε μια καταιγιστική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, για την οποία δε φταίει γενικά κι αόριστα ο εγκλεισμός.

Είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που εντείνουν την ενδοοικογενειακή και σεξιστική βία. Πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επισφάλειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυσης του κράτους πρόνοιας, που δυσκολεύουν την απόφαση των γυναικών –από τις οποίες συνήθως εξαρτώνται τα αδύναμα οικογενειακά μέλη– για διαζύγιο και τις κάνουν ευάλωτες στους εκβιασμούς των εργοδοτών ή των προϊστάμενών τους.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκουν στήριγμα στο χυδαίο ιδεολόγημα του «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»: οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ούτε για το ίδιο τους το σώμα. Είναι παιδομηχανές για να διαιωνίζουν το έθνος, να φροντίσουν την οικογένειά τους. Είναι αντικείμενα που έχουν κτήτορες.

Η αναβίωση με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση της ΝΔ των ιδεολογημάτων της γυναίκας – μητέρας – νοικοκυράς είναι αυτό που πολλαπλασιάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, τους βιασμούς και οπλίζει τα χέρια των συζυγοκτόνων. Η ζήλεια, που τόσο συχνά επικαλούνται οι τελευταίοι, δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη.

Είναι απαίτηση κτήσης.

Γι’ αυτό και η ιδεολογική επίθεση στο δικαίωμα στην έκτρωση συνδέεται με την αύξηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Από την παραχώρηση άδειας στη σεξιστική καμπάνια ενάντια στις εκτρώσεις στο Μετρό, μέχρι τα αντιδραστικά ψηφίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία της ζωής του «αγέννητου παιδιού» στα οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές της ΝΔ, κι από τα συνέδρια «γονιμότητας» μέχρι τις πλάτες στις αντιδραστικές ημερίδες παραγόντων της εκκλησίας ενάντια στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η κυβέρνηση έχει δείξει τη διάθεσή της να πισωγυρίσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα που με αγώνες κατακτήθηκε.

Και οι επιθέσεις δεν περιορίζονται στην ιδεολογία. Παρά το γεγονός ότι η έκτρωση είναι νόμιμη στη χώρα µας, η πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία για αυτήν είναι πολύ περιορισμένη.

Τα ιατρεία οικογενειακού προγραμματισμού έχουν δεχτεί τα χτυπήματα της υποχρηµατοδότησης, της υποστελέχωσης, ακόμα και του κλεισίματος -ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Έτσι οι γυναίκες στερούνται αυτά τα κέντρα που δίνουν οδηγίες αντισύλληψης είτε µε το χάπι είτε µε τοποθέτηση σπιράλ, είτε µε άλλα μέσα. Στερούνται τον προσυµπτωµατικό έλεγχο για τον καρκίνο του µαστού και του τραχήλου, την ενημέρωση γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Την απάντηση στις σεξιστικές πολιτικές της κυβέρνησης των πλούσιων εκβιαστών έχει δώσει το γυναικείο κίνημα πολλές φορές στους δρόμους.

Το 2021 ήταν χρονιά έκρηξης της οργής των εργατριών, των προσφυγισσών και των μεταναστριών που υφίστανται όλες αυτές τις επιθέσεις. Από το ελληνικό #metoo και την απεργιακή 8 Μάρτη που ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν στη φυλακή τον Λιγνάδη και τον Φιλιππίδη, μέχρι τα Πετράλωνα και την Ηλιούπολη που χιλιάδες υπερασπίστηκαν τα θύματα βιασμού και κακοποίησης, και τους αντιρατσιστικούς ξεσηκωμούς των προσφυγισσών στα καμπ οι γυναίκες και οι άντρες της εργατικής τάξης παλεύουν ενάντια στη Νέα Δημοκρατία.
Είναι η δύναμη του κινήματος αυτού που ανάγκασε τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου να προτείνει με εγκύκλιό του την αναγνώριση της έννοιας της γυναικοκτονίας.

Όμως πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, με τη ΝΔ να αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει στον ΠΚ τη γυναικοκτονία, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε τη συζήτηση στην κοινωνία για το γιατί η οικογένεια δεν είναι το ιδανικό καταφύγιο αλλά ο χώρος όπου αναπαράγονται οι ιδεολογίες που θέλουν τη γυναίκα κτήμα.

Για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών χρειάζεται ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, ξενώνες φιλοξενίας αρκετούς και κατάλληλα στελεχωμένους, κοινωνικές υπηρεσίες κ.ο.κ. Χρειάζεται να ανατραπούν οι αντεργατικοί και αντισυνδικαλιστικοί νόμοι που δίνουν άπλετη εξουσία στα αφεντικά και με την ατιμωρησία στρώνουν τον δρόμο σε παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις.

Να σταματήσει η επισφαλής εργασία των γυναικών που τις κρατά δέσμιες λόγω οικονομικής ανασφάλειας στους κακοποιητές συζύγους, να μονιμοποιηθούν όλες και όλοι οι συμβασιούχοι και να παρθούν πίσω οι αναστολές με πρόσχημα τους εμβολιασμούς.
Όλα αυτά είναι στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Το εργατικό κίνημα παλεύει για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλες και όλους με δικαιώματα, διεκδικεί μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους.

Είναι αυτό που μπορεί να βάλει μπροστά και τα αιτήματα για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, καθώς και το αίτημα για ασφαλείς και δωρεάν εκτρώσεις, και να τα κερδίσει.

Στις 25 Νοέμβρη διαδηλώνουμε όλες και όλοι ενάντια στη σεξιστική βία και ενάντια στην κυβέρνηση που την προκαλεί και τη συγκαλύπτει!»

zarpanews.gr

The post Κινητοποιήσεις σήμερα στα Χανιά για την ημέρα ενάντια στην βία κατά των γυναικών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα