«Κάνουμε έργα που θα φέρουν τα Χανιά στο 2022» – Πώς θα γίνει η μεγάλη ανάπλαση γύρω από τα ΚΤΕΛ

Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης με 6 εκ. ευρώ η μεγάλη ανάπλαση γύρω από την περιοχή του ΚΤΕΛ στα Χανιά που αφορά περίπου 30 οικοδομικά τετράγωνα, από την οδό Καραϊσκάκη ως την Κισσάμου και από την Αν. Γογονή ως την Κυδωνίας και περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση, υπογειοποίηση καλωδίων, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, εκτεταμένες φυτεύσεις, πάρκα τσέπης.

Την είδηση έκανε γνωστή ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου

Χανίων, Μιχάλης Καλογριδάκης που φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη. 

Όπως ανέφερε, τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, Δημοτική Αγορά, Δημοτικός Κήπος, Πλατεία 1866 και πέριξ, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, πεζοδρομήσεις, αστικές αναπλάσεις, είναι «έργα τα οποία θα αλλάξουν την όψη της πόλης, θα φέρουν τα Χανιά στο 2022. Να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια σύγχρονη πόλη και για τους δημότες και για τους επισκέπτες» τόνισε.

Ποδηλατοδρόμιο

Ακόμη, όπως έκανε γνωστό εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στον ίδιο φάκελο και το Ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι.

«Είναι ένα κουφάρι 20 χρόνων. Θα γίνει ένα έργο πνοής για τα Χανιά. Αρχίσαμε να τρέχουμε τις μελέτες και αυτή η πρόσκληση μας πέτυχε στην ωρίμανση των μελετών. Μέχρι τέλος Ιουλίου η δημοπράτηση και ευελπιστούμε να ξεκινήσει το έργο αρχές του 2023.

Το πρώτο βήμα γίνεται με το ποδηλατοδρόμιο, ελπίζω να βρεθεί άκρη και με το Κολυμβητήριο» τόνισε ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο του Δήμου Χανίων στην υπόθεση, απάντησε:

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις του Πολυτεχνείου με την Γ.Γ αθλητισμού, αν χρειαστεί να βοηθήσουμε έχουμε πει ότι είμαστε διαθέσιμοι και για την διαχείριση και για ότιδήποτε άλλο χρειαστεί είμαστε εδώ».

Λακκούβες – Οδοποιία

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καλογριδάκης, η  μεγάλη ασφαλτόστρωση των 4,5 εκ. ευρώ ξεκινά την επόμενη Τετάρτη από το Ακρωτήρι και συγκεκριμένα από την περιοχή του Σταυρού: «Προσπαθήσαμε να μαζέψαμε όλα τα αιτήματα των τοπικών ώστε το δίκτυο να είναι ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη εργολαβία» τόνισε.

Παράλληλα, την Δευτέρα ξεκινά η ασφαλτρόστρωση στην οδό Ντουνόπαπα την Τρίτη Δευκαλίωνος τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση στην οδό Γογονή

Ανατιμήσεις

Ωστόσο, λόγω των ανατιμήσεων των υλικών αλλά και της εκτόξευσης του κόστους μεταφοράς, όπως εξήγησε, «υπάρχει πρόβλημα με τα ασφαλτικά και με τα εργοστάσια και οι οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί» με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στις εργολαβίες.

«Τα υλικά έχουν πάρει μεγάλες αυξήσεις, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δημόσια έργα, προσπαθούμε σε συνεννόηση με τους εργολάβους να τα ξεπεράσουμε αλλά αυτό είναι πρόβλημα πανελλαδικό, μη σας πω πανευρωπαϊκό.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική παρέμβαση ώστε να μην σταματήσουν όλα τα έργα στη χώρα.

Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα αλλά είμαστε έτοιμοι εάν χρειαστεί σε κάποια έργα να πάμε σε αναθεωρήσεις συμβάσεων.» τόνισε ο κ. Καλογριδάκης.

Για την οδό Σήφακα

Ο καιρός δεν βοήθησε πολύ κατά συνέπεια στο έργο της ανάπλασης της οδού Σήφακα παρατηρείται μικρή καθυστέρηση ενώ για τα τσιμεντένια κολονάκια, ο κ. Καλογριδάκης τόνισε πως στόχος είναι να λειτουργήσουν καλύτερα σε σχέση με την οδό Χάληδων.

«Ματώνει» ο Δήμος από την υποστελέχωση

«Έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2008 στον Δήμο Χανίων. Το 2010 ήταν 1.200 εργαζόμενοι και τώρα έχουν μείνει 600. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους σε όλους τους Υπουργούς. Δυστυχώς δεν βλέπουμε διάθεση και δεν ξέρω πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ο Δήμος. Συζητάμε για έναν Δήμο από την Αγία Μαρίνα μέχρι τα Κεραμειά και μέχρι το Ακρωτήρι. Πριν το 2010 είχαμε 140 άτομα στα συνεργεία και τώρα έχουμε 30. » τόνισε ο κ. Καλογριδάκης.

«Αυτή τη στιγμή η τεχνική υπηρεσία που 3 μηχανολόγους μηχανικούς και 5 αρχιτέκτονες και επιτηρεί δημόσια έργα 150 εκ ευρώ!» ανέφερε.

Για τις λαμαρίνες στην Αγορά

Σε ό,τι αφορά το εργοτάξιο στην δημοτική Αγορά, ο κ. Καλογριδάκης ανέφερε πως ήδη είναι σε διαδικασία εκτύπωσης φωτογραφίες από το μνημείο στο πέρασμα του χρόνου, οι οποίες θα επενδύσουν τις λαμαρίνες μαζί με κάποιες φυλλωσιές ώστε να ομορφύνει η εικόνα.

«Ας μην μείνουμε στην περίφραξη. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος» σχολίασε.

zarpanews.gr

The post «Κάνουμε έργα που θα φέρουν τα Χανιά στο 2022» – Πώς θα γίνει η μεγάλη ανάπλαση γύρω από τα ΚΤΕΛ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάνουμε, Χανιά, 2022 – Πώς, ΚΤΕΛ,kanoume, chania, 2022 – pos, ktel