Ημερολόγιο φρίκης – 11η νύχτα πολέμου: Σε ρωσικό κλοιό Κίεβο και Μαριούπολη

Για 11η ημέρα η Ουκρανία πλήττεται σφοδρά σε διάφορα μέτωπα. Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται, με την πρωτεύουσα Κίεβο, τα λιμάνια της Μαριούπολης και της Οδησσού, αλλά και το Χάρκοβο να είναι οι βασικοί στόχοι των ρωσικών στρατευμάτων. Τα χτυπήματα στοχεύουν και περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο εξακολουθούν να μην έχουν δώσει ακόμα καρπούς. Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων ανέμεσα στις δύο χώρες, που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα (7/4) με την ελπίδα να φανούν κάποια

πρώτα σημάδια αποκλομάκωσης.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χαρκίβ (Χάρκοβο), παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες των δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, τις δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, αναλυτών, δυτικών πηγών και διεθνών οργανισμών. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών της.

Η Ρωσία έριξε ισχυρές βόμβες σε κατοικημένες περιοχές του Τσερνίχιφ, μιας πόλης βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο.

Για ρίψη βόμβας, η οποία ωστόσο δεν εξαρράγη στο Τσερνίχιφ, αναφέρθηκε σε tweet του και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάνοντας έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

This horrific 500-kg Russian bomb fell on a residential building in Chernihiv and didn’t explode. Many other did, killing innocent men, women and children. Help us protect our people from Russian barbarians! Help us close the sky. Provide us with combat aircraft. Do something! pic.twitter.com/3Re0jlaKEL

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 6, 2022

Παραλληλα, η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει και είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ζωτικής σημασίας να εκκενωθεί η περιοχή από τους αμάχους, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Πληροφορίες του ρωσικού Interfax, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αναφέρουν ότι χτυπήθηκε κονβόι αμάχων που βγήκε από τη Μαριούπολη, από ναζί του τάγματος Αζόφ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε, αναφέρθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν με πυραύλους Grads πυκνοκατοικημένο χωριό στην Ουκρανία:

#Russian troops are shelling from “Grads” located in the middle of a densely populated village pic.twitter.com/DTZLqraPV4

— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

Στα ανατολικά

Το Χαρκίβ, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.

Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

Στο Κίεβο και τον βορρά

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Στο νότο

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Θύματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια
Το αεροδρόμιο Βινίτσια κατεστράφη ολοσχερώς από ρωσικές ρουκέτες, ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εικόνες καταστροφής κατέκλυσαν το διαδίκτυο:

As a result of rocket fire in #Vinnitsa region, a warehouse caught fire and an administrative building was partially destroyed

One person died pic.twitter.com/NDkHiVrMU6

— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

Video of the burning airport near #Vinnitsa pic.twitter.com/MVCNK7kFVT

— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

Μόσχα: Οι χώρες που προσφέρουν αεροδρόμια στην Ουκρανία εμπλέκονται στον πόλεμο
Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι αποτρέπει τις απομακρύνσεις αμάχων από τη Μαριούπολη.
Εντωμεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Απέτυχε η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης
Μια νέα προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζούν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).



Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι απαιτείται έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για αυτό το ζήτημα» είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο CNN.

Το Κίεβο ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Ημερολόγιο φρίκης – 11η νύχτα πολέμου: Σε ρωσικό κλοιό Κίεβο και Μαριούπολη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα