Ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα 14/3 τη Γη – Τι θα προκαλέσει

Μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα Δευτέρα (14/3) τη Γη μας, προειδοποιούν οι αστρονόμοι. Ο αντίκτυπός της θα γίνει αισθητός σε όλη τη γη και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προέβλεψαν.

Η ανακοίνωση έγινε από την NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Η NOΑΑ προβλέπει ότι σε μια περίοδο δύο εβδομάδων αρχής γενομένης από τις 14/3, υπάρχει 80% η πιθανότητα η Γη να δεχθεί τις επιπτώσεις ενός «χτυπήματος» από την ηλιακή

καταιγίδα και 20%, αυτές οι επιπτώσεις να φτάσουν πιο νωρίς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ισχυρός», έγραψε στο Twitter η φυσικός δρ. Tamitha Skov, εξηγώντας: «Περιμένετε το σέλας να φτάσει βαθιά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, προκαλώντας προβλήματα λήψης ραδιοφωνικών σημάτων και GPS, ειδικά κοντά στην αυγή/σούρουπο και κατά την νύχτα!»

Αυτό συμβαίνει διότι, κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας, ο Ήλιος βομβαρδίζει τη Γη με πρωτόνια υψηλής ενέργειας, τα οποία κατά περιοδικά διαστήματα πέφτουν πάνω στην προστατευτική μαγνητόσφαιρα της Γης και προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες, που μπορεί να φέρουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Solarstorm & #Aurora 5-day Outlook: Busy week with a triple threat! A a big #solarstorm storm is coming sandwiched between a glancing blow from a previous #solarstorm & some fast #solar wind. In each table, top row shows what is expected, bottom shows possible maximum activity. pic.twitter.com/qFm7oJytk8

— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) March 12, 2022

Η δρ. Skov εξήγησε επίσης ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο μιας «τριπλής απειλής» από διάφορες μορφές διαστημικού καιρού, πέραν της καταιγίδας.

Η επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα θα συνδυάζεται με τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο ενός «χτυπήματος» από μια προηγούμενη ηλιακή καταιγίδα, καθώς και από ισχυρούς ηλιακούς ανέμους.

Πόσο μεγάλος είναι όμως στην πραγματικότητα ο κίνδυνος;

Ιδιαίτερα μεγάλος λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, τονίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει η ηλιακή καταιγίδα, ενδέχεται να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για μερικούς ανθρώπους, για να ζήσουν κάτι σπάνιο.

Όπως εξήγησαν οι αστρονόμοι και οι διαστημικοί μετεωρολόγοι, η καταιγίδα μπορεί να κάνει ορατό το βόρειο σέλας, από περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Το σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους.

Αυτή τη φορά, το σέλας μπορεί να γίνει ορατό πολύ πιο μακριά από ότι συνηθίζεται, πέρα δηλαδή και από τη Φινλανδία ή τη Σκωτία, μέχρι όπου συνήθως φτάνει.

eleftherostypos.gr

The post Ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα 14/3 τη Γη – Τι θα προκαλέσει appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα