Χανιά | Ερώτηση Συντυχάκη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες του 2019 στον Δήμο Πλατανιά

Η περιοχή του δήμου Πλατανιά χτυπήθηκε έντονα από τις πλημμύρες του 2019, λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων πρόληψης για έντονα καιρικά φαινόμενα, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων – περιφέρειας και δήμων. Από τις κατολισθήσεις δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε δημόσιες υποδομές σπίτια, επιχειρήσεις κτλ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα εκτεταμένα κατολισθητικά φαινόμενα είναι ενεργά, προϋπόθεση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευές κτιρίων είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και τα αναγκαία

τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στις πληγείσες και επαπειλούμενες περιοχές (συνολικά 87) (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8477/Α325).

Με βάση τα παραπάνω βρίσκονται στην κυριολεξία ξεκρέμαστες όσες λαϊκές οικογένειες χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» – επισκευάσιμο το σπίτι τους. Δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής είναι να υπάρχει η δυνατότητα για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατ’ αναλογία με όσα ισχύουν για τα «κόκκινα κτίρια» και συνάμα, οι αποζημιώσεις να είναι πλήρεις στο 100% των ζημιών και των σύγχρονων αναγκών.

Επιπλέον επιβάλλεται, με κατεπείγουσες διαδικασίες, να δοθεί η αναγκαία κρατική
χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων και των κατολισθήσεων των εδαφών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση:

Για να βρεθεί άμεσα λύση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων του δήμου Πλατανιά, με ειδική ρύθμιση για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα», ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατ’ αναλογία με όσα ισχύουν για τα «κόκκινα κτίρια». Οι αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες να είναι πλήρεις, στο 100% των ζημιών και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς δάνεια, χωρίς καθυστερήσεις, με πρόβλεψη για επιχορήγηση αγοράς οικοπέδου εκτός των ορίων της οριοθετημένης περιοχής.Να δοθεί, με κατεπείγουσες διαδικασίες, η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την
πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής, και για την κατασκευή όλων των άλλων έργων αποκατάστασης που απαιτούνται.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Ερώτηση Συντυχάκη| Ερώτηση Συντυχάκη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες του 2019 στον Δήμο Πλατανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα