Η Ομικρον φέρνει νέες φουρτούνες – Οι φόβοι της κυβέρνησης και το πρώτο μέτρο στήριξης της νυκτερινής διασκέδασης

Η αιφνιδιαστική εφαρμογή των νέων μέτρων από σήμερα τα ξημερώματα, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων λόγω της μετάλαξης Όμικρον, ανοίγει νέο κύκλο προβλημάτων, τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να αναβάλλει. Το πρώτο αφορά την εστίαση, όσο κυρίως η νυκτερινή διασκέδαση (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κα ) κλάδοι που βρίσκονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με επώδυνη ανατροπή των σχεδιασμών τους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τα πολυεπίπεδα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η υπερμετάδοση της Ομικρον

σε βασικές λειτουργίες του κράτους, όπως τα νοσοκομεία, ο δημόσιος τομέας κα, στο πολύ ορατό ενδεχόμενο μαζικής νόσησης εργαζομένων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Με άλλα λόγια, όπως παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εκεί που έδειχνε το καράβι να μπαίνει σε μία καλή ρότα, το τοπίο μπροστά θυμίζει φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Το πρώτο και φλέγον ζήτημα αυτό των νυκτερινών κέντρων, στα οποία το χτύπημα θα είναι ολικό, καθώς η απαγόρευση της μουσικής και δευτερευόντως το νέο ωράριο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο λειτουργίας τους κατά την εορταστική περίοδο.

Και στην εστίαση, όμως, καταγράφονται ήδη πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που είχαν ήδη προχωρήσει στην τροφοδοσία όλων των αναγκαίων, αλλά και σε πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο τοπίο, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των προσδοκώμενων κερδών.

Και το χειρότερο, όπως παρατήρησε χθες ο πρόεδρος ης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς είναι ότι σε αντίθεση με πέρσι, τα τωρινά μέτρα παραπέμπουν σε ουσιαστικό lockdown, χωρίς ωστόσο, τις ασφαλιστικές δικλείδες του lockdown για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, δεν αιφνιδιάστηκαν από το ξέσπασμα των αντιδράσεων. Τις ανέμεναν. Γι αυτό, άλλωστε και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εξάντλησαν όλα τα περιθώρια για να οδηγηθεί η χώρα στα νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά στην αναμέτρηση με τον χρόνο, νίκησε η Όμικρον. Από χθες το μεσημέρι, όμως, τα τηλέφωνα έχουν κυριολεκτικά «σπάσει».

Tο ζήτημα απασχολεί τώρα κατά προτεραιότητα τα συναρμόδια υπουργεία και το επιτελείο του πρωθυπουργού, το οποίο αναγνωρίζει ότι παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, κλάδοι όπως οι παραπάνω, που πλήττονται βάναυσα από τα έκτακτα μέτρα, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς δίχτυ προστασίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, πιθανότατα και σήμερα, η κυβέρνηση να εξαγγείλει την ένταξη των εργαζομένων σε μπαρ, νυκτερινά κέντρα κα στο καθεστώς αναστολής που ίσχυε και στα προηγούμενα lockdowns, αλλά και διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Με δεδομένο ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, το μοντέλο που πρόκειται να εξαγγελθεί είναι το ίδιο με το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που οδηγούνται σε αναστολή, θα στηρίζονται και από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο παρατείνεται μέχρι τις τα τέλη Μαρτίου, και στο οποίο εντάσσονται οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν ως τις 31/10/2021.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα αναμένει πως θα διαμορφωθεί η υγειονομική κατάσταση στη χώρα και στις αρχές του νέου έτους, αφού έχει καταγραφεί και το ύψος των απωλειών στην εστίαση, το θέμα θα επανεξεταστεί συνολικά. Πάντως, αυτή τη στιγμή σχεδόν προεξοφλείται ότι το κύριο βάρος της στήριξης θα πέσει στη νυκτερινή διασκέδαση. Αν βεβαίως, οι υγειονομικές εξελίξεις δεν οδηγήσουν σε λουκέτο και την εστίαση…

Στις αρχές Ιανουαρίου, εξάλλου, αναμένεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 50 ετών, καθώς κρίνεται ότι υπό το τρομακτικό βάρος της Όμικρον, ότι αφορά έναν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Η Ομικρον φέρνει νέες φουρτούνες – Οι φόβοι της κυβέρνησης και το πρώτο μέτρο στήριξης της νυκτερινής διασκέδασης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα