Η ακύρωση της αυτοδυναμίας αφήνει χωρίς ισχυρό εκλογικό αφήγημα τη ΝΔ

Από το «πετύχαμε πολλά και ζητάμε την εμπιστοσύνη σας για να ολοκληρώσουμε το έργο μας», στο «πρέπει να πετύχουμε περισσότερα» μετατρέπεται στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ, υπό το βάρος των συνεπειών του τραγικού, πολύνεκρου δυστυχήματος στην Τέμπη.

Όση προσπάθεια κι αν καταβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου να μετατεθεί το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος σε άλλα ζητήματα, πλην αυτού της εθνικής τραγωδίας, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό επιτελείο ότι έχει γίνει μια τομή

στον χρόνο, η οποία επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής.

Η νέα κατεύθυνση, ωστόσο, δεν είναι δεδομένη, καθώς ακόμα και η ένταση με την οποία πυροδοτήθηκε η συζήτηση στην πολιτική σκηνή για τη δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας «χωρίς Μητσοτάκη και Τσίπρα», δείχνει ότι το αφήγημά της. σταθερότητας μέσω της αυτοδυναμίας χάνει σημαντικό έδαφος, δίνοντας τη θέση του στους όρους και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορούσε να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Και σε αυτό το νέο τοπίο, η ΝΔ μπαίνει με λιγότερο «ζωτικό χώρο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι εξαρχής στοχοπροσηλωμένος σε κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες. Το σενάριο να μην στηθούν δεύτερες κάλπες, άλλωστε, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που είναι βέβαιο ότι από τις πρώτες ως τις δεύτερες κάλπες που περιέρχονται στις μυλόπετρες του δικομματισμού, όσο φυσικά και η ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.

Παρά ταύτα, είναι μονόδρομος για την κυβερνητική πλειοψηφία, να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου ως τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής, στις 21 ή στις 28 Μαίου, να επιδιώξει να συμπιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ταυτοχρόνως να μην αφήσει χώρο στη ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει δημοσκοπικά.

Διότι, μόνον έτσι μπορεί να θολώσει τα διαφορετικά αφηγήματα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος, τα οποία, ωστόσο, καταλήγουν, μέσα από διαφορετικό δρόμο, σε κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες και να ενδυναμωθεί αυτή της σταθερότητας μέσω της ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές.

Στρατηγική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να κορυφώσει τις επιθέσεις προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, πιέζοντας ασφυκτικά τη Χαριλάου Τρικούπη να αποσαφηνίσει ποιον προτείνει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση, αλλά και πρωθυπουργό» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι το επόμενο διάστημα, θα ανεβάσουν τους τόνους καταγγέλλοντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι οδεύει προς τις εκλογές της απλής αναλογικής, με «θολό» πολιτικό λόγο.

Αντιστοίχως, η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα θα αφορά στο ερώτημα με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αφού ο κ. Ανδρουλάκης, πλην της απόρριψης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του πρωθυπουργού, δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με έναν «δραχμιστή», όπως ο κ. Βαρουφάκης.+

ieidiseis.gr

The post Η ακύρωση της αυτοδυναμίας αφήνει χωρίς ισχυρό εκλογικό αφήγημα τη ΝΔ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ακύρωση της αυτοδυναμίας αφήνει χωρίς ισχυρό εκλογικό αφήγημα τη ΝΔ,