Γιορτές, πανηγύρια, έθιμα και παραδόσεις μπορούν να φέρουν τουρίστες όλο τον χρόνο στα Χανιά

Τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκηνηματικού τουρισμού στην Δυτική Κρήτη επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Χανίων της ΑΗΕΡΑ το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων.Το θέμα της εκδήλωσης, ήταν «Θρησκευτικός Τουρισμός: Εξέλιξη και προοπτικές» και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης, τουρισμού, πολιτισμού και η Εκκλησία πρέπει να συνεργαστούν.Η Κρήτη

έχει μεγάλο πλεονέκτημα

Την ανάγκη οργάνωσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων τόνισε ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων του νομού Χανίων, Μιχάλης Ανδριανάκης. «Η Κρήτη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το ότι διασώζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό Βυζαντινών εικόνων, αλλά και μοναστήρια και θρησκευτικά μνημεία άλλων δογμάτων και άλλων θρησκειών. Όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί» τόνισε και πρότεινε να δημιουργηθούν συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές, όπως αυτή των μοναστηριών, του Αγίου Ιωάννη του Ξένου που αρχίζει από το Ηράκλειο και καταλήγει στα Φαλάσαρνα.

Για έναν θεματικό τουρισμό που έχει να δώσει ένα πολύ σπουδαίο προϊόν στην τουρισιτκή ανάπτυξη ενός τόπου, έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Πράγματα τα οποία για εμάς είναι καθημερινά και απλά, όπως τα έθιμα του Πάσχα ή της Καθαράς Δευτέρας αλλά και τα πανηγύρια του καλοκαιριού εδώ στην Κρήτη, για τον επισκέπτη είναι πραγματικά εντυπωσιακά» ανέφερε και τόνισε πως μέσα από την οργάνωση των φορέων πρέπει να δωθεί ώθηση στο προϊόν.Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Καραγιάννης επεσήμανε πως στόχος είναι ο κόσμος «να έρθει εδώ να γνωρίσει τα κειμήλια, την κουλτούρα, τον πολιτισμό αλλά και τον τρόπο ζωής μας» και αυτό θα δώσει ώθηση και στην αγροτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος Χανίων της ΑΧΕΠΑ Κώστας Χριστινάκης διαπίστωσε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερη ανέλιξη της Κρήτης στον τομέα, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να εκμεταλλευτούν επαρκώς τις δυνατότητες που υπάρχουν». Στόχος της εκδήλωσης όπως είπε ήταν αφενός να αναδείξει «τους τρόπους με τους οποίους ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός μπορούν να τονώσουν τον τουρισμό της Κρήτης και να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νομού μας αλλά και να υπενθυμίσει ότι η Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία συνεχίζει να προάγει τη συμφιλίωση, τον διάλογο και τον σεβασμό μεταξύ λαών, στοιχείο πολύ σημαντικό στις μέρες μας που οι ανθρωπότητα βιώνει συνθήκες θρησκευτικού φανατισμού».

Τέλος, η πρόεδρος του γυναικείου τμήματος της ΑΧΕΠΑ «Θυγατέρες της Πηνελόπης», Ευγενία Κανελλοπούλου, τόνισε: «δημιουργούμε ενημερώσεις και σεμινάρια πάντα σε συνεργασία με την ΑΧΕΠΑ και είμαστε πάντα κοντά στην κοινωνία και δίπλα στους ανθρώπους της, κυρίως σε πρακτικά θέματα».

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα