Γιατί φέτος τον χειμώνα είμαστε ευάλωτοι στην γρίπη

Ευάλωτοι απέναντι στη γρίπη είναι φέτος οι πολίτες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ειδικοί ανησυχούν γιατί «ξεμείναμε» από αντισώματα και συστήνουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε την ανησυχία της για ένα πιθανό έντονο κύμα γρίπης στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό φέτος;

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ειδικά φέτος οι πολίτες δεν έχουν αντισώματα

για τη γρίπη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση του ιού της γρίπης για την παραγωγή αντισωμάτων. Άρα είμαστε αυτή τη χρονιά πιο ευάλωτοι απέναντι στη γρίπη», σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε επί του παρόντος κάποιο δείγμα ότι θα έχουμε έντονο κύμα με βάση τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί. Όμως, στις άλλες χώρες, η γρίπη ήδη έχει κάνει έντονα την εμφάνισή της.

«Υπάρχει μία δυναμική έναρξη της γρίπης σε άλλες χώρες. Εδώ έχουν αρχίσει τα κρούσματα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κύμα και μας απειλεί», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Συνέστησε δε, τον εμβολιασμό ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Γρίπη: Ποιες οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και συνταγογραφούνται από τους θεράποντες ιατρούς μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειαΚαρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχήΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστώνΔρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημαΧρόνια νεφροπάθειαΧρόνιες παθήσεις ήπατοςΝευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματαΣύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)

9. Άστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

ieidiseis.gr

The post Γιατί φέτος τον χειμώνα είμαστε ευάλωτοι στην γρίπη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα