«Γαρίφαλο στ’ αυτί και πονηριά στο μάτι» | Λατέρνα βολτάρει στους δρόμους των Χανίων | photos

Μια διαφορετική πρωινή νότα στα Χανιά, καθώς στους δρόμους της πόλης περιδιάβαινε μια λατέρνα.

Το παραδοσιακό μουσικό όργανο του παρελθόντος, που οι νεώτεροι γνώρισαν από τις παλιές καλές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, με τους Φωτόπουλο, Αυλωνίτη και Καρέζη, με την κλασική φιγούρα του λατερνατζή, πλημμύρισε με μελωδίες το πολύβουο κέντρο.

Η ιστορία της Λατέρνας είναι πολύ μεγάλη, διότι είναι απόγονος των αυτόματων οργάνων τα οποία συναντούμε ακόμη και στην Αρχαιότητα. Μέχρι τον Μεσαίωνα τα εν λόγω

όργανα προορίζονταν κυρίως για τη διασκέδαση της άρχουσας τάξης. Στην Αναγέννηση άρχισαν να κατασκευάζονται σε γοργούς ρυθμούς ενώ στα χρόνια των Ναπολεόντειων Πολέμων άρχισαν να παίρνουν την τελική μορφή τους. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ολόκληρο τον 20ο η Λατέρνα μεσουρανούσε στα λαϊκά στρώματα και προοριζόταν αποκλειστικά για τη διασκέδασή τους. Ειδικά στον τελευταίο έφτασε στο απόγειο της με πάνω από 10.000 όργανα να βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά η χρήση της λατέρνας καταδιώχθηκε ως μία από τις δραστηριότητες του υποκόσμου, όπου έπρεπε να εξαλειφθεί. Αλλά το ραδιόφωνο και το γραμμόφωνο έδιναν το τέλος της λατέρνας, παίρνοντας την θέση της. Σήμερα υπάρχουν περίπου 200 λατέρνες στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν όλες είναι εκτός λειτουργίας και χρειάζονται πλήρη ανακατασκευή.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα